Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uszczerbana indukcja

nomundo

Recommended Posts

Witam w Sylwestrowy wieczór. Właśnie miałem mały wypadek z płytą indukcyjną i słoikiem koncentratu pomidorowego. Czy taki uszczerbek jest szansa jakoś łatwo naprawić/ zakleić (żywica?). Nie musiałoby być mega estetycznie a praktycznie. Czy zostaje wymiana na nową ? 

IMG_5077.jpeg

IMG_5076.jpeg

IMG_5077.jpeg

Edytowane przez nomundo

Jeżeli nic innego nie ucierpiało to jak najszybciej zakleił bym to ale nie żywicą ale klejem do szyb samochodowych. On jest na tyle rzadki iż wniknie we wszystkie drobne perforacje tzw. pajączki i uniemozliwi pękanie dalej. Po tym etapie można dopiero zastosować żywicę która odtworzy brakujące elementy i pierwotny kształt.

Przed żywicą wkleić taśmę foliową celem uformowania brzegu tak aby żywica nie ściekała na blat.

• Thanks 1

Z boku widoczne są dwa odłamane elementy. Sprawdź delikatnie czy one się ruszają a jeśli tak to spróbuj podnieść je aby powróciły na swoją pozycję. W ten sposób dopiero zaaplikuj klej.

Odłamane okruszki wyczyść . Odtworzysz je i kształt żywicą.

Po utwardzeniu będziesz mógł to jakoś spróbować delikatnie wyszlifować papierem aby nie było widoczne i szpecące.

• Thanks 1

Z żywicą będzie ok ale trzeba pamiętać że do jej utwardzenia potrzebna jest lampa uv bez tego nic z tego nie będzie.

Ja zrobiłem podobne uszkodzenie za pomocą kleju super glu. Brzeg zakleiłem taśmą bezbarwną, całość gdzie były pęknięcia podgrzałem suszarką od włosów aby zrobiły sie większe szczeliny i po pęknięcia polałem klejem po wyschnięciu delikatnie zeskrobałem żyletką po równości i to trzyma już u mnie kilka lat.

• Thanks 1

1 godzinę temu, henrykow napisał:

Z żywicą będzie ok ale trzeba pamiętać że do jej utwardzenia potrzebna jest lampa uv bez tego nic z tego nie będzie.

Żywica utwardzalna pod wpływem promieni UV jest całkiem inna od tej zwykłej dwuskładnikowej epoksydowej lub poliuretanowej.

Wspomniana przez kol.@ henrykó może być lepszym rozwiązaniem od tej drugiej bo typowo używa się jej do biżuterii oraz ubytków a na dodatek szybko się utwardza.

17 godzin temu, Mareks77 napisał:

Żywica utwardzalna pod wpływem promieni UV jest całkiem inna od tej zwykłej dwuskładnikowej epoksydowej lub poliuretanowej.

Pisałem o lampie uv w odniesieniu do tego co pisałeś o kleju do szyb samochodowych, domniemywam że chodzi o klej do usuwania pęknięć/pajączków  a ten klej to właśnie żywica utwardzalna promieniami słonecznymi lub lampa uv.