Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samodzielne wykonanie konstrukcji stalowej

Recommended Posts

Czy jest tu ktoś chętny doradzić odnośnie doboru grubości i rozmiaru profili stalowych?

Mam dość nietypową sytuację, bo chcę zamontować panele PV nad blaszakiem (a nie na blaszaku), żeby panele nie zajmowały mi dodatkowego miejsca na działce. W tym celu potrzebuję obudować blaszak konstrukcją pod panele.

Wyobrażam sobie jakoś tak jak na tych szkicach, czyli 6 słupów, między którymi znajdzie się blaszak o wymiarach dachu 315 x 535 cm.

Słupy będą zabetonowane. Myślę, że grubość ścianki słupów 4 mm, a profile 60x60 mm. Pozostałe profile może 3 mm, a zastrzały 2 mm, ale jakie przekroje? Słupy będą wysokie, więc wymagają usztywnienia.

widok z boku2.jpg

widok z góry.jpg

To trzeba policzyć a nie tak z palca. I co Ci doradzę zastanów się czy taka zabudowę wytrzyma ten blaszak pod spodem. Zrozumiałem że to ma okraczyć blaszaka i niby nie obciązy to blaszaka. To nie a śnieg z worków śnieżnch jakie niewątpliwie się będą tworzyć "pomiedzy" tymi konstrukcjami warto się zastanowić czy dach w blaszaku wytrzyma.Obstawiem że obliczeniowo BEZ szans. Ja bym nie używał profili cieńszych niż 4mm o 2 to bym zapomniał ze istnieją -to ciężko pospawać. 60x60x4 ma Jx=Jy=43,6ccm4 i waży 6,71kg/mb, 80x80x4 ma JX=Jy=111cm4, przy masie 9,22kg/mb, a 100x100x4 ma Jx=Jy=226,4cm4 przy masie 11,7kg/mb. Nośność profili zależy od Jx, Jy. Popatrz jak rośnie masa (cena) między 60a 100 masz wagę x1,7 a Jy rośnie  x5. Profile 60x60xX są na jakieś krzyżulce głowne elementy robiłbym co najmniej z 80x80x4 lub nawet 100x100x4. Wielkość profili też wpływnie na stabilność tego, obciążenie panelami nie ma wielkiego znaczenia w tej konstrukcji ale wiatr który będzie nimi targał już MA. Traktuj moje info jako podpowiedz kierunku myślenia, a nie dokładne wytyczne -to trzeba policzyć.- albo dobrać tak profile by mieć na oko zapas   

Edit patrze na ten szkic przekroju, ja bym ten wezeł który jest nad słupem środkowym przeniósł na ta pochyła krokiew, usztywnisz dach i zmniejszysz ilość profili (wywal ten poziomy) 

• Like 1

W dniu 1.01.2025 o 23:04, Robinson74 napisał:

Czy jest tu ktoś chętny doradzić odnośnie doboru grubości i rozmiaru profili stalowych?

Na czym ma polegać doradzenie? Na policzeniu konstrukcji czyli zebraniu obciążeń, doborze schematów statycznych i wymiarowaniu konstrukcji czy na prawidłowej opinii którą podał @jajmar ??

14 godzin temu, jajmar napisał:

Zrozumiałem że to ma okraczyć blaszaka i niby nie obciązy to blaszaka. To nie a śnieg z worków śnieżnch jakie niewątpliwie się będą tworzyć "pomiedzy" tymi konstrukcjami warto się zastanowić czy dach w blaszaku wytrzyma.

Zrozumiałeś mnie prawidłowo. Ta konstrukcja nie będzie się stykać z blaszakiem. O blaszak się nie martwię, gdyż stoi już kilka lat i chyba nic mu więcej nie zagrozi po okraczeniu przez tę konstrukcję. 

Jeżeli trzeba to słupy mogą być 80x80x4 lub nawet 100x100x4. 

Coś takiego miałeś na myśli? 

widok z boku3.jpg

Edytowane przez Robinson74

7 godzin temu, Robinson74 napisał:

Zrozumiałeś mnie prawidłowo. Ta konstrukcja nie będzie się stykać z blaszakiem. O blaszak się nie martwię, gdyż stoi już kilka lat i chyba nic mu więcej nie zagrozi po okraczeniu przez tę konstrukcję. 

Jeżeli trzeba to słupy mogą być 80x80x4 lub nawet 100x100x4. 

Coś takiego miałeś na myśli? 

widok z boku3.jpg

Dlaczego ta linia poiozma jest jakby w przypadkowym miejscu? Układ kratowy tworzy się w oparciu o trójkąty a nie o trapezy.

To że blaszak stoi kilka lat nie oznacza że wytzyma śnieg po tych zmianach. W tej chwili na pustym dachu śnieg jest zdmuchiwany w przypadku "czegoś" na dachu zaczną sie tworzyć worki śnieżne one potrafią kilkukrotnie zwiększyć  obciązenie konstrukcji. Nie lekceważ tego zjawiska.

OK, będę obserwował to zjawisko worków śnieżnych i jeśli wystąpią, to odpowiednio zareaguję. 

Zauważ, że dach blaszaka będzie zasadniczo osłonięty panelami PV, a ściana od strony nawietrznej także będzie obłożona panelami skierowanymi pionowo na zachód. Zatem na razie chcę się skupić na zbudowaniu metalowej kratownicy pod panele PV. Kłania się "Generator ram" w Inventorze, ale go nie mam, a pewnie i tak nie umiałbym go obsłużyć. :( 

Ta linia pozioma była rzeczywiście błędnie narysowana.

Powinno być raczej coś takiego?

widok z boku3.jpg

Tak teraz schemat jest OK, ale chyba wyskośc masz złą, 2m po prawej raczej powinno być do tej poprawionej lini pasa dolnego. NIe wiem jak masz ta kostrukcje względem kierunków świata ale na tym jeszcze chcesz zrobić podniesienie pod panele? Może warto ten spadek jeszcze trochę powiększyć zeby nie tworzyć kolejnej "konstrukcji". Jak uzyskasz 25-30 a nie wymagane 40-pare i tak bedzie nieżle a unikniesz kombinacji. Kwestia jak to masz ustawione

Myślę, że ten schemat wyjaśni Twoje wątpliwości.

Na brązowo - poziom gruntu.

Na niebiesko - beton (istniejący pod blaszakiem i do zrobienia pod planowane słupy).

Na czerwono - istniejący blaszak.

Dopuszczam kąt paneli PV 10%. Pochylenie jest idealnie na południe. Zwiększanie kąta na pewno spowoduje znaczny wzrost kosztów tej mojej konstrukcji ze względu na konieczność znacznego podwyższenia i przez to usztywnienia wysokich słupów z lewej strony schematu. W tej chwili wpisałem tam wysokość 2,8 m. Pewnie udałoby się uzyskać 3 m, ale 3,5 m to pewnie będzie wymagać dalszych wzmocnień.

widok z boku z blaszakiem.jpg

Wiem że to nie do mnie pytanie, ale chyba nie ma na rynku programu który "sugeruje" profile i ich wielkośc, wszystkie jakie znam dziłaja tak że to użytkownik definuje przekrój i obciązenia dopiero wtedy program liczy i pisze OK lub za słabe i tak w kólko az dobiezrze sie wszystko optymalnie.

Godzinę temu, jajmar napisał:

Wiem że to nie do mnie pytanie ...

Do Ciebie też. 😛 

Nie wiem jak określić obciążenia. 150 kg na m2? To chyba wystarczy na panele PV + mokry śnieg. Ponadto jest obciążenie wiatrem. Jestem w strefie 3 obciążenia wiatrem.

Jeśli chodzi o ten wiatr, to być może lepiej by było, żeby panele PV nie wystawały poza tę ramę? Wówczas wymiary tej kraty musiałyby wynosić 383 x 575 cm zamiast 350 x 550 cm, jak zasugerowałem w pierwszym poście.

Sugerowane przeze mnie słupy miały wymiar 60x60x4, ale uznałeś na oko, że to nie wystarczy, więc może zasugerowałbym 80x80x4 na słupy, a 60x60x3 na inne elementy poziome, a zastrzały 40x40x3.

4 godziny temu, Robinson74 napisał:

No idealnie. :)

Tylko teraz czy to oprogramowanie, w którym to utworzyłeś, jest w stanie zasugerować przekroje i grubości poszczególnych profili?

"Program sam policzy" jak mu się zada różne niezbędne informacje... schemat styczny, mocowanie do podłoża (do fundamentów) połączenia elementów konstrukcji, obciążenia przypadające na poszczególne elementy konstrukcji (to może być skomplikowane), wymagania odnoście wytężenia nośności i dopuszczalne ugięcia i przechylenia konstrukcji.

Generalnie to najtrudniejsze zadanie to prawidłowe zebrania obciążeń i wzajemne zależności między różnymi obciążeniami. Trzeba też wiedzieć jak będą mocowane panele do tej konstrukcji - szyny w pionie, w poziomie i co ile. i jakie są dopuszczalne ugięcia i przemieszczenia całej konstrukcji.

Pokonałeś mnie. ;)

Ale odpowiem na to co umiem.

Te 6 słupów byłoby zabetonowane w betonie zbrojonym na głębokość ok. 80-100 cm w otworach o średnicy 20-25 cm.

Cała konstrukcja byłaby najprawdopodobniej zespawana.

10 paneli Corab Encor EC480-485N-10-120B leżałoby na szynach montażowych tego typu:

https://sklep.asat.pl/pl/p/Szyna-montazowa-podstawowa-40x40-%2C6%2C65mb-/573

Szyny byłyby przyłapane takimi elementami:

https://pl.hqmount.com/solar-mid-clamp-and-end-clamp_sp

Na tym szkicu widać układ tych paneli, a na brązowo są te szyny montażowe 40x40 mm, które byłyby zamocowane mniej więcej po 30 cm od boku każdego panela.

Układ paneli PV.jpg

11 godzin temu, Robinson74 napisał:

Te 6 słupów byłoby zabetonowane w betonie zbrojonym na głębokość ok. 80-100 cm w otworach o średnicy 20-25 cm.

Słupy wykonane ze stali nie powinny być betonowane w szczególności z takich profili zamkniętych. Lepszym rozwiazaniem praktykowanym w konstrukcjach stalowych budujesz fundament, wypuszczasz np 4 śruby i na blachach podstawy przykręcasz słupy, lub zamiast śrub stosujesz np kotwy. 

• Thanks 1

12 godzin temu, Robinson74 napisał:

Pokonałeś mnie. ;)

Ale odpowiem na to co umiem.

10 paneli Corab Encor EC480-485N-10-120B leżałoby na szynach montażowych tego typu:

https://sklep.asat.pl/pl/p/Szyna-montazowa-podstawowa-40x40-%2C6%2C65mb-/573

Szyny byłyby przyłapane takimi elementami:

https://pl.hqmount.com/solar-mid-clamp-and-end-clamp_sp

Na tym szkicu widać układ tych paneli, a na brązowo są te szyny montażowe 40x40 mm, które byłyby zamocowane mniej więcej po 30 cm od boku każdego panela.

Yes ! :D

Panele Corab Encor EC480-485N-10-120B mają wymiary 1903 mm x 1134 mm. Ciężar 24 kg co daje ok. 11,1 kg/m2. 10 modułów zajmuje powierzchnię o wymiarach ok. 5790 mm x 3836 mm. Nowa konstrukcja ma wymiary 5500 mm x 3500 mm czyli jest trochę mniejsza niż powierzchnia zajmowana przez panele PV.  Sprawdź jakie są zalecane odległości montowania szyn od krawędzi paneli.

• Thanks 1

Ciekawa oferta. Na zdjęciu nr 2 profil wygląda na większy niż 80x50. Zakładając, że jest to RK80x50x4 to przy długości 3,5 m masa wynosi ok. 25,7 kg co daje cenę 4,70 zł/kg. Jest to 34 zł/mb i to chyba nie jest tanio.

jajmar, OK, tego nie wiedziałem. To w takim razie ten beton, który będzie stanowił fundament, powinien być znacznie szerszy niż otwór o średnicy 20-25 cm, który planowałem. Pewnie coś w rodzaju 40x40 cm x 80 cm głębokość. I do tego mógłbym zastosować kotwy jak do łączenia wieńca z murłatą. Może M12. A jaki sugerujesz wymiar i grubość tej blachy?

d7d, nie wiem, czy uzyskam taką informację od Coraba, ale z ich rysunków wydaje się, że to 1/5 długości.

Tak, konstrukcja jest nieco mniejsza niż powierzchnia paneli. Jeśli trzeba, to można troszkę powiększyć konstrukcję, a także zwiększyć kąt dachu, zwiększając wysokość do minimum 3 metrów zamiast pierwotnych 280 cm.

23 minuty temu, d7d napisał:

Ciekawa oferta. Na zdjęciu nr 2 profil wygląda na większy niż 80x50. Zakładając, że jest to RK80x50x4 to przy długości 3,5 m masa wynosi ok. 25,7 kg co daje cenę 4,70 zł/kg. Jest to 34 zł/mb i to chyba nie jest tanio.

nie miała to być " oferta kupna " tylko pokazanie możliwego kierunku

z ciekawości zapytam ile kosztuje mb "takiego profilu-nowy ocynkowany ogniowo " bez rdzewiejących szwów  ?