drza 02.01.2025 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia (edytowane) Cześć, Zaczynam budować nowy dom, projekt: https://projekty.muratordom.pl/projekt-szczesliwy-wariant-ii-z-wentylacja-mechaniczna-i-rekuperacja-m253b-12378 Planuję montaż wentylacji mechanicznej z rekuperacją oraz pompy ciepła powietrznej. Cały czas balansuję jeszcze między ogrzewaniem gazowym a pompą ciepła. Gaz mam przy działce. Czy dobrzę robię wybierając pompę? Jak podliczyłem koszty inwestycyjne to wychodzi podobnie, zakładając, że dostanę 7 tys z dotacji na pompę. W obecnym domu mam pompę gruntową Smartheat gruntową z kolektorem poziomym, który sam wykonałem i jestem bardzo zadowolony. Nauczyliśmy się jak najlepiej korzystać z taryfy G12w. Rachunki bardzo niskie. Już teraz zastanawiam się jaką pompę ciepła wybrać. Jak 7 lat temu budowałem pierwszy dom to numerem jeden na forum muratora była pompa Panasonic T-CAP. I widzę, że to się chyba nie zmieniło. Czy ta pompa będzię dobrym wyborem? Myślę jaki zbiornik na wodę wybrać. W T-CAP all in one jest zbiornik nierdzewny 180l, ale może być to mało na rodzinę 2+2. Jest też pomysł, aby montować pompę gruntową z kolektorem poziomym, tak jak mam teraz. Tylko, że teraz mam warunki glebowe optymalne pod kolektor poziomy (glina i teren lekko podmokły), a na nowej działce już tak nie będzie. To znaczy glina będzie, ale nie będzie terenu podmokłego, więc może to się mocno odbić na sprawności kolektora poziomego. Edytowane 2 Stycznia przez drza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 02.01.2025 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia Skoro miałeś gruntową i sam zrobiłeś DZ orazidziesz w jeszcze większy dom to nie schodź z tej ścieżki Dla mnie PC PW to nadal jednak liga niżej niż gruntowa pompa. Kup jakiegoś on-offa do tego budynku i znów zrób wymiennik samodzielnie i będziesz mieć bezproblemową instalację Gaz z góry odrzucam teraz jako wybór do nowego domu z racji ETS2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 02.01.2025 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 3 godziny temu, exetterenak napisał: Skoro miałeś gruntową i sam zrobiłeś DZ orazidziesz w jeszcze większy dom to nie schodź z tej ścieżki Dla mnie PC PW to nadal jednak liga niżej niż gruntowa pompa. Kup jakiegoś on-offa do tego budynku i znów zrób wymiennik samodzielnie i będziesz mieć bezproblemową instalację Gaz z góry odrzucam teraz jako wybór do nowego domu z racji ETS2 Jest też pomysł, aby montować pompę gruntową z kolektorem poziomym, tak jak mam teraz. Tylko, że teraz mam warunki glebowe optymalne pod kolektor poziomy (glina i teren lekko podmokły), a na nowej działce już tak nie będzie. To znaczy glina będzie, ale nie będzie terenu podmokłego, więc może to się mocno odbić na sprawności kolektora poziomego. Jaką pompę gruntową możesz polecić. Teraz mam inwerter Smartheat i jestem bardzo zadowolony, ale wiem, że on/off będzie tańsza. Jaką pompę gruntową pod kolektor poziomy polecasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 03.01.2025 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 19 godzin temu, drza napisał: Teraz mam inwerter Smartheat i jestem bardzo zadowolony, - ale wiem, że on/off będzie tańsza. Trzymaj się sprawdzonej firmy; - zrób wywiad z serwisantem, - poproś o kosztorys, Pompy on-off - wymagają bufora o dużej pojemności ok;np;1000 l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 03.01.2025 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 17 minut temu, Andrzej5101 napisał: Trzymaj się sprawdzonej firmy; - zrób wywiad z serwisantem, - poproś o kosztorys, Pompy on-off - wymagają bufora o dużej pojemności ok;np;1000 l Co byś mi doradził do takiego domku jak buduję? Pompę powietrzną czy gruntową? Gruntowa wyjdzie drożej, ale można dostać z dotacji 21 tys. Ciekawe czy jak sobie sam zrobię kolektor poziomy, a kupię tylko pompę z podłączeniem to kwalifikuje się to na dotację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 03.01.2025 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia (edytowane) Musisz zrobić wywiad odnośnie dotacji; - pompa musi być markowa aby dostać dotacje, - musi posiadać autoryzacje, - dotacja jest do kwoty z faktury, Jakie jest OZC budynku??? Edytowane 3 Stycznia przez Andrzej5101 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 03.01.2025 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia Godzinę temu, Andrzej5101 napisał: Musisz zrobić wywiad odnośnie dotacji; - pompa musi być markowa aby dostać dotacje, - musi posiadać autoryzacje, - dotacja jest kwoty z faktury, Jakie jest OZC budynku??? OZC nie mam bo budynek dopiero będzie się budować. Muszę wcześniej wiedzieć jaka pompa będzie (gruntowa czy powietrzna), aby przygotować przepusty w podłodze na ewentualny kolektor poziomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wello 03.01.2025 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia OZC masz w projekcie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 03.01.2025 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 25 minut temu, wello napisał: OZC masz w projekcie. Nie ma takiego wymogu i nikt tego do projektu nie dołącza. W projekcie masz Projektową Charakterystykę Energetyczną która uwzględnia wybrany sposób ogrzewania budynku i przygotowania CWU. Po zakończeniu budowy robisz Końcową Charakterystykę Energetyczną by móc odebrać budynek. OZC możesz oczywiście zrobić jak masz ochotę w trakcie projektowania i wykonania budynku do czego zachęcam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 03.01.2025 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 4 godziny temu, Andrzej5101 napisał: Pompy on-off - wymagają bufora o dużej pojemności ok;np;1000 l Skąd pomysł z takim buforem? To przecież posadzka robi za bufor. Ja mam przewymiarowany gruntowy on-off i wymiennik ciepła/zasobnik CWU połączony równolegle (o pojemności 250 litrów) i jakoś nie brakuje mi tych pozostałych 750l PC pracuje w harmonogramie na CO i na CWU i drugi już sezon daje sobie radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.01.2025 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 1 godzinę temu, exetterenak napisał: Nie ma takiego wymogu i nikt tego do projektu nie dołącza. Nie da się zrobić projektu instalacji grzewczej bez OZC. I nie myl OZC, PChE i świadectwa energetycznego - tylko to ostatnie powstaje po fakcie. Pozostałe, co do zasady, przed budową (choć oczywiście wykonując termomodernizację obiektu budowlanego i modyfikacji systemu grzewczego trzeba zrobić OZC). Cechy PChE OZC Cel Zgodność z wymogami prawnymi Dobór systemu grzewczego i instalacji Zakres Energia całkowita (ogrzewanie, CWU, itp.) Tylko ogrzewanie Podstawa prawna Wymagana przepisami prawa Dobrowolna, pomocnicza Użycie Projekt budowlany Projekt instalacji grzewczych Odbiorca Organy wydające pozwolenie na budowę Projektant instalacji grzewczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 03.01.2025 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia @Kaizen no dobra ale o jakim 'projekcie' mówił @wello bo jeśli ma na myśli projekt wykonawczy instalacji CO to jak najbardziej może być co sam pokazałeś w poście powyżej. Ja odczytałem że mowa o 'projekcie budowlanym' bo @drza od początku pisze że buduje nowy dom. A to co powstaje przy okazji projektu instalacji grzewczej to inna bajka. Bo jeden zrobi OZC a drugi zrobi 'projekt' i walnie wszędzie rozstaw co 10cm a w łazienkach co 5cm i to nazwie projektem, choć będzie to tylko schemat rozłożenia instalacji w budynku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 03.01.2025 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2 godziny temu, exetterenak napisał: Skąd pomysł z takim buforem? W większości przypadków; - inwestor kupuje PC o dużej mocy ok; =/> 16kW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.01.2025 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2 godziny temu, exetterenak napisał: @Kaizen no dobra ale o jakim 'projekcie' mówił @wello Dzięki za wiarę w moje zdolności, ale czytania w myślach nie posiadam. Jego pytaj. Obliczenia są te same - różnią się sposobem prezentacji i szczegółowością. To są różne wydruki z tych samych obliczeń tego samego programu. Bo zasady obliczeń i dane klimatyczne są te same - a przynajmniej nie spotkałem się, żeby do OZC ktoś miał przygotowane inne dane niż te normowe dostępne na stronie https://www.gov.pl/web/archiwum-inwestycje-rozwoj/dane-do-obliczen-energetycznych-budynkow i stosował inne zasady, niż wymagane Rozporządzeniem w sprawie metodologii wyznaczania charakterystyki energetycznej które są obowiązkowe dla PChE i Świadectw. Przynajmniej uczciwie liczone. Bo bywa, że dane do PChE są dobierane tak, żeby uzyskać EP wymagane prawem. Ale podobnie może się projektant podkładać załączając "kreatywne" dane konstrukcyjne, "kreatywny" projekt instalacji elektrycznej, grzewczej i każdej innej. Czyli kwestia jakości projektu i odpowiedzialności za nią projektanta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 10.01.2025 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia Roczne całkowite zapotrzebowanie na energię użytkową domu: 6987,59 kWh/rok (woda i ogrzewanie) U mnie pewnie będzie jeszcze mniej, bo nie chcę grzać garażu i kotłowni. W projekcie są także grzejniki i podłogówka w systemie mieszanym, ja będę robił tylko podłogówkę. Zastanawiam się czy pchać się w pompę gruntową czy jednak powietrzna. Jeśli gruntowa to jest ich niewiele na liście pomp z dotacją: Galmet, Gejzer, Ekontech, Euros, EcoTouch, ecoPower. Też nie wiem jak później z odzyskaniem tych 21 tys jak kolektor poziomy będę robił sam. Teraz mam pompę gruntową Smartheat z kolektorem poziomym i super to działa. Niestety Smartheat nie ma na liście z dotacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 10.01.2025 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 51 minut temu, drza napisał: Zastanawiam się czy pchać się w pompę gruntową czy jednak powietrzna. Generalnie PC gruntowe; - montuje się w IV i V strefie klimatycznej, - raczej dla większych budynków, - z większym zapotrzebowaniem na ciepło, Dla celów orientacyjnych -zrób OZC 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 10.01.2025 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia (edytowane) Jaką pompę powietrzną (producent, firma) możecie polecić? Biorąc pod uwagę najlepszy stosunek ceny do jakości to Panasonic czy coś innego? Jeśli chodzi o pompę gruntową tych producentów, których podałem (z dotacją) są godne polecenia? Najczęściej przewija mi się Gejzer i Galmet, sporo tego jest na OLX. Jak te pompy wypadają na tle zagranicznych potentatów: Buderus, Stiebel Eltron itd? Edytowane 10 Stycznia przez drza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 10.01.2025 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia Temat " Panasonic " - jest aktualny od 12.12.2011 r; - jest popularny i trwały, - brak informacji o awariach; - najbardziej chwalony 9kW/TCap, - awarie, naprawy - przez autoryzowanych serwisantów, - są w miarę dostępni blisko domu, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts