Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Haier Super Aqua 7,8 kW (8 kW) monoblock - wymiana doświadczeń, porady instalacyjne

prezzess

Recommended Posts

Licznik ma uruchomiony od 21 dni, pokazuje zużycie 452 kWh. 21 dni ze średnim dziennym zużyciem 21 kWh. Mówi że teraz, przez ostatnie 21 dni ma SCOP=4. Tytuł mówi że teraz jest to najtańsza pompa ciepła na rynku. Kupił za ok. 6.000 zł i mówi że jest lepsza niż przeróbka z klimatyzacji.

Mam tego Kasiai (dokładniej Galmet 8gt) już 3 sezon grzewczy ogrzewam 130m2 średnie rachunki całej chałupy rocznie to 5500-6000kWh. W chałupie 23,4*C żona i córa są ciepłolubne, zasobnik cwu to bufor kombinowany Hewalexa bufor 300l, cwu. 100l. Pompa działa bardzo przewidywalnie, przy -19*C raz odpaliła grzałkę na 0,2h zapewne do defrostu(??) ale to raczej moje zgadywanie. Jedno ale nie można odpalać wszystkich stref podłogówki na raz bo nie może dogrzać (w pierwszym sezonie tak miałem pompa chodzi a w chałupie zimno 17*C i w głowę zachodziłem o cholerę chodzi. Okazało się że 10 pętli podłogówki na raz to trochę za dużo, i odpalam poklei pierwsze 5, a po dobie kolejne 5 i po kolejnej dobie jest bajka). W porównaniu do Haiera sąsiad ma wydaje mi się że Haier jest słabiej wytłumiony i sprężarka dość głośno pracuje bo z 60m ją słychać. Wracając do Kasai, Galmet (ten niestety nadal stoi w cenie 20zł) ale jest jeszcze Sevra... to wszystko jota w jote ta sama pompa ciepła.

3 godziny temu, marcinbbb napisał:

Mam tego Kasiai (dokładniej Galmet 8gt) już 3 sezon grzewczy ogrzewam 130m2 średnie rachunki całej chałupy rocznie to 5500-6000kWh.

...

Wracając do Kasai, Galmet (ten niestety nadal stoi w cenie 20zł) ale jest jeszcze Sevra... to wszystko jota w jote ta sama pompa ciepła.

Rotenso to podobno też Midea. A Galmet czy Kaisai to Midea.

6 godzin temu, Andrzej5101 napisał:

Jakie OZC budynku?

Andrzeju zapraszam to sobie policzysz 70m2 dom z 1952r ściany pustak piaskowy, 5cm pustka powietrzna, i cegła + 10 cm białego styropianu + 10cm wełny w dachu + rekuperacja (salon 35m2 wysoki na 7m) okna stare plastiki 2 szybowe. kolejne 75m dobudówka 2022r rekuperacja, 15cm grafit ściany, 40cm wełny w dachu, okna 3 szyby + ciepłe parapety, drzwi wejściowe Thermo prestige lux. 95% podłogówka. Oczywiście ze starej chałupy zostały tylko ściany i fundamenty ale jest to nadal 1952r.

@d7d to jota w jotę ta sama konstrukcja różniąca się tylko naklejką z nazwą firmy gdzieś na yt widziałem jak ktoś instalował tego Kasai to w moim Galmecie wszystko jest zrobione identycznie. Tam właśnie wspomniane było Midea = Sevra = Hyundai = Kaisai = Galmet. OK znalazłem wspomniany film" https://www.youtube.com/watch?v=k5-_VNSZQiI&t

EDIT: aha u mnie zużycie prądu jest większe ponieważ muszę bufor kombinowany (co. +cwu) pędzić do temperatury dla cwu. czyli okolice 43*C aby woda do mycia była znośna a dopiero na rozdzielaczu od podłogówki podmieszać ją aby na podłogę szło około 30*C.

EDIT2: Tu są bebechy Kaisaja: https://www.youtube.com/watch?v=k5-_VNSZQiI&t jedycna różnica jaką widzę to średnica wentylatora, lokalizacja płytek od inwertera, i w Galmecie jest pompa Villo.

EDIT3: Haier to zupełnie inna bajka tu bebechy https://www.youtube.com/watch?v=LObS8gbez1k wymiennik w Haierze to porażka, izolacja sprężarki też, wymiennik tylko 2 płytowy (Kasai i pochodne mają 3 rurki na wymienniku) wymiennik ciepła w formie spiralnej(???)  Jednak to nie powód aby Galmet kosztował 5 razy więcej w porównaniu z Kasai a Haier... jak widzę po filmie to przeróbka przez chińskie rączki - chyba??

Edytowane przez marcinbbb