lukikow 14.01.2025 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Wtorek o 21:58 (edytowane) Ahoj! Mam problem z wodą. Wszędzie jej pełno. Wycieka ze skrzynki rewizyjnej odgromu. Paruje na membranę i krokwie. Co począć? Budowe zacząłem we wrześniu 2023. Fundamenty tradycyjne bo wody w gruncie brak, mimo że glina. Ściany z bloczków silikatowych. Strop żelbetowy. Tynki gipsowe miękkie, wylewka betonowa. Dom jest parterowy, więc na strychu ociepliłem podłogę, ścianki szczytowe i ścianki kolankowe. Od wierzchu ściany szczytowej i kolankowej jest wełna szklana. Styropian fasadowy frezowany klejony obwodowo + packi. Między styropianem a membraną jest dylatacja. Podbitka ma perforacje. W trakcie budowy nie pominąłem wygrzewania posadzek i dwutygodniowej pracy osuszaczy - tak na wszelki wypadek. We wrześniu 2024 układałem szklanki w kuchni. Spójrzcie na zdjęcia gdzie ta woda mi się przeciska. Na strychu wprowadziłem rozwiązania zaradcze. Wspomagam naturalną wentylacje wentylatorem aby szybciej rozganiać wodę. Mówiąc inaczej, wentylator dmucha na krokwie. Mogę zrobić coś więcej? Za skrzynkami rewizyjnymi odgromu jest 5 cm PIRu. W skrzynce, z której cieknie - a cieknie tylko z jednej z czterech - dałem wełnę licząc że był mostek. Niestety nie pomogło, a wełna od strony zewnętrznej jest powierzchniowo wilgotna. Brak mi pomysłu na problem z wodą pod skrzynką rewizyjną. Edytowane Wtorek o 21:59 przez lukikow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.01.2025 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Wtorek o 22:17 Na pewno róg EPS nie styka się z membraną? To podstawowy błąd, bo uniemożliwia ruch powietrza. Patrz na ostatni obrazek we wpisie: Kalenica też musi być otwarta, żeby wentylacja działała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukikow 15.01.2025 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 10:03 Z twojej wypowiedzi wynika, że EPS powinien rogiem dotykać membrany aby umożliwić ruch powietrza. Nie sądzę, żeby tak było. Kalenica jest otwarta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.01.2025 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 10:41 23 minuty temu, lukikow napisał: Z twojej wypowiedzi wynika, że EPS powinien rogiem dotykać membrany aby umożliwić ruch powietrza. Nie sądzę, żeby tak było. No tak, poprawiłem kropkę na przecinek. Miejsce wilgoci pozwala przypuszczać, że nie ma tam ruchu powietrza i najbardziej prawdopodobny jest brak szczeliny - obadaj. Jak nie sam EPS, to może siatka tam dochodzi albo zostawia za mało przestrzeni? Jak nie to - to może kwestia słabej paroizolacji stropu (patrz filmik) - ale to mniej prawdopodobne, bo skroplin na membranie byłoby więcej (chyba, że było tylko osuszyłeś). A jak wszystko jest OK, to pozostaje wydostawanie się warstwą kleju wilgoci technologicznej. Klej nie stanowi dla pary znaczącej przeszkody i klejenie po obwodzie wprawdzie chroni przed ruchem powietrza, ale nie samej pary wodnej. Dwa tygodnie osuszania i wygrzewania przy tradycyjnych wylewkach i mokrych tynkach to jest nic. Ja wygrzewałem miesiąc w kwietniu (czyli jeszcze dosyć niska wilgotność bezwzględna na zewnatrz) parkieciarz zaordynował powtórne wygrzewanie. A i tak wilgotność jeszcze ze dwa lata spadała. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukikow 15.01.2025 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 13:53 Gdybym miał dłuższą rękę , to mógłbym dotykać podbitki. Jest szczelina niczym nie przysłonięta. Paroizolacji stropu nie ma. Robi za nią strop żelbetowy, a sam strych/poddasze jest nieużytkowe. Spotkałem się już z teorią wilgoci technologicznej i najbardziej ku niej się skłaniam. Mam ku temu dwa powody: 1. Problem pojawia się głównie na stronie północnej (dom mam usytuowany idealnie względem południa i północy). 2. Mam wrażenie, że ilość wody zmniejsza się. A co sądzisz o wodzie pod rewizją? Zastanawiam się czy to też wilgoć technologiczna czy jakiś gigantyczny mostek cieplny, chociaż po zdjęciach z czasu kładzenia elewacji nie widać żeby panowie specjalnie zostawili dziurę w tym miejscu. Widać natomiast wylewającą się piankę w koło skrzynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.01.2025 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 godzin temu W dniu 15.01.2025 o 14:53, lukikow napisał: A co sądzisz o wodzie pod rewizją? Na pewno pod rewizją masz PIR, nie PUR? Różnica w oporze dyfuzyjnym znaczna (a jeszcze pytanie, czy miałeś gotową płytę zrobioną w dobrej fabryce, czy na miejscu gdzie nie da się uzyskać wartości deklarowanych). Poszukaj, którędy para wodna z wnętrza domu może dostać się do skrzynki. A jak się dostanie, to zimna obudowa to idealne miejsce do skraplania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts