Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy Panasonic wstydzi się nowych pomp serii K i L ?

Marco36

Recommended Posts

Jak w temacie "Czy Panasonic wstydzi się nowych pomp serii K i L ?".

Właśnie szukałem katalogu z tabelą grzewczą dla nowych modeli.

Najbardziej sensowny (czytaj najmniej okrojony) znalazłem ten: 

https://atompolska.pl/wp-content/uploads/2024/01/Katalog-pomp-ciepla-Aquarea-2023-2024.pdf

I dupa .. dane podane na stronie 30 i 31 są okrojone do poziomu danych z broszurki reklamowej.

Grzanie dla wody od +35°C we wzwyż. - Czyli co? - mam rozumieć, że do podłogówki gdzie krzywa pogodowa dla wody leci od +25°C do +38°C to się już te pompy nie nadają?

Dane dla temp. powietrza tylko dla +7°C ; +2°C ; -7°C i -15°C - czyli okrojone jak do broszurki reklamowej. A co się dzieje przy +15°C lub przy -20°C jest tak źle, że Panasonic wstydzi się te dane upublicznić?

image.jpeg

image.jpeg

Chciałem zrobić wykres dla porównania nowych pomp. Ale brakuje danych producenta.

Wykres jest o tyle ułomny, że realnie większość PC będzie grzała krzywą pogodową. Przy krzywej daje to zakres temp. wody od +25°C do +38°C dla ogrzewania podłogowego. A tabelki podają wartości tylko dla wody +35°C i do temp. powietrza -15°C.

Na wykresie do -20°C dałem linię przerywaną, jest to prawdopodobna moc jaką PC wyciągnie. Wartość tą wyciągnąłem z proporcji wg sąsiednich danych z tabelki.

image.jpeg

Elektryczna grzałka o mocy 3 kW - to jakaś kpina. Uważam, że przy PC o mocy 6-9 kW powinna być grzałka o mocy 6 kW do naszego klimatu.

Te 3kW może starczy na uzupełnienie mocy po kompresorze. Ale gdyby doszło do awarii kompresora, czy zwykłego wycieku gazu - to ta grzałka nie zastąpi kompresora i domu nie ogrzeje w czasie mrozów.

Edytowane przez Marco36

Podają po prostu chyba to co jest przebadane i złączone jako raport na liście ZUM, tam też są 4 temperatury badane pewnie zgodnie z jakąś norma i tyle -> https://lista-zum.ios.edu.pl/bepub/ben002.aspx?rq=g7x00TMK5UkuXzesZlwGIw%3d%3d -> raport z badań. 

Podają co muszą i nikt się nie bawi w testowanie ponad to jest wymagane bo to kosztuje i zabiera czas. 

14 godzin temu, d7d napisał:

W listopadzie 2024 PC kosztowała 35.000 zł a w styczniu 2025 już "tylko" 22.500 zł u tego samego dostawcy? Od firmy będącej autoryzowanym sprzedawcą PC Panasonic?

Cena z 23% VAT czy z 8% VAT?

Obie firmy to autoryzowani sprzedawcy i serwisanci.

VAT8%, ale są to kwoty brutto.

Oferty od dwóch różnych firm.

Siedziałem od rana i szukałem "haczyków", ale ich nie znalazłem.

Firma z niższą stawką ma robić także całą instalację wod-kan, ale wynagrodzenie na to jest ujęte w oddzielnej pozycji.

Nadal jest to dla mnie podejrzane bo ta kwota to tak naprawdę zakup samej PC, a gdzie montaż?

Obecnie MItsu rzuca promocjami i to bardzo sensownymi. Może Panas idzie w podobnym kierunku?

Cena katalogowa a cena za która kupuje firma montujące PC to dwie różne ceny. Firma może kupić nową PC np. za 50% ceny katalogowej. Montując u Ciebie przyjmuje dowolną cenę między ceną zakupu a ceną katalogową. Ta różnica może to być extra zyskiem firmy instalującej daną PC. Zapytaj pierwszego instalatora na ile dzisiaj wycenia PC Panasonic All in One 7 kW.

To jest model KIT-ADC07K3E5 ?

W wycenach masz wyszczególnione poszczególne pozycje czy tylko pozycje i cena końcowa?

To są dwie różne pompy ciepła.

WH-ADC0309K3E5 + WH-UDZ07KE5 (5 nie S) to jest KIT-ADC07K3E5 7 kW split gen. K na czynniku R32. Wg wyceny kosztuje 22.591 zł.

WH-ADC0509L3E5 + WH-WDG07LE5 to jest KIT-ADC07L3E5 7 kW hydrauliczny split gen. L na czynniku R290. Wg wyceny kosztuje 25.273 zł.

40 minut temu, d7d napisał:

To są dwie różne pompy ciepła.

WH-ADC0309K3E5 + WH-UDZ07KE5 (5 nie S) to jest KIT-ADC07K3E5 7 kW split gen. K na czynniku R32. Wg wyceny kosztuje 22.591 zł.

WH-ADC0509L3E5 + WH-WDG07LE5 to jest KIT-ADC07L3E5 7 kW hydrauliczny split gen. L na czynniku R290. Wg wyceny kosztuje 25.273 zł.

KIT-ADC07K3E5 a KIT-SDC07KE5. Jaka jest różnica?

Na samej PC to 9500 PLN. To tańszej wyceny musiałem doliczyć automatykę i uruchomienie.

Ceny masz prawie takie same - 22.591 zł vs. 25.273 zł.

Cena katalogowa KIT-ADC07K3E5 to 24.713 zł + 10.049 zł = 34.762 zł netto czyli 37.543 zł z 8% VAT.

Cena katalogowa KIT-ADC07L3E5 to 20.344 zł + 18.210 zł = 38.554 zł netto czyli 47.422 zł z 8% VAT.

Czyli otrzymujesz swoją PC za prawie pół ceny katalogowej ! :)

KIT-SDC07KE5 to split gen. L R290 bez zasobnika c.w.u.

• Like 1

Jedna pompa to split a druga to hydrauliczny split. Ceny pomp ciepła nie mają nic wspólnego z ich efektywnością energetyczną. Ceny pomp ciepła są z sufitu lub z kosmosu.

Czynnik R32 jest bardziej efektywny od którego czynnika?