varsovia011 15.01.2025 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia Proszę o poradę - kończę budowę domku 35m2 na zgłoszenie, działka ma charakter rekreacyjny. Domek rzecz jasna nie wymaga odbioru i nie jest jeszcze naniesiony na ewidencję gruntów. Gdzie, kiedy i jak powinnam go zgłosić żeby naliczyli mi podatek od nieruchomości? W zeszłym roku w gminie powiedzieli mi że podatek nie jest naliczany, bo działka to Vi klasa ziemi. Ale nie jestem pewna czy dotyczy to podatku gruntowego czy od nieruchomości? doczytałam że Zgodnie z art. 6 ust. 2 ustawy o podatkach i opłatach lokalnych jeżeli okolicznością, od której jest uzależniony obowiązek podatkowy, jest istnienie budowli albo budynku lub ich części, obowiązek podatkowy powstaje z dniem 1 stycznia roku następującego po roku, w którym budowa została zakończona albo w którym rozpoczęto użytkowanie budowli albo budynku lub ich części przed ich ostatecznym wykończeniem. Czytaj więcej na Prawo.pl: https://www.prawo.pl/biznes/podatek-od-domu-jak-ustalic-przy-domu-do-70-mkw,512382.html i tu pytanie co stanowi tę okoliczność zakończenia budowy? użytkowanie domku zacznę dopiero w 2025,w ubiegłym był w trakcie prac wykończeniowych. Skoro tak - czy podatek powinien być należny dopiero od 1 stycznia 2026? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.01.2025 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia podatek płacisz do gminy, wiec tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts