Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanały wentylacji mechanicznej na stropach: drewniany i teriva

Recommended Posts

Cześć,

Planuję położyć kanały wentylacyjne na stropie teriva (na potrzeby wentylacji parteru) oraz pod stropem drewnianym czyli belki drewniane, płyta osb na podłogę i wełna między belki (na potrzeby wentylacji piętra).

Na stropie teriva planuję położyć 2x4cm styro i w tym schować kanały 75mm, lub 4 i 5 cm i schować kanały 90mm. Tutaj pytanie, które kanały 75 czy 90? Czy zmieszczę te kanały przy takiej warstwie styropianu? Czy muszę jescze jakiś styropian na to wszystko położyć przed folią i podłogówką? 

Pod stropem drewnianym chcę jakoś schować kanały wentylacyjne. Jak to najlepiej zrobić? Znalazłem dwie opcje w necie. Załączam zdjęcia. Zastanawiam się czy takie przepusty w belkach stropowych to dobry pomysł. Czy lepiej zrobić tak jak jest na drugim zdjęciu, czyli od dołu do belek stropowych i dać dłuższe uchwyty to profili aluminiowych na potrzeby płyt regipsowych?

kanały wentylacji strop drewniany1.jpg

kanały wentylacji strop drewniany2.jpg

3 godziny temu, drza napisał:

Zastanawiam się czy takie przepusty w belkach stropowych to dobry pomysł.

To jest bardzo zły pomysł. A na zdjęciu nie wygląda to na lite drewno - ścianki są z jakiejś płyty. Nie wiadomo, co jest w środku. Może tam za wytrzymałość odpowiada jakaś kratownica wewnątrz "belki" i te rury ją omijają nie nadwerężając za nadto konstrukcji. Najprostsze wyjście to położyć instalację na stropie i przykryć wełną z rolki. Czy masz na tyle wysokie te pomieszczenia, że chcesz obniżać płyty GK?

Na terivie nie będzie żadnych innych instalacji, z którymi wentylacja może kolidować?

13 godzin temu, Kaizen napisał:

Czy masz na tyle wysokie te pomieszczenia, że chcesz obniżać płyty GK?

Na terivie nie będzie żadnych innych instalacji, z którymi wentylacja może kolidować?

Miejsce jest, tylko chciałbym to zrobić jak najniższym kosztem, ale też tak, aby ukryć rury, żeby to estetycznie wyglądało.

Mógłbym kanały wentylacyjne przypiąć do belek od spodu i wtedy łapać płyty g-k na wąsy. Całość byłaby tylko 10 cm niżej niż belki. To jest chyba najtańsze rozwiązanie. 

Druga opcja: Umieścić kanały między belkami stropowymi (w wełnie), a nie pod nimi. Tylko wtedy trzeba jakoś rozprowadzić kanały wzdłuż jednej krawędzi strychu i tylko wchodzić między belki. Tak to zrobić, aby nie było przejść w bok, tylko wzdłuż belek.

Jeśli chodzi o terivę to trzeba będzie zrobić tak, aby nie kolidowało z hydrauliką. Może być, że będzie gdzieć kolizja z peszlem prądowym. Montować kanały 75 czy 90? Zakładając, że nie będzie kolizji to czy warstwy styropianu odpowiednie 80 dla 75 i 90 dla 90 wystarczą?

Sprawdziłęm jeszcze, że według projketu wentylacji mam przewidziane kanały: rura spiro 100mm. Mimo wszystko chyba zamienię na najbardziej popularne 90mm flex. Zakładając, że nie będzie kolizji z innymi instalacjami, jaka jest minimalna ilość styropianu dla 90mm? Wystarczy 90 czy lepiej 100 styropianu? Oprócz kanałów są jeszcze skrzynki, jaką wysokość mają skrzynki pod kanały 90?

W projekcie mam także wyrzutnię i czerpnię w dachu. Poczytałem trochę i wiem, że czerpnia w dachu to raczej zły pomysł. Mógłbym czerpnię zamontować w podbitce? Czytałem, że można też tak zrobić. W ścianie bocznej raczej odpada bo to jest dom piętrowy, a rekuperator jest na strychu nieużytkowym i trzeba by przejść dodatkowo przez strop i jakoś te rury do czerpni ukryć.

Link do projektu domu:

https://projekty.muratordom.pl/projekt-szczesliwy-wariant-ii-z-wentylacja-mechaniczna-i-rekuperacja-m253b-12378

Edytowane przez drza