Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z zasobnikiem ciepłej wody

Recommended Posts

Witam

Mam problem związany z szybkim wychładzaniem się wody w zasobniku o poj. 140l z płaszczem wodnym, kocioł na paliwo stałe z dmuchawą i sterownikiem, pomaga ręczne zamknięcie zaworu między instalacją co a zasobnikiem - wtedy woda jest gorąca jeszcze do popołudnia następnego dnia. Próbowałem ustawić wyższą temperaturę na sterowniku przy której wyłącza się pompa niewiele to pomogło, chyba gorąca woda z zasobnika ogrzewa mi grawitacyjnie grzejniki gdy temperatura na kotle spada. Jak temu zaradzić przy rozsądnym nakładzie środków?

Pozdrawiam

jerry :-?

Prawdopodobnie masz niezaizolowane cieplnie rurki cyrkulacyjne i c.w.u. Pompa cyrkulacyjna może chodzi na okragło i pompuje do tych rurek wodę i podgrzewa podłogę. Tak mi to wyglada. Jak masz ustawioną pracę pompy cyrkulacyjnej c.w.u. i jakie długie sa rurki od cyrkulacji c.w.u. ?

Pozdrawiam

Witam

Pompę cyrkulacyjną mam , ale na razie nie jest podłączona, a rurki są zaizolowane. Zasobnik jest 140l z tzw. płaszczem wodnym zasilany przez pompę CO, na sterowniku kotła ustawiłem 60 stopni, a więc poniżej tej temperatury pompa się wyłącza i nie wychładza, wydaje mi się, że zasobnik oddaje grawitacyjnie ciepło na grzejniki, bo jak zamknę zawór czy na zasilaniu od kotła, czy na powrocie jest Ok. Zastanawiam się więc, czy nie ma jakiegoś zaworu reagującego na zmiany temperatury, który odcinałby ogrzewanie zasobnika gdy temperatura w instalacji spadłaby poniżej np. 50 stopni. Sorry może trochę bredzę, nie jestem hydraulikiem ale jak zapomnę zamknąć zawór to wkurza mnie,że po 2-3 godzinach nie mam ciepłej wody.

Pozdrawiam :(

A masz zawór odcinający?

Może po prostu woda z pieca stale krąży przez zasobnik i jak piec nie chodzi, spada temperatura wody w obiegu i ochładza zasobnik.

Powinieneś mieć zawór trójdrożny. Jak nie masz to problem.

Jak masz, to sprawdź czy podłączyłeś go do prądu, bo może być zblokowany w pozycji otwartej

Co to za zawór ten trójdrożny, jakies parametry, przybliżona cena - bo chyba nic takiego nie mam. Na wyjściu gorącej wody z kotła mam zawór (taki z kulką) który otwiera się gdy na przykład nie ma prądu i wtedy grzeje grawitacyjnie, od strony instalacji przed pompą też jest zawór, który pozwala czyścić filtr przy pompie bez spuszczania wody no i jeszcze zawory bezpieczeństwa przy zasilaniu zasobnika w zimną wodę i na powrocie przy kotle.

Pozdrawiam :(