Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak podciąć drzwi??

Recommended Posts

Ldzie! Skoro ktoś się pyta, to znaczy, ze czegoś nie wie!

Nie liytujcie się, ile ktoś zna nazw maszyn. Nie każcie człowiekowi kupować linii do produkcji drzwi tylko po to, żeby podciął drzwi. Dobrym pomysłem jest zarówno piła elektryczna jak i wyżynarka.

Równie dobrą metodą (i najbezpieczniejszą) to podcięcie ich piłką do metalu (brzeszczotem). Jednak w każdym przypadku trzeba pamiętać o prowadzeniu. Niegłupim pomysłem jest wcześniejsze nacięcie okleiny nożem (np. tapicerskim).

Zdecydowanie nie polecam zakładania na szlifierkę kątową tarcz do pilarki.

wyrzynarka z brzeszczotem o drobnych zębach, wtedy na pewno nie poszarpie nawet okleiny

A dłuta uzywasz jako wkrętaka?? ludzie!!po to są różne narzedzia bo służą

do różnych celów i wyżynarka sie do tego nie nadaje,jak radzisz to radz z głową.Nie mówię że sie nie da(Polak potrafi)ale nie do tego sluży wyżynarka!!

ale na tym forum ludzie przemądrzałe i zadziorne, zamiast pomóc w potrzebie ludziom to język sztrzepią na daremno( chyba po to żeby licznik nabić). Uważam, że wyrzynarka nadaje sie idealnie do podcięcia drzwi, bo ma prowadnice i tnąc powoli po zanaczonej lini utnie się je prost i bez zadziorów

Piotr

Pietrek ty uważasz że wyżynarka się nadaje a ktoś inny nie. Ja też uważam że się do tego nie nadaje z własnej praktyki, a kilkanaście szt. drzwi już podciąłem

Czy ty chociaż podciąłeś w swoim życiu jedne drzwi wyrzynarką lub czymś innym?? bo chyba nie. Więc nie spinaj się niepotrzebnie na innych że dobrze radzą. Na upartego to piła łańcuchowa też się nadaje no bo przecież tnie a brzegi jak poszarpie można by wyrównać papierkiem ściernym :-? . Dyskusja zamiast z rzeczowej zamienia się pomału w pyskówkę kto bardziej zadziorny.

Skoro Yaras ma już pilarke tzn. ,że dokonał najlepszego wyboru narzędzia i wiadomo czym chce ciąć. Więc poco dalej lać tu wodę na młyn.

W zeszłym roku skracałem drzwi wyszło OK. Sposób był następujący. Piła elektryczna reczna z nowiusieńką tarczą taka co ma dużo zębów. Nie pamietam juz ile ale gdzieś z 50 szt. Najpierw wymierzyłem ile te drzwi trzeba skrócić. Później przykręciłem do drzwi ściskami stolarskimi listwę metalową prowadzacą co by piła mi na boki nie uciekała i aby aby drzwi równiuteńko zostały przyciete. Potem na próbę skróciłem jedne drzwi co by zobaczyć czy piła ładnie przy listwie się przesuwa. Wyszło super. Jedyne co musiałem później zrobić to owinąć klocek drewniany papierem ściernym takim 300 i ładnie krawędzie przeszlifować.

Pozdrawiam

P.S.

Zanim zaczniecie przycinać drzwi sprawdźcie czy na dole nie ma jakichć gwoździ albo zszywek metalowych powbijanych bo piłę mozna migiem załatwić.

W zeszłym roku skracałem drzwi wyszło OK. Sposób był następujący. Piła elektryczna reczna z nowiusieńką tarczą taka co ma dużo zębów. Nie pamietam juz ile ale gdzieś z 50 szt. Najpierw wymierzyłem ile te drzwi trzeba skrócić. Później przykręciłem do drzwi ściskami stolarskimi listwę metalową prowadzacą co by piła mi na boki nie uciekała i aby aby drzwi równiuteńko zostały przyciete. Potem na próbę skróciłem jedne drzwi co by zobaczyć czy piła ładnie przy listwie się przesuwa. Wyszło super. Jedyne co musiałem później zrobić to owinąć klocek drewniany papierem ściernym takim 300 i ładnie krawędzie przeszlifować.

Pozdrawiam

P.S.

Zanim zaczniecie przycinać drzwi sprawdźcie czy na dole nie ma jakichć gwoździ albo zszywek metalowych powbijanych bo piłę mozna migiem załatwić.

AMEN i wszystko na ten temat. :wink:

Wszystko zależy od umiejętności i doświadczenia w pracy z drewnem. Jeżeli ktoś nie pracował nigdy z drewnem a za takiego należy uważać autora tematu to jednak najlepszym rozwiązaniem jest okoliczny stolarz. Jeżeli jednak podchodzimy ambitnie do tematu to sugeruję metody ręczne jako najmniej agresywne względem drewna. Sugerowałbym tu powolne piłowanie piłą grzbietnicą przy przykładnicy mocno przytwierdzonej do drzwi ściskami. Wyśmiewana metoda na wyrzynarkę też nie jest zła jak się umie dobrze nią posługiwać. Ja po położeniu paneli w bloku musiałem podciąć drzwi i zrobiłem to wyrzynarką bo akurat nie miałem nic innego pod ręką. Wyszło dobrze.

• 5 years później...
Wszystkie drzwi można podciąć ale nie więcej niż dolne wzmocnienie.

Mały update - bo jestem na tym etapie - miałem taki problem - można i więcej, ale trzeba oczyścić wzmocnienie i wkleić na nowo - użyłem kleju montażowego do drewna - 20 PLN za kartusz - u mnie działa :)