Piotrek Sa 03.02.2025 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego Dzień dobry. Mam działkę, na której mam zamiar mieć biologiczną przydomową oczyszczalnię ścieków, za nic w świecie nie chcę iść w szambo - wiadomo. Są dwa rozwiązania, które mogę wziać pod uwagę - oczyszczona woda będzie odprowadzana do studni chłonnej, a z niej do gruntu lub do szczelnego betonowego zbiornika. Chcę iść w pierwszą opcję natomiast jeśli okaże się, że warunki gruntowe nie pozwolą mi na te rozwiązanie to zdecyduję się na szczelny zbiornik. Teraz mam takie pytanie - czy ta oczyszczona woda, która będzie odprowadzana do zbiornika będzie się nadawała do podlewania drzewek i krzaków ozdobnych na działce? Z podlewaniem ogródka to może bym nie ryzykował natomiast drzewka myślę, że nie będą problemem ale wolę spytać ludzi, którzy mieli/mają coś z tym do czynienia. Może jednak istnieją jakieś oczyszczalnie oczyszczające na tyle dobrze ścieki, że będzie można wykorzystać wodę do podlewania ogródka? Myślałem też o instalacji do ponownego wykorzystania wody na przykład do spłukiwania wody w kibelku. Wspomnę też, że drenaż rozsączający nie wchodzi w grę ze względu na wielkość działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.02.2025 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego Zobacz to: https://haba.pl/produkty/biologiczne-oczyszczalnie-sciekow-dla-domow-jednorodzinnych-i-wielorodzinnych/przydomowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek Sa 05.02.2025 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego Oczywiście oglądałem produkty różnych firm natomiast chciałem się dowiedzieć czy ktoś osobiście miał takie doświadczenie lub wiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.02.2025 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 11 godzin temu, Piotrek Sa napisał: Oczywiście oglądałem produkty różnych firm natomiast chciałem się dowiedzieć czy ktoś osobiście miał takie doświadczenie lub wiedzę. Nikt pewnie nie robi badań laboratoryjnych swoich ścieków aby określić stopień oczyszczenia. Zakłada, ze atesty i badania zrobił producent. ten konkretny system zaznacza, żeby nie stosować do podlewania roślin jadalnych, prawdopodobnie z powodu niebezpieczeństwa zakażenia Escherichia Coli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts