jozwiak201 07.02.2025 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego Witam, biorę się za rozkładanie kanalizacji, ale nie wiem o co chodzi z pionami zaznaczonymi na rysunku jako K2 (czerwone kółko) bo na rysunku są dwa piony ale nie rozumiem dlaczego są dwa, czy może być dany jeden ? I drugie pytanie czy do łazienki mogę zrobić podejście do prysznica i umywali wcześniej tak jak zanaczyłem linią ?, czy zrobić tak jak na projekcie. Bardzo będę wdzięczny za wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.02.2025 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego Rysunki sa za male przez co nieczytaelne. A ten dodatkowy pion to nie jest czasem odpwietrzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozwiak201 11.02.2025 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego Godzinę temu, jajmar napisał: Rysunki sa za male przez co nieczytaelne. A ten dodatkowy pion to nie jest czasem odpwietrzenie? Dodałem jeszcze raz zdjęcia większej rozdzielczości, może teraz są bardziej czytelne. Po kliknięciu w zdjęcie one się powiększa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.02.2025 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego (edytowane) Problemem są dość długie odległości od głównej magistrali ( toaleta koło kuchni ), oraz ilość punktów na poddaszu dlatego pomimo przekroju fi 160 konieczne będą tak czy inaczej piony napowietrzające kanalizację K3 tak aby spłukiwana woda nie powodowała wysysania tej z syfonów pozostałych punktów. Możliwe że jest tam zastosowany zwykły napowietrzacz ale ilość punktów według mnie dyskryminuje ten sposób i po czasie możliwe jest występowanie problemów. Skrócenie podejścia do prysznica powoduje komplikacje ponieważ według projektu korzystne jest krótkie połączenie od prysznica do magistrali w kuchni. Tak ogólnie to pion jest jeden, natomiast K2 to jest podejście kanalizacyjne w ścianie nośnej Z pionu K2 dodatkowo musisiał byś zasilić wannę w górnej łazience , prawdopodobnie bidet , umywalkę prysznic i WC, a to jest uzależnione od grubości stropu i grubości ocieplenia podłogi poddasza. Tu rura 110 to minimum i spadek 2% oraz odległość pomiędzy K1 i K2 jest wyznacznikiem. Pion K1 jest umieszczony w kanale kominowym a bliskość WC i ilość pozostałych punktówna poddaszu czyni go przydatnym. Według mnie projekt jest optymalny. Edytowane 11 Lutego przez Mareks77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozwiak201 11.02.2025 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego @Mareks77 to kuchnię i toaletę zostawić tak jak jest pierwotnie na projekcie i tam idzie pion K3 jako napowietrzenie. Co do pionu K2 to tam idzie jeden ? (bo na rysunku nie wiem dlaczego są dwa) i on jest do prysznica i bidetu. Pion K1 idzie do toalety i umywalki (wygląda na to że idzie obok komina) i on łączy się pod stropem z pionem K2 tak jest opisane. Czy chodzi o to że K1 i K2 mają jedno napowietrzenie i przez to są połączone razem ? Pion K4 idzie do wanny i później jako napowietrzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.02.2025 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego (edytowane) Nie wiem jak to jest określone w projekcie bo o K3 na żadnej z dwóch przedstawionych stron nic tu nie jest napisane. Według mnie coś tam musi być więc albo jest to napowietrzacz na pionowej rurze w zabudowie lub coś innego. Jeśli istnieje możliwość to zmieniając ścianę pomiędzy kuchnią a toaletą parteru jako tzw. nośną 24 cm rurę fi 75- 110 w ścianie jako pion chętnie wyprowadził bym ponad dach jako kominek w dachówce . Co do pozostałych to tak to wygląda . przyglądając się bliżej jeżeli jest tam 1 WC a następnie umywalka, bidet oraz brodzik i wanna. Jeżeli tzw. wymieniona biała zabudowa jest aktualna to najpierw podaj jaki jest typ stropu oraz planowana grubość ocieplenia podłogi poddasza. Na parterze pomiędzy pomieszczeniami 6, 7 i 8 jest gruba ściana nośna więc umieszczenie tam dodatkowej rury 110 nie jest problemem. Edytowane 11 Lutego przez Mareks77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozwiak201 11.02.2025 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego (edytowane) 1 godzinę temu, Mareks77 napisał: Nie wiem jak to jest określone w projekcie bo o K3 na żadnej z dwóch przedstawionych stron nic tu nie jest napisane. Według mnie coś tam musi być więc albo jest to napowietrzacz na pionowej rurze w zabudowie lub coś innego. Jeśli istnieje możliwość to zmieniając ścianę pomiędzy kuchnią a toaletą parteru jako tzw. nośną 24 cm rurę fi 75- 110 w ścianie jako pion chętnie wyprowadził bym ponad dach jako kominek w dachówce . Co do pozostałych to tak to wygląda . przyglądając się bliżej jeżeli jest tam 1 WC a następnie umywalka, bidet oraz brodzik i wanna. Jeżeli tzw. wymieniona biała zabudowa jest aktualna to najpierw podaj jaki jest typ stropu oraz planowana grubość ocieplenia podłogi poddasza. Na parterze pomiędzy pomieszczeniami 6, 7 i 8 jest gruba ściana nośna więc umieszczenie tam dodatkowej rury 110 nie jest problemem. @Mareks77 Strop nad parterem 4cm wylewki, 4cm styropian, 15 cm płyta żelbetowa. Strop nad poddaszem ogółem około 30 cm wełna mineralna. Edytowane 11 Lutego przez jozwiak201 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.02.2025 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego (edytowane) A więc jednak są wywiewki ponad dach tak jak sądziłem K3 pomiędzy kuchnią i łazienką na parterze oraz pozostałe K1, K2 I K4. Przekrój świadczy że każdy kanał idzie od parteru i nie łączy się z innym. Rób tak jak jest w projekcie. Przerywane kreski pomiędzy K3 - K3 oraz K4 - K4 to są rury lub kanały idące w ociepleniu dachu tak aby kominek wychodził gdzieś na połaci dachowej a nie zaraz przy ścianie zewnętrznej i rynnie. Wylewka cementowa z miksokreta z regóły ma min 6 cm lub ewentualnie jest to 5 cm anhydrytowa więc te 4 cm to anhydryt ze zwiększoną wytrzymałością. Na upartego istnieje możliwość rezygnacji z jednego pionu K4 idącego od parteru i puszczenie go dopiero od poddasza. Będzie to coś w tym rodzaju Wannę i brodzik obsługuje pion K2 ale aby zachować spadek to wymagało by spojżeć na wymiary pomieszczeń, inne instalacje np, co które mogą iść po drodze oraz zwiększenia warstwy ocieplenia podłogi poddasza do 5 - 6 cm. Rezygnacja z K4 kosztem K2 jest pozytywna gdyż w ścianie bezpośrednio sąsiadującej z salonem nie ma odgłosów zlatującej wody z wanny. Edytowane 11 Lutego przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozwiak201 11.02.2025 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego (edytowane) @Mareks77 To w sumie muszę się zastanowić odnośnie pionu K4 czy zostawić tak jak jest w projekcie. A czy piony K3 (kuchnia) i ewentualnie K4 (wanna) mogą iść w ścianie zewnętrznej ? bo inaczej to sobie nie wyobraźam. Tylko jakbyś mógł jeszcze mi wyjaśnić odnośnie pionu K1 (toaleta i umywalka) dlaczego jest przejście do pionu K2, czy jest to poprostu pokazane że wywiewka ma być w innym miejscu tak jak pisałeś wyżej odnośnie pionów K3 i K4. I nie wiem czy widać na zdjęciach ale na parterze i na górze przy oznaczeniu K2 widać dwa piony (jeden obok drugiego) tam mają być puszczone dwa piony, tylko po co?. Czy jest to błąd. Edytowane 11 Lutego przez jozwiak201 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.02.2025 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego Oczywiście że w ścianie zewnętrznej. Przecież nie na ścianie z pionową rurą w kuchni. Czasy Alternatywy 4 już się skończyły. Na projekcie powinno to być jasno określone ale czasem tak nie jest. Te części instalacji kanalizacyjnej są realizowane w SSZ więc przy fundamentach wystarcza wypuszczenie w płycie podłogowej głównej magistrali fi 160 z redukcją na 110 tuż przy ścianie. Odnośnie pionów K2 to nie wiem skąd to wynika. Na rzucie poziomym są dwa ale także i dwa podejścia od 160-ki natomiast na rzucie pionowym pion jest jeden. Nie wiem co jest w pomieszczeniu nr.6 na parterze. Możliwe że jest to tylko podejście do punktu w tym pokoju a typowy pion idzie z innej odnogi. To jest bez sensu więc można z tego zrezygnować robiąc jedno podejście i pion fi 110. Ja nie znam całej dokumentacji bo sam dozujesz informację umieszczając kolejne rzuty instalacji dopiero po czasie więc powinieneś się temu przyjrzeć sam lub jeśli Cię to tak interesuje skontaktować z projektantem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 14.02.2025 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego Pomieszczenie obok 6 na parterze to garaż. On jest dość długi więc tam może być podejście do wody lub pod sufitem garażu rura idąca na poddasze, Za garażem jest kotłownia, tam też podejście do odprowadzania skroplin z kotła gazowego jest potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts