Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panasonic seria K 9kW vs Seria L 9kW - podłogówka

Masterq

Recommended Posts

Witam,

Mam taki problem, że muszę wybrać pompe ciepła do nowego domu wt2021 niestety w tym kalkulatorze cieplo app, co bym nie zmienił wychodzi 8.5kW, co jest trochę dziwne dla mnie bo budynek parterowiec 190m2, trzyszybowe, 20cm styro elewacja, posadzki 15cm i strop 20cm styro + reku. Poddasz nieużytkowe nieocieplone ale rzeczywiscie budynek rozłożysty 74m obwodu. I teraz gdy wybiorę serie K przy -20 ona generuje moc 5kW + 3kW grzalka to braknie 0.5kW, natomiast seria L jest wysokotemperaturowa i nie wiem czy ona się w ogóle nadaje do nowego domu gdzie na podłogę poleci max 35 stopni. Róznica w zakupie praktycznie żadna, na papierze jeśli chodzi o sprawność to ta L ma lepsze COP. Proszę o porady. Dzięki!

52 minuty temu, fotohobby napisał:

To, że jest wysokotemperaturowa nie oznacza, ze nie da 30-35C w podłogę

Tak, wiem natomiast czy to coś złego pakować wysokotemperaturowa pompe do nowego budownictwa ? Z drugiej strony co drugi fachura mi chciał wcisnąć tcapa lub zubadana, które też są wysokotemperaturowe, więc jak.mam wydać 20k mniej to wolałbym panasonica.

1/ POMPA CIEPŁA POWIETRZE / WODA PANASONIC AQUAREA 9kW -  SERIA HIGH-         PERFORMANCE: Generacja K - Model SPLIT grzanie/chłodzenie                                         - temperatura wody na zasilaniu do 60° / zakres pracy; -25°C ÷ 35°C (zasilanie 1-            fazowe)

2/ POMPA CIEPŁA POWIETRZE / WODA PANASONIC AQUAREA 9kW - SERIA T-CAP: Generacja K - Model SPLIT grzanie/chłodzenie                                                                   - temperatura wody na zasilaniu do 60° / zakres pracy; -28°C ÷ 35° (zasilanie 3-fazowe)  np;  https://grzejnikisklep.eu/pl/p/POMPA-CIEPLA-PANASONIC-AQUAREA-SPLIT-T-CAP-Generacja-K-9kW-3-fazowa/1744 

Obie pompy ;                                                                                                                                      - mają taką samą temperaturę zasilania do 60 C,                                                                       - nie ma mowy o temperaturze wysokotemperaturowej

Pompy tej mocy, do polskiego klimatu powinne mieć grzałki nie słabsze jak 6 kW -  takie jest moje zdanie.

Słabsze grzałki to jest zwykłe cięcie kosztów produkcji przez księgowych.

Daj na dach 30 cm izolacji zamiast 20 cm - to powinieneś zyskać te brakujące 0,5 kW na OZC lub więcej.

Edytowane przez Marco36

Pompa ciepła

Panasonic WH-SDC0509L3E5 + WH-WDG09LE5 ma sprawność podawaną w karcie energetycznej aż 190%.
dla porównania model generacji K WH-SDC0309K3E5 / WH-UDZ09KE5 ma sprawność też wysoką ale mniejszą bo 175%. 
Są to dane z dokumentacji Panasonic gdzie te pompy były poddawane takim samym testom.

Ale najlepszym wyborem w tej mocy jest pompa starszej generacji J!!!! bo ma sprawność aż 193%.
WH-SDC0709J3E5 + WH-UD09JE5-1 w tym wypadku ten model jest lepszy pod względem mocy bo jest mocniejszy od generacji K i lepszy od dwóch jego następców pod względem wydajności. Dlaczego tak jest? 
Bo nowe nie zawsze znaczy lepsze!!!!

Po takie i inne ciekawe analizy zapraszamy do fachowców z CNC Pompy Ciepła.

2 godziny temu, Andrzej5101 napisał:

Obie pompy ;                                                                      - mają taką samą temperaturę zasilania do 60 C,                                                                       - nie ma mowy o temperaturze wysokotemperaturowej

Ale mowa o serii L do 75 C vs serii K HT

Godzinę temu, Marco36 napisał:

Pompy tej mocy, do polskiego klimatu powinne mieć grzałki nie słabsze jak 6 kW -  takie jest moje zdanie.

Słabsze grzałki to jest zwykłe cięcie kosztów produkcji przez księgowych.

Daj na dach 30 cm izolacji zamiast 20 cm - to powinieneś zyskać te brakujące 0,5 kW na OZC lub więcej.

Zgadzam się, jeszcze bym zrozumiał 3kW grzałki w pompie 5kW ale wszystkie od 5 do 9 mają 3kW to jest nieporozumienie, np. daikin daje do Althermy 3 8kW grzałke 6 lub 9kW.

Mogę tak zrobić, bo jeszcze nie ociepliłem stropu ale przyznam szczerze, że mało wiarygodny ten kalkulator jest, bo widziałem wpisy użytkowników którzy mieli prawdziwe ozc w domach starych 150m2 z lat 90 ze styropianem 5cm na ścianach, wentylacja grawitacyjna ale 2 pustaki ze szczeliną i wychodziły wyniki podobne do mojego budynku. Jednak po wybuchu jednej z pomp wlasnie na r290, trochę mam z tyłu głowy obawy co do serii L

O tym wybuchu coś czytałem .. i wina leżała po stronie serwisanta.

Przy teście szczelności wpompowali (teraz już nie pamiętam) tlen lub inny gaz, który wszedł w reakcję z resztkami czynnika i plus dodanie wysokiego ciśnienia - te czynniki razem doprowadziły do eksplozji.

Na ile mi świta .. to właśnie był tlen do prób. A nowe pompy na R290 pracują na wyższym ciśnieniu i tu czynnikiem było niedouczenie serwisanta. Przy kompresji tlenu przekroczono ciśnienie, które doprowadziło do samozapłonu. A jak wiemy z fizyki tlen jest łatwopalny, jak i potrzebny przy spalaniu innych produktów opałowych.

No i R290 to Propan. A Propan-Butan to przecież gaz palny używany w kuchenkach gazowych. Jeśli nie odpompowali skutecznie propanu z układu i dodali do niego tlen - to stworzyli mieszankę palną, która skompresowana uległa samozapłonowi. I to chyba jest wersja  o której czytałem jakiś rok temu.

Trochę się bawiłem z tym kalkulatorem na Ciepło Właściwie. Robiłem też kalkulacje przegród w starym kalkulatorze Termoorganika (teraz jest nowa wersja z okrojonym wyborem materiału na ściany) i wbrew pozorom, te stare  ściany z lat '80-tych z gazobetonu, mają całkiem dobrą izolację. Porównywalną z bloczkami Ytonga.

Oczywiście pod warunkiem, że nie uległy zawilgoceniu. Bo ciągną wodę jak pumeks.

hmm.. a może coś błędnie policzyłeś?

U mnie w stopce masz opis domu, stary z rekuperacją cegła 50 cm + 10 cm styropianu i wychodzi ze starymi oknami 7,2 kW. U ciebie dom jest większy, ale przy takich izolacjach 9 kW - może jednak wysoko. Tą moc odczytałeś samo ogrzewanie, czy z doliczonym CWU?

Ja podaję samo ogrzewanie, bez CWU.

Edytowane przez Marco36

3 godziny temu, NC_PC napisał:

Ale najlepszym wyborem w tej mocy jest pompa starszej generacji J!!!! bo ma sprawność aż 193%.
WH-SDC0709J3E5 + WH-UD09JE5-1 w tym wypadku ten model jest lepszy pod względem mocy bo jest mocniejszy od generacji K i lepszy od dwóch jego następców pod względem wydajności. Dlaczego tak jest? 
Bo nowe nie zawsze znaczy lepsze!!!!

Po takie i inne ciekawe analizy zapraszamy do fachowców z CNC Pompy Ciepła.

Widziałem wasz film i rzeczywiście seria J ma 6.2kW a seria K 5kW przy -20, zastanawiające jest, że przy -15 obydwie pompy mają 7.4kW. Ale na pewno seria K dużo lepiej się prezentuje, jest nowsza + ma możliwość defrostów z cwu i poprawiony soft

2 godziny temu, Marco36 napisał:

hmm.. a może coś błędnie policzyłeś?

U mnie w stopce masz opis domu, stary z rekuperacją cegła 50 cm + 10 cm styropianu i wychodzi ze starymi oknami 7,2 kW. U ciebie dom jest większy, ale przy takich izolacjach 9 kW - może jednak wysoko. Tą moc odczytałeś samo ogrzewanie, czy z doliczonym CWU?

Ja podaję samo ogrzewanie, bez CWU.

Podawałem mój wynik z cwu. Bez niego wychodzi mi 8.1, teraz chyba widzę gdzie wychodzą największe rozbieżności, gdy wybieram budynek nieregularny(mój jest w kształcie litery L), teraz wybrałem regularny i zapotrzebowanie spadło do 6.7kW. 

W takim układzie chyba rzeczywiście wezme serie K, w najgorsze mrozy po prostu odpali grzałke i tyle. Przy okazji chciałbym zapytać czy wersja AIO oprócz tego, że zabiera mniej miejsca w kotłowni ma jakieś dodatkowe benefity ? 

Edytowane przez Masterq