Masterq 08.02.2025 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego Witam, Mam taki problem, że muszę wybrać pompe ciepła do nowego domu wt2021 niestety w tym kalkulatorze cieplo app, co bym nie zmienił wychodzi 8.5kW, co jest trochę dziwne dla mnie bo budynek parterowiec 190m2, trzyszybowe, 20cm styro elewacja, posadzki 15cm i strop 20cm styro + reku. Poddasz nieużytkowe nieocieplone ale rzeczywiscie budynek rozłożysty 74m obwodu. I teraz gdy wybiorę serie K przy -20 ona generuje moc 5kW + 3kW grzalka to braknie 0.5kW, natomiast seria L jest wysokotemperaturowa i nie wiem czy ona się w ogóle nadaje do nowego domu gdzie na podłogę poleci max 35 stopni. Róznica w zakupie praktycznie żadna, na papierze jeśli chodzi o sprawność to ta L ma lepsze COP. Proszę o porady. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.02.2025 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego To, że jest wysokotemperaturowa nie oznacza, ze nie da 30-35C w podłogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Masterq 08.02.2025 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 52 minuty temu, fotohobby napisał: To, że jest wysokotemperaturowa nie oznacza, ze nie da 30-35C w podłogę Tak, wiem natomiast czy to coś złego pakować wysokotemperaturowa pompe do nowego budownictwa ? Z drugiej strony co drugi fachura mi chciał wcisnąć tcapa lub zubadana, które też są wysokotemperaturowe, więc jak.mam wydać 20k mniej to wolałbym panasonica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 08.02.2025 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 1/ POMPA CIEPŁA POWIETRZE / WODA PANASONIC AQUAREA 9kW - SERIA HIGH- PERFORMANCE: Generacja K - Model SPLIT grzanie/chłodzenie - temperatura wody na zasilaniu do 60° / zakres pracy; -25°C ÷ 35°C (zasilanie 1- fazowe) 2/ POMPA CIEPŁA POWIETRZE / WODA PANASONIC AQUAREA 9kW - SERIA T-CAP: Generacja K - Model SPLIT grzanie/chłodzenie - temperatura wody na zasilaniu do 60° / zakres pracy; -28°C ÷ 35° (zasilanie 3-fazowe) np; https://grzejnikisklep.eu/pl/p/POMPA-CIEPLA-PANASONIC-AQUAREA-SPLIT-T-CAP-Generacja-K-9kW-3-fazowa/1744 Obie pompy ; - mają taką samą temperaturę zasilania do 60 C, - nie ma mowy o temperaturze wysokotemperaturowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 08.02.2025 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego (edytowane) Pompy tej mocy, do polskiego klimatu powinne mieć grzałki nie słabsze jak 6 kW - takie jest moje zdanie. Słabsze grzałki to jest zwykłe cięcie kosztów produkcji przez księgowych. Daj na dach 30 cm izolacji zamiast 20 cm - to powinieneś zyskać te brakujące 0,5 kW na OZC lub więcej. Edytowane 8 Lutego przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 08.02.2025 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego Pompa ciepła Panasonic WH-SDC0509L3E5 + WH-WDG09LE5 ma sprawność podawaną w karcie energetycznej aż 190%. dla porównania model generacji K WH-SDC0309K3E5 / WH-UDZ09KE5 ma sprawność też wysoką ale mniejszą bo 175%. Są to dane z dokumentacji Panasonic gdzie te pompy były poddawane takim samym testom. Ale najlepszym wyborem w tej mocy jest pompa starszej generacji J!!!! bo ma sprawność aż 193%. WH-SDC0709J3E5 + WH-UD09JE5-1 w tym wypadku ten model jest lepszy pod względem mocy bo jest mocniejszy od generacji K i lepszy od dwóch jego następców pod względem wydajności. Dlaczego tak jest? Bo nowe nie zawsze znaczy lepsze!!!! Po takie i inne ciekawe analizy zapraszamy do fachowców z CNC Pompy Ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Masterq 08.02.2025 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2 godziny temu, Andrzej5101 napisał: Obie pompy ; - mają taką samą temperaturę zasilania do 60 C, - nie ma mowy o temperaturze wysokotemperaturowej Ale mowa o serii L do 75 C vs serii K HT Godzinę temu, Marco36 napisał: Pompy tej mocy, do polskiego klimatu powinne mieć grzałki nie słabsze jak 6 kW - takie jest moje zdanie. Słabsze grzałki to jest zwykłe cięcie kosztów produkcji przez księgowych. Daj na dach 30 cm izolacji zamiast 20 cm - to powinieneś zyskać te brakujące 0,5 kW na OZC lub więcej. Zgadzam się, jeszcze bym zrozumiał 3kW grzałki w pompie 5kW ale wszystkie od 5 do 9 mają 3kW to jest nieporozumienie, np. daikin daje do Althermy 3 8kW grzałke 6 lub 9kW. Mogę tak zrobić, bo jeszcze nie ociepliłem stropu ale przyznam szczerze, że mało wiarygodny ten kalkulator jest, bo widziałem wpisy użytkowników którzy mieli prawdziwe ozc w domach starych 150m2 z lat 90 ze styropianem 5cm na ścianach, wentylacja grawitacyjna ale 2 pustaki ze szczeliną i wychodziły wyniki podobne do mojego budynku. Jednak po wybuchu jednej z pomp wlasnie na r290, trochę mam z tyłu głowy obawy co do serii L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 08.02.2025 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego (edytowane) O tym wybuchu coś czytałem .. i wina leżała po stronie serwisanta. Przy teście szczelności wpompowali (teraz już nie pamiętam) tlen lub inny gaz, który wszedł w reakcję z resztkami czynnika i plus dodanie wysokiego ciśnienia - te czynniki razem doprowadziły do eksplozji. Na ile mi świta .. to właśnie był tlen do prób. A nowe pompy na R290 pracują na wyższym ciśnieniu i tu czynnikiem było niedouczenie serwisanta. Przy kompresji tlenu przekroczono ciśnienie, które doprowadziło do samozapłonu. A jak wiemy z fizyki tlen jest łatwopalny, jak i potrzebny przy spalaniu innych produktów opałowych. No i R290 to Propan. A Propan-Butan to przecież gaz palny używany w kuchenkach gazowych. Jeśli nie odpompowali skutecznie propanu z układu i dodali do niego tlen - to stworzyli mieszankę palną, która skompresowana uległa samozapłonowi. I to chyba jest wersja o której czytałem jakiś rok temu. Trochę się bawiłem z tym kalkulatorem na Ciepło Właściwie. Robiłem też kalkulacje przegród w starym kalkulatorze Termoorganika (teraz jest nowa wersja z okrojonym wyborem materiału na ściany) i wbrew pozorom, te stare ściany z lat '80-tych z gazobetonu, mają całkiem dobrą izolację. Porównywalną z bloczkami Ytonga. Oczywiście pod warunkiem, że nie uległy zawilgoceniu. Bo ciągną wodę jak pumeks. hmm.. a może coś błędnie policzyłeś? U mnie w stopce masz opis domu, stary z rekuperacją cegła 50 cm + 10 cm styropianu i wychodzi ze starymi oknami 7,2 kW. U ciebie dom jest większy, ale przy takich izolacjach 9 kW - może jednak wysoko. Tą moc odczytałeś samo ogrzewanie, czy z doliczonym CWU? Ja podaję samo ogrzewanie, bez CWU. Edytowane 8 Lutego przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.02.2025 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego Eksplozja pompy ciepła w Opolskiem. PORT PC: to nie czynnik chłodniczy https://www.gramwzielone.pl/pompy-ciepla/20255564/eksplozja-pompy-ciepla-w-opolskiem-port-pc-to-nie-czynnik-chlodniczy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Masterq 08.02.2025 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego (edytowane) 3 godziny temu, NC_PC napisał: Ale najlepszym wyborem w tej mocy jest pompa starszej generacji J!!!! bo ma sprawność aż 193%. WH-SDC0709J3E5 + WH-UD09JE5-1 w tym wypadku ten model jest lepszy pod względem mocy bo jest mocniejszy od generacji K i lepszy od dwóch jego następców pod względem wydajności. Dlaczego tak jest? Bo nowe nie zawsze znaczy lepsze!!!! Po takie i inne ciekawe analizy zapraszamy do fachowców z CNC Pompy Ciepła. Widziałem wasz film i rzeczywiście seria J ma 6.2kW a seria K 5kW przy -20, zastanawiające jest, że przy -15 obydwie pompy mają 7.4kW. Ale na pewno seria K dużo lepiej się prezentuje, jest nowsza + ma możliwość defrostów z cwu i poprawiony soft 2 godziny temu, Marco36 napisał: hmm.. a może coś błędnie policzyłeś? U mnie w stopce masz opis domu, stary z rekuperacją cegła 50 cm + 10 cm styropianu i wychodzi ze starymi oknami 7,2 kW. U ciebie dom jest większy, ale przy takich izolacjach 9 kW - może jednak wysoko. Tą moc odczytałeś samo ogrzewanie, czy z doliczonym CWU? Ja podaję samo ogrzewanie, bez CWU. Podawałem mój wynik z cwu. Bez niego wychodzi mi 8.1, teraz chyba widzę gdzie wychodzą największe rozbieżności, gdy wybieram budynek nieregularny(mój jest w kształcie litery L), teraz wybrałem regularny i zapotrzebowanie spadło do 6.7kW. W takim układzie chyba rzeczywiście wezme serie K, w najgorsze mrozy po prostu odpali grzałke i tyle. Przy okazji chciałbym zapytać czy wersja AIO oprócz tego, że zabiera mniej miejsca w kotłowni ma jakieś dodatkowe benefity ? Edytowane 8 Lutego przez Masterq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts