Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomieszczenie piwniczne a prawo

Recommended Posts

Witajcie,

Nie wiem w jaki dział to wpisać.

Kupiłem mieszkanie w bloku, dostałem też pomieszczenie piwniczne. Okazuje się, że znajduje się tam instalacja miejska CO. Grube rury obłożone izolacją wraz z zaworami, które zajmują 3/4 pomieszczenia. Dla mnie to bardziej pomieszczenie techniczne niż piwnica. Spółdzielnia zrywa kłódki za każdym razem jak potrzebują dostępu.

Byłem w tej sprawie w spółdzielni, czy nie mogę otrzymać innego pomieszczenia tym bardziej, że są do tego miejsca. Niestety odmówiono mi, twierdząc że tak lata temu były przydzielane. Blok jest z lat '80

Czy są jakieś aktualne przepisy prawa budowlanego, które mówią że takie pomieszczenia techniczne nie mogą być pomieszczeniami użytkowymi (lokatorskimi)? Jak do tego podejść? Proszę o pomoc.

20 minut temu, s1misza napisał:

Witajcie,

Kupiłem mieszkanie w bloku, dostałem też pomieszczenie piwniczne.

Co znaczy że dostałeś pomieszczenie? Jak kupowaleś mieszkanie to w akcie chyba masz coś o piwnicy, jakaś powierzchnia itd, a jak dostaleś to o co szum? 

Dziwne jest, że masz prawo dostępu do pomieszczenia węzła ciepłowniczego. Twoja informacja jest zbyt lakoniczna, bez dokumentów nie masz szans na poważną odpowiedź. Kluczowe jest jaka jest podstawa formalna dysponowania tym pomieszczeniem. Czy masz prawo korzystania z obowiązkiem udostępnienia dostępu do instalacji c.o., czy wskazano, że to twoja własność? Do węzłów c.o. dostęp spółdzielni i ciepłowni miejskiej musi być. 

2 godziny temu, jajmar napisał:

Co znaczy że dostałeś pomieszczenie? Jak kupowaleś mieszkanie to w akcie chyba masz coś o piwnicy, jakaś powierzchnia itd, a jak dostaleś to o co szum? 

Tak są metry. W tym bloku wszystkie pomieszczenia mają ten sam metraż. Dostałem to to samo co pomieszczenie piwniczne zostało przydzielone. Kiedyś piwnice się przydzielało do mieszkań. Każdy lokator miał.

I nie rozumiem Twojego pytania. Chyba nie dokładnie przeczytałeś post.

2 godziny temu, mikolajru napisał:

Dziwne jest, że masz prawo dostępu do pomieszczenia węzła ciepłowniczego. Twoja informacja jest zbyt lakoniczna, bez dokumentów nie masz szans na poważną odpowiedź. Kluczowe jest jaka jest podstawa formalna dysponowania tym pomieszczeniem. Czy masz prawo korzystania z obowiązkiem udostępnienia dostępu do instalacji c.o., czy wskazano, że to twoja własność? Do węzłów c.o. dostęp spółdzielni i ciepłowni miejskiej musi być. 

Nie ma dokumentów. Jest tylko wzmianka w akcie notarialnym o powierzchni. Pani w spółdzielni sprawdziła po numerze mieszkania i stwierdziła, że wszystko jest prawidłowo i nic innego nie dostanę. Oraz słowną informację, że każdorazowo mam udostępnić. A jak mnie nie ma w domu to tną kłódkę. Tyle w temacie. Nic tam włożyć nie mogę bo lecą rury i jeszcze ma być do nich dostęp.

2 godziny temu, d7d napisał:

Chyba to nie jest węzeł ciepłowniczy. Pytanie ile m2 ma pomieszczenie i czy faktycznie 3/4 to te grube rury z izolacją termiczną  + zawory. 

Może @s1misza załączy zdjęcie tej piwnicy / komórki lokatorskiej.

To na węzeł nie wygląda. Raczej pomieszczenie techniczne. Zdjęcie podeślę jak będę na miejscu.

Jeżeli nie masz tytułu prawnego do lokalu piwnicznego to nie masz żadnych praw. Kwestia praw to może być własność, użyczenie itp. 

Jeśli ktoś kto Ci to sprzedał nie miał takich praw, to nie mógł Ci ich przekazać więc wpisy w akcie notarialnym nie mają tu znaczenia (mogą rodzić ewentualną odpowiedzialność odszkodowawczą w stosunku do sprzedajacego itp, ale to z prawnikiem). 

Czy tam na mieszkaniu księga wieczysta jest, jeśli tak co wskazuje wpis w niej? 

Jeśli to Twój lokal to oczywiście bez wskazania przez spółdzielnie twardej podstawy prawnej (ustawowej) złamanie zabezpieczeń i wejście do Twojego lokalu to jest włamanie. Jeśli nie masz żadnych dokumentów, a księga wieczysta nie wskazuje prawa do piwnicy, ja bym napisał oficjalne pismo do Prezesa SM, co innego pani "Krysia" mówi, a co innego jak ktoś ma się pod czymś podpisać. Myślę, że poważnie przeanalizują odpowiedź.

Może się okazać tak, że przynależne jest do lokalu pomieszczenie piwniczne, które trzeba udostępniać na żądanie SM. Szanse na to, że rury wyprowadzą z Twojej piwnicy są zerowe.  

Jak udowodnisz im, że nie możesz mieć dostępu np. ze względów bezpieczeństwa do tych zaworów to Ci to zabiorą. Czy dadzą iny lokal? Nie wiem, w końcu nie chcą.

Edytowane przez mikolajru

2 godziny temu, s1misza napisał:

I nie rozumiem Twojego pytania. Chyba nie dokładnie przeczytałeś post.

Co dokładnie kupiłeś? Spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu, czy lokal (aka pełna aka hipoteczna własność)?

Jeżeli to ostatnie, to czy piwnica jest pomieszczeniem przynależnym?

Tak czy inaczej w pomieszczeniach trudno uniknąć instalacji służącej innym (typowym przykładem jest instalacja grzewcza, która zazwyczaj jest jedna dla całego budynku). I masz obowiązek udostępniać dostęp do tych urządzeń nawet, jak jesteś właścicielem lokalu.