Okopowy 12.02.2025 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego Dokładnie tak, tylko, że bez najwyższego piętra - to mieszkanie ma inny rozkład, więc trochę się różni to. Co do instalacji okapowej - mamy wspólną metalową rurę od parteru do 3 piętra włącznie. Sąsiedzi z mieszkania na piętrze 2 mają okap w funkcji pochłaniacza, więc w ogóle zaślepili sobie to wejście i dmuchają sobie powietrzem u siebie w mieszkaniu. Więc w pionie zostaliśmy we 3: parter, 1 piętro i ja na 3. Pion wentylacyjny - tutaj już wszyscy oczywiście jesteśmy razem, łącznie z 2 piętrem. Co do 4 piętra, to w miejscu naszej kuchni mają łazienkę, więc pytanie czy są podłączeni do naszej wentylacji w kuchni - tego nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okopowy 19.02.2025 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 17:59 Cześć. mała aktualizacja tematu: był fachowiec i zamontował mi w rurze okopowej wytłumienie pomiędzy pionem a klapą zwrotną. Teraz zauważyłem, że w momencie włączenia okapu u sąsiada, główny hałas pojawia się w rurze od instalacji bytowej, która biegnie obok okapowej. Gdy całkowicie zatkałem wyjście, hałas praktycznie znikał. Czy to prawidłowe działanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 20.02.2025 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 07:11 (edytowane) Co to według ciebie oznacza rura instalacji bytowej. W poprzednim wpisie mówisz o metalowej rurze do której podłączeni jesteście tylko wy czyli parter, pierwsze i 3 piętro. Jeżeli okap sąsiada wydaje dzwięki i wibracje to ta metalowa rura je potęguje bo jest niejako pudłem rezonansowym. Dlatego to wszystko przechodzi do was. Zamiast metalowej rury tam powinny być murowane szachty czyli kanały w pustakach. Edytowane wczoraj o 07:15 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okopowy 20.02.2025 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 09:46 Mamy murowany szacht we wnętrzu którego idą 2 metalowe rury (piony) - jeden do okapu, drugi do wentylacji pomieszczenia (wywiewa z pomieszczenia zużyte powietrze). Gdy sąsiad włącza swój okap, to słyszę głośne buczenie właśnie z tej wentylacji pomieszczenia (nazwanej przeze mnie bytową). Czyli teoretycznie mamy 2 osobne piony do 2 różnych instalacji, a podczas włączenia okapu, hałas dochodzi też z tej drugiej instalacji. Nie mam informacji na temat tego, czy ów metalowe rury są w jakiejś osłonie/izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 20.02.2025 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 10:20 (edytowane) 36 minut temu, Okopowy napisał: Mamy murowany szacht we wnętrzu którego idą 2 metalowe rury (piony) - jeden do okapu, drugi do wentylacji pomieszczenia (wywiewa z pomieszczenia zużyte powietrze). Jeżeli w murowanym kanale jest metalowa rura do której jesteście podłączeni to niczego istotnego nie zmienia . Nie dość że metalowa cienka ścianka odbijając fale dzwiękowe wzmacnia i niesie je wewnątrz na całej długości pionu to jeszcze powoduje przenoszenie ich do innych metalowych kanałów wewnątrz tego samego szachtu. Edytowane wczoraj o 10:23 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts