Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc przy wyborze i projektowaniu salonu

Karolcia921

Recommended Posts

Mam 3 pokoje. W jednym z nich chciałabym urządzić salon z jadalnią. Mieszkam tylko z narzeczonym, ale chciałabym mieć możliwosc raz na jakiś czas zaprosić gości, więc chciałabym aby stół się rozkładał tak na 8, 10 osób. Marzy nam się narożnik i tv. Innych mebli nie potrzebujemy, zresztą ciężko by było chyba ich zmieścić. Proszę o porady który pokój najlepiej by się nadawał i jak sensownie to rozmieścić. I jakiej wielkości meble wybrać? Dodam że nie ma możliwości przestawienia ścian. Pod każdym oknem znajduje się grzejnik. Z góry dziekuje.

Screenshot_2025-02-14-11-57-51-956_com.icandesignapp.all.jpg

Screenshot_2025-02-14-11-38-32-512_com.icandesignapp.all.jpg

Screenshot_2025-02-14-11-56-45-244_com.icandesignapp.all.jpg

16 godzin temu, Karolcia921 napisał:

Niestety nie ma wyjścia na balkon. A narożnik jaki maksymalnie można wybrac? Masz może propozycje dekoracji ścian? Pokój ma okno na południe. I lubimy takie naturalne klimaty. Lubię rośliny, drewno, biel, szarości. 

Na moim rysunku narożnik miał 2,5 m na 1,5 m.

Na załączonym rysunku te same meble ustawione w konfiguracji z Twojej propozycji.
Należy pamiętać, że między ścianą/meblem a krzesłem musi pozostać przestrzeń na przejście czy odsunięcie krzesła i jest to min 70 cm (przy ostrożnym odsuwaniu)

Okno można zasłonić roletą, zasłonami, żaluzjami kiedy chce się oglądać telewizję.

pokj.jpg.23385576b7dbc27914f763e7a1a47ccf.jpg

W tym najmniejszym pokoju meble można ustawić tak:
Ale goście i tak nie wyjdą na balkon za bardzo bo stół i krzesła zastawią przejście.
W tym układzie tylko stół  o maksymalnym rozmiarze po rozłożeniu 180 cm, czyli na 8 osób, się zmieści.
A i tak osoba siedząca na szczycie będzie siedziała praktycznie w drzwiach

pokj.jpg.23385576b7dbc27914f763e7a1a47ccf.jpg

W jednym pokoju sypialnia a w drugim jak narazie wszystko co nie znajdzie miejsca. Orbitrek, duża szafa, biurko. Z jednej strony chciałabym balkon w salonie a z drugiej strony korci mnie ten największy pokój bo to zawsze troszkę więcej miejsca. Jeszcze pomyślałam że przy tej mojej konfiguracji może stół w stronę drzwi rozkładać w dużym pokoju? Opcja w małym pokoju z balkonem też mi się podoba. Ale tak jak mówisz max 8 osób się zmiesci

5 godzin temu, Karolcia921 napisał:

W jednym pokoju sypialnia a w drugim jak narazie wszystko co nie znajdzie miejsca. Orbitrek, duża szafa, biurko. Z jednej strony chciałabym balkon w salonie a z drugiej strony korci mnie ten największy pokój bo to zawsze troszkę więcej miejsca. Jeszcze pomyślałam że przy tej mojej konfiguracji może stół w stronę drzwi rozkładać w dużym pokoju? Opcja w małym pokoju z balkonem też mi się podoba. Ale tak jak mówisz max 8 osób się zmiesci

Może w drugim pokoju oglądanie telewizji
A salon ewidentnie jako pomieszczenie gościnne - duży stół i kanapa, bez TV
Goście zwykle nie mają powodów wychodzić na balkon. 
Chyba, ze któryś pali?

Wówczas sypialnia i pokój do wypoczynku w którym można umieścić telewizor, dwa wygodne, rozkładane fotele do oglądania TV i ustawić orbitrek:

Screenshot_2025-02-14-11-57-51-956_com.icandesignapp_all.thumb.jpg.e3a844a75dc615410ccab8a73cb15e4f.jpg