Slasher88 15.02.2025 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 15:22 Cześć, firma która ma budować mi dom zaproponowała wykonanie płyty fundamentowej zamiast tradycyjnej ławy, jednak mam wątpliwości czy na nierówności 0.7m na 10m terenu płyta zda egzamin. Mianowicie, poziom "0" mam wyznaczony na 164,9, grunt ma 164,8 pod jedną ścianą budynku(od wejścia), natomiast po przeciwległej stronie domu jest 164,2. W przypadku ławy nie widzę problemu, ława będzie na 163,7 a od 164 zacznie się ściana którą obsypie się ziemią. Płyta o łącznej grubości 56cm będzie wymagała według mnie sporego nasypu ziemi pod prawie połową powierzchni, ponieważ na szóstym metrze już będzie "w powietrzu" względem rodzimego gruntu. Dodatkowo obawiam się, że "0" budynku mam za nisko. doradźcie proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adiš1719517701 16.02.2025 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 08:55 No do plyty spory nasyp plus wymiana gruntu pod plyta na cos niewysadzinowego , dodatkowo musialbys zabezpieczyc ten nasyp przed wyplukaniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts