jakubwch 16.02.2025 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 13:32 Witam serdecznie, Chciałbym zmodernizować swój obecny sterownik ogrzewania do wersji SMART HOME. Stan obecny: Piec Viessmann Vitodens 050 z wifi Szeregowiec 120m2 z 2023r parter - 100% podłogówka piętro grzejniki zwykłe 4 sztuki instalacja na jednej pompie z sprzęgłem https://ibb.co/5x13X7Sb Sterowanie parteru (100% podłogówka): sterownik ENGO 901 ( bez wifi - jest podłączony kablem do pieca a następnie kablem do skrzynki z rotametrami) ogrzewanie podłogowe ma 6 stref 5 stref jest podłączonych pod sterownik ENGO 1 strefa ( łazienka nie jest podłączona pod sterownik ENGO lub inny. Po prostu grzeje non stop jeżeli jest włączony piec) sterowanie piętro 4 grzejniki z manualnymi termostatami Co bym chciał osiągnąć?: Parter: ogrzewanie podłogowe sterowane na WIFI z aplikacji chciałbym aby dolna łazienka też miała regulację temperatury, bo mnie to strasznie denerwuje że ciągle jest nagrzane w łazience i nie mogę tego wyłączyć Piętro chciałbym, aby w każdym pokoju było można ustawić w aplikacji temperaturę, tak aby termostat/głowica sama regulowała temperaturę Myślałem aby założyć jeden kompletny system ( ENGO, ViCare Viessmanna lub Salus) czyli: bramka, dedykowana listwa sterująca, siłowniki -> tam gdzie jest podłogówka: dwa sterowniki pogodowe ( salon + łazienka) tam gdzie są zwykłe kaloryfery: w każdym pokoju głowicę inteligentna plus sterownik Pytania: 1) Czy obecna instalacja na jednej pompie z sprzęgłem jest OK, czy należy coś zmienić? Jeżeli tak - to co? 2) jaki system polecacie -> ENGO, ViCare, Salus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaZZ 17.02.2025 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 12:25 Nie bierz rozwiązań viessmana Mam rozwiązanie smart, jedna wielka kpina. Mój znajomy ma głowice + sterowanie firmy TECH działa dużo lepiej. Urządzenia viessmana są przepłacone i mało funkcjonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts