stert18 16.02.2025 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego Witam Potrzebuję porady w sprawie murka oporowego. Moja działka ma około 3,5 m spadku między najwyższym a najniższym punktem. Chciałbym wyrównać teren i uzyskać spadek 2–2,5%, dlatego planuję wykonać murek oporowy o wysokości 1 m z geosiatki. Będę używał siatki 10 cm, więc przewiduję około 10 warstw. Moje pytanie brzmi: czy pod murkiem powinienem zrobić warstwę żwiru, aby umożliwić swobodny odpływ wody i uniknąć jej gromadzenia się? A może drenaż powinien być wykonany przed murkiem? Ewentualnie, czy ktoś ma inny pomysł, jak to wykonać, aby było to poprawnie i solidnie zrobione? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.02.2025 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego Jak murek z geosiatki, ? Masz jakies zdjecie pogladowe tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.02.2025 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego (edytowane) 12 godzin temu, stert18 napisał: Witam Potrzebuję porady w sprawie murka oporowego. Moja działka ma około 3,5 m spadku między najwyższym a najniższym punktem. Chciałbym wyrównać teren i uzyskać spadek 2–2,5%, dlatego planuję wykonać murek oporowy o wysokości 1 m z geosiatki. Będę używał siatki 10 cm, więc przewiduję około 10 warstw. Moje pytanie brzmi: czy pod murkiem powinienem zrobić warstwę żwiru, aby umożliwić swobodny odpływ wody i uniknąć jej gromadzenia się? A może drenaż powinien być wykonany przed murkiem? Ewentualnie, czy ktoś ma inny pomysł, jak to wykonać, aby było to poprawnie i solidnie zrobione? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź. Geosiatkę stosuje się zazwyczaj do umacniania skarp i układa się ją w 2 warstwach na skarpie tak aby spływająca woda nie zabierała ze sobą gruntu, jeżeli więc uważasz że ułożysz 10 warstw w paskach siatki jeden na drugim zasypanej gruntem to się mylisz. Ziemię należało by zagęszczać w każdej warstwie a to spowoduje dewastację siatki która jest z tworzywa sztucznego. Skup swoje myśli na zwykłym murku z kamienia polnego murowanego na zaprawę murarską, betonowych gazonach ułożonych w 3 - 4 warstwach lub w tańszej wersji zwykłej skarpie umocnionej geosiatką w której zasiejesz trawę. Pod murkiem z gazonów wymagana jest tylko podbudowa z kamienia łupanego zagęszczona maszyną. Pod murkiem z kamieni wypada zrobić mały fundament na głębokości 30cm a murowany kamień od gruntu oddzielić grubą folią, może być to folia kubełkowa fundamemtowa. Edytowane 17 Lutego przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stert18 17.02.2025 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 9 godzin temu, jajmar napisał: Jak murek z geosiatki, ? Masz jakies zdjecie pogladowe tego Na przykład tutaj Geosiatka ma wiele zastosowań, nie tylko do umacniania skarp. Stosuje się ją również w konstrukcjach oporowych, gdzie układa się ją warstwowo i zasypuje gruntem, Oczywiście rozumiem, że grunt trzeba zagęścić w każdej warstwie, ale są sposoby, żeby to zrobić bez niszczenia siatki.W moim przypadku murek nie będzie musiał przenosić dużych sił – ma jedynie utrzymywać wyrównany teren i trawnik. Sąsiad zrobił sam nasyp bez żadnych murków czy wzmocnień i od 10 lat nic się z nim nie dzieje, więc nie spodziewam się tu dużych obciążeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.02.2025 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego (edytowane) Jeżeli gustujesz w swoim ogrodzie w takich widokach a sąsiad tak zrobił i woda nie wypłukuje mu ziemi to zrób tak samo. Kratę układaj z lekkim przesunięciem tak aby murek był pochyły w stronę skarpy. Ziemia zasypowa musi być dość sypka bez ciężkiej gliniastej która może powodować zniekształcenia folii podczas opadów deszczu i samozagęszczania. Ja wykonując taką konstrukcję w pierwszych 2 - 3 oknach geokraty od czoła zasypał bym ją żwirem tak aby uchronić się przed wypłukiwaniem piasku i porastaniem wszechobecnym zielskiem lub zasypać czarnoziemem z nasionami trawy. Koszenie tego nawet żyłką będzie dość kłopotliwe. Edytowane 17 Lutego przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stert18 17.02.2025 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego Mam całkowicie inną koncepcję na murek – będzie on znajdował się na końcu mojej działki, a skarpę obsadzę roślinami zadarniającymi lub czymś podobnym, więc murek w ogóle nie będzie widoczny. Wierzchnia warstwa gruntu znajdzie się co najmniej 10 cm powyżej ostatniej warstwy geosiatki. Moje pytanie dotyczy czegoś innego – wiem, jak poprawnie wykonać murek, ale zastanawiam się nad samym dołem. Czy powinienem wykonać odwodnienie, czy może pierwszą warstwę zrobić ze żwiru z zastosowaniem geowłókniny, aby woda mogła swobodnie odpływać spod murku? A może drenaz przed murkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.02.2025 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego Jeżeli będzie to koniec Twojej działki to odwodnienie może być koniecznością. Większe opady i skarpa może powodować zalewanie działki sąsiada a jeśli nawet nie to spowoduje gromadzenie się wody. Nie wiem co planujesz ale na końcu działki jest zawsze ogrodzenie a więc chyba będzie tam jakaś podmurówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts