stert18 16.02.2025 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 18:09 Witam Potrzebuję porady w sprawie murka oporowego. Moja działka ma około 3,5 m spadku między najwyższym a najniższym punktem. Chciałbym wyrównać teren i uzyskać spadek 2–2,5%, dlatego planuję wykonać murek oporowy o wysokości 1 m z geosiatki. Będę używał siatki 10 cm, więc przewiduję około 10 warstw. Moje pytanie brzmi: czy pod murkiem powinienem zrobić warstwę żwiru, aby umożliwić swobodny odpływ wody i uniknąć jej gromadzenia się? A może drenaż powinien być wykonany przed murkiem? Ewentualnie, czy ktoś ma inny pomysł, jak to wykonać, aby było to poprawnie i solidnie zrobione? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.02.2025 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 22:45 Jak murek z geosiatki, ? Masz jakies zdjecie pogladowe tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.02.2025 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 06:29 (edytowane) 12 godzin temu, stert18 napisał: Witam Potrzebuję porady w sprawie murka oporowego. Moja działka ma około 3,5 m spadku między najwyższym a najniższym punktem. Chciałbym wyrównać teren i uzyskać spadek 2–2,5%, dlatego planuję wykonać murek oporowy o wysokości 1 m z geosiatki. Będę używał siatki 10 cm, więc przewiduję około 10 warstw. Moje pytanie brzmi: czy pod murkiem powinienem zrobić warstwę żwiru, aby umożliwić swobodny odpływ wody i uniknąć jej gromadzenia się? A może drenaż powinien być wykonany przed murkiem? Ewentualnie, czy ktoś ma inny pomysł, jak to wykonać, aby było to poprawnie i solidnie zrobione? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź. Geosiatkę stosuje się zazwyczaj do umacniania skarp i układa się ją w 2 warstwach na skarpie tak aby spływająca woda nie zabierała ze sobą gruntu, jeżeli więc uważasz że ułożysz 10 warstw w paskach siatki jeden na drugim zasypanej gruntem to się mylisz. Ziemię należało by zagęszczać w każdej warstwie a to spowoduje dewastację siatki która jest z tworzywa sztucznego. Skup swoje myśli na zwykłym murku z kamienia polnego murowanego na zaprawę murarską, betonowych gazonach ułożonych w 3 - 4 warstwach lub w tańszej wersji zwykłej skarpie umocnionej geosiatką w której zasiejesz trawę. Pod murkiem z gazonów wymagana jest tylko podbudowa z kamienia łupanego zagęszczona maszyną. Pod murkiem z kamieni wypada zrobić mały fundament na głębokości 30cm a murowany kamień od gruntu oddzielić grubą folią, może być to folia kubełkowa fundamemtowa. Edytowane Poniedziałek o 06:32 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stert18 17.02.2025 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 08:36 9 godzin temu, jajmar napisał: Jak murek z geosiatki, ? Masz jakies zdjecie pogladowe tego Na przykład tutaj Geosiatka ma wiele zastosowań, nie tylko do umacniania skarp. Stosuje się ją również w konstrukcjach oporowych, gdzie układa się ją warstwowo i zasypuje gruntem, Oczywiście rozumiem, że grunt trzeba zagęścić w każdej warstwie, ale są sposoby, żeby to zrobić bez niszczenia siatki.W moim przypadku murek nie będzie musiał przenosić dużych sił – ma jedynie utrzymywać wyrównany teren i trawnik. Sąsiad zrobił sam nasyp bez żadnych murków czy wzmocnień i od 10 lat nic się z nim nie dzieje, więc nie spodziewam się tu dużych obciążeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.02.2025 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 08:53 (edytowane) Jeżeli gustujesz w swoim ogrodzie w takich widokach a sąsiad tak zrobił i woda nie wypłukuje mu ziemi to zrób tak samo. Kratę układaj z lekkim przesunięciem tak aby murek był pochyły w stronę skarpy. Ziemia zasypowa musi być dość sypka bez ciężkiej gliniastej która może powodować zniekształcenia folii podczas opadów deszczu i samozagęszczania. Ja wykonując taką konstrukcję w pierwszych 2 - 3 oknach geokraty od czoła zasypał bym ją żwirem tak aby uchronić się przed wypłukiwaniem piasku i porastaniem wszechobecnym zielskiem lub zasypać czarnoziemem z nasionami trawy. Koszenie tego nawet żyłką będzie dość kłopotliwe. Edytowane Poniedziałek o 08:55 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stert18 17.02.2025 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 09:34 Mam całkowicie inną koncepcję na murek – będzie on znajdował się na końcu mojej działki, a skarpę obsadzę roślinami zadarniającymi lub czymś podobnym, więc murek w ogóle nie będzie widoczny. Wierzchnia warstwa gruntu znajdzie się co najmniej 10 cm powyżej ostatniej warstwy geosiatki. Moje pytanie dotyczy czegoś innego – wiem, jak poprawnie wykonać murek, ale zastanawiam się nad samym dołem. Czy powinienem wykonać odwodnienie, czy może pierwszą warstwę zrobić ze żwiru z zastosowaniem geowłókniny, aby woda mogła swobodnie odpływać spod murku? A może drenaz przed murkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.02.2025 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 11:07 Jeżeli będzie to koniec Twojej działki to odwodnienie może być koniecznością. Większe opady i skarpa może powodować zalewanie działki sąsiada a jeśli nawet nie to spowoduje gromadzenie się wody. Nie wiem co planujesz ale na końcu działki jest zawsze ogrodzenie a więc chyba będzie tam jakaś podmurówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts