Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Murek oporowy z geosiatki – drenaż pod spodem?

Recommended Posts

Witam 

Potrzebuję porady w sprawie murka oporowego. Moja działka ma około 3,5 m spadku między najwyższym a najniższym punktem. Chciałbym wyrównać teren i uzyskać spadek 2–2,5%, dlatego planuję wykonać murek oporowy o wysokości 1 m z geosiatki.

Będę używał siatki 10 cm, więc przewiduję około 10 warstw. Moje pytanie brzmi: czy pod murkiem powinienem zrobić warstwę żwiru, aby umożliwić swobodny odpływ wody i uniknąć jej gromadzenia się? A może drenaż powinien być wykonany przed murkiem?

Ewentualnie, czy ktoś ma inny pomysł, jak to wykonać, aby było to poprawnie i solidnie zrobione? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

12 godzin temu, stert18 napisał:

Witam 

Potrzebuję porady w sprawie murka oporowego. Moja działka ma około 3,5 m spadku między najwyższym a najniższym punktem. Chciałbym wyrównać teren i uzyskać spadek 2–2,5%, dlatego planuję wykonać murek oporowy o wysokości 1 m z geosiatki.

Będę używał siatki 10 cm, więc przewiduję około 10 warstw. Moje pytanie brzmi: czy pod murkiem powinienem zrobić warstwę żwiru, aby umożliwić swobodny odpływ wody i uniknąć jej gromadzenia się? A może drenaż powinien być wykonany przed murkiem?

Ewentualnie, czy ktoś ma inny pomysł, jak to wykonać, aby było to poprawnie i solidnie zrobione? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

Geosiatkę stosuje się zazwyczaj do umacniania skarp i układa się ją w 2 warstwach na skarpie tak aby spływająca woda nie zabierała ze sobą gruntu, jeżeli więc uważasz że ułożysz 10 warstw w paskach siatki jeden na drugim zasypanej gruntem to się mylisz.

Ziemię należało by zagęszczać w każdej warstwie a to spowoduje dewastację siatki która jest z tworzywa sztucznego.

Skup swoje myśli na zwykłym murku z kamienia polnego murowanego na zaprawę murarską, betonowych gazonach ułożonych w 3 - 4 warstwach lub w tańszej wersji zwykłej skarpie umocnionej geosiatką w której zasiejesz trawę.

Pod murkiem z gazonów wymagana jest tylko podbudowa z kamienia łupanego zagęszczona maszyną.

Pod murkiem z kamieni wypada zrobić mały fundament na głębokości 30cm a murowany kamień od gruntu oddzielić grubą folią, może być to folia kubełkowa fundamemtowa.

Edytowane przez Mareks77

9 godzin temu, jajmar napisał:

Jak murek z geosiatki, ? Masz jakies zdjecie pogladowe tego

Na przykład tutaj spacer.pngspacer.png

Geosiatka ma wiele zastosowań, nie tylko do umacniania skarp. Stosuje się ją również w konstrukcjach oporowych, gdzie układa się ją warstwowo i zasypuje gruntem, Oczywiście rozumiem, że grunt trzeba zagęścić w każdej warstwie,  ale są sposoby, żeby to zrobić bez niszczenia siatki.W moim przypadku murek nie będzie musiał przenosić dużych sił – ma jedynie utrzymywać wyrównany teren i trawnik. Sąsiad zrobił sam nasyp bez żadnych murków czy wzmocnień i od 10 lat nic się z nim nie dzieje, więc nie spodziewam się tu dużych obciążeń.

Jeżeli gustujesz w swoim ogrodzie w takich widokach a sąsiad tak zrobił i woda nie wypłukuje mu ziemi to zrób tak samo.

Kratę układaj z lekkim przesunięciem tak aby murek był pochyły w stronę skarpy.

Ziemia zasypowa musi być dość sypka bez ciężkiej gliniastej która może powodować zniekształcenia folii podczas opadów deszczu i samozagęszczania.

Ja wykonując taką konstrukcję w pierwszych 2 - 3 oknach geokraty od czoła zasypał bym ją żwirem tak aby uchronić się przed wypłukiwaniem piasku i porastaniem wszechobecnym zielskiem lub zasypać czarnoziemem z nasionami trawy.

Koszenie tego nawet żyłką będzie dość kłopotliwe.

Edytowane przez Mareks77

Mam całkowicie inną koncepcję na murek – będzie on znajdował się na końcu mojej działki, a skarpę obsadzę roślinami zadarniającymi lub czymś podobnym, więc murek w ogóle nie będzie widoczny. Wierzchnia warstwa gruntu znajdzie się co najmniej 10 cm powyżej ostatniej warstwy geosiatki.

Moje pytanie dotyczy czegoś innego – wiem, jak poprawnie wykonać murek, ale zastanawiam się nad samym dołem. Czy powinienem wykonać odwodnienie, czy może pierwszą warstwę zrobić ze żwiru z zastosowaniem geowłókniny, aby woda mogła swobodnie odpływać spod murku?

A może drenaz przed murkiem 

Jeżeli będzie to koniec Twojej działki to odwodnienie może być koniecznością. Większe opady i skarpa może powodować zalewanie działki sąsiada a jeśli nawet nie to spowoduje gromadzenie się wody.

Nie wiem co planujesz ale na końcu działki jest zawsze ogrodzenie a więc chyba będzie tam jakaś podmurówka