Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niska temperatura na poddaszu nieużytkowym

Recommended Posts

Hej,

Układ jak na zdjęciu, na ogrzewanym parterze i piętrze 22°C a na ocieplonym, nieogrzewanym, niskim stryszku 10°C. Na zielono zaznaczyłem pion odpowietrzenia kanalizacji (nie ma tam innych rur bo w domu jest rekuperacja), rury idące do odpowietrznika w dachu są nieocieplone i obecnie bardzo zimne, czy to powoduje obniżenie temperatury na poddaszu? Czy powinienem je zaizolować między pianą pur a powieszonym sufitem na którym jest wełna wygłuszająca?

Bez tytułu.png

Stryszek jest nieogrzewany, rzeczywiście, ale jest on bardzo małą powierzchnią (trzeba tam chodzić po kolanach), główna izolacja dachu znajduje się właśnie tam, piana pur 30 cm na skosach, nie na stropie. Wełna między stryszkiem a pokojami jest tylko w ceu wygłuszenia, żeby dźwięki nie rozchodziły się między pokojami. 

Ile by ocieplenia nie bylo to ono nie ogrzewa tylko spowalnia zmiany temperatury. Jak masz kilka tygodni mrozow i stale ujemny bilans cieplny to temperatura musi spadac. Jak w jakims pokoju wylaczysz ogrzewanie i szczelnie zamkniesz to tez bedzie sie schladzac. Jak ocieplisz rure to moze by bylo 10.5 stopnia albo 11, czy to cos zmienia? Pytanie dlaczego 10 stopni na tym stryszku gdzie tak czy inaczej nie da sie przebywac dluzej niz kilka minut jest w ogole problemem, co tam takiego trzymasz ze wymaga wyzszych temperatur? I drugie pytanie to czy tam jest jakas wentylacja czy to moze grobowiec egipski gdzie trzeba wchodzi z FFP3?

Rozumiem, dziękuje za odp.

Interpretowałem to w ten sposób;

ogrzewam pomieszczenia na piętrze, ze względu na to, że sufity podwieszane między piętrem a tym stryszkiem mam doizolowane wełną to ona ma tylko wygłuszyć dzwięki, a ciepło zatrzymać głównie Piana PUR 30 cm na skosach. Czyli ciepło w pomieszczeń przenika na stryszek i i tak go ogrzewa, piana PUR zatrzymuje ciepło i mamy tam powiedzmy około 20°C stopni a nie 10°C.

Na stryszku trzymam książki, choinke, narty itp.

Nie ma wentylacji, zdjęcie poddasza jeszcze przed podłączeniem rury do kominka wentylacyjnego. Oczywiście na sufitach jest folia paroizolacyjna, żeby nie docierała tam wigloć z domu. a74a1398-6a5d-4be5-b52c-8a5d40192686.jpeg

Ok, dziękuję za odpowiedzi, czyli temperatura na poddaszu jest w normie, czy i tak powinienem ocieplić rurę od wentylacji kanalizacji między szczytem a stropem? Rura jest ewidentnie zimna od powietrza z zewnątrz, domyślam się, że również oddaje te zimno w przestrzeń poddasza? 

Kolejna kwestia, wspomniana wcześniej wentylacja, nie mam jej, czy powinienem mieć? Jeśli będzie, to przez nią będzie wpadać zimne powietrze na stryszek, więc izolacja pianą PUR do kalenicy byłaby totalnie nieużyteczna. W pomieszczeniach mam na sufitach paroizolację i jest rekuperacja, nie spodziewam się dużych ilości pary wodnej dostającej się na poddasze.

Para wodna dostająca się na stryszek wchodzi w główną termoizolację i ją w pewnym stopniu niweluje, żeby nie powiedzieć "uszkadza".

Nie należy stosować dwóch termoizolacji jednocześnie (czyli albo nad poddaszem albo nad stryszkiem).

Rury w przestrzeni nieogrzewanej zasadniczo opatula się wełną.

• Like 1

1 minutę temu, Robinson74 napisał:

Para wodna dostająca się na stryszek wchodzi w główną termoizolację i ją w pewnym stopniu niweluje, żeby nie powiedzieć "uszkadza".

Nie należy stosować dwóch termoizolacji jednocześnie (czyli albo nad poddaszem albo nad stryszkiem).

Rury w przestrzeni nieogrzewanej zasadniczo opatula się wełną.

Czy właśnie nie po to stosuje się paroizolacje, aby zapobiec dostawania się pary wodnej? 

Po to, ale paroizolacja nigdy nie zablokuje 100%. Poza tym czy jesteś pewien jej idealnego położenia przy ścianach i przy wszelkich otworach? Np. lampy, kratki wentylacyjne itp.? Czy przy ścianach masz paroizolacją przyklejoną taśmą butylową.

Na pewno nie spełniłeś tych wszystkich warunków.

Poza tym lekko podgrzane powietrze na stryszku także wędruje ku górze. Czy paroizolacje mas zarówno nad stryszkiem jak i pod stryszkiem?

58 minut temu, Robinson74 napisał:

Po to, ale paroizolacja nigdy nie zablokuje 100%. Poza tym czy jesteś pewien jej idealnego położenia przy ścianach i przy wszelkich otworach? Np. lampy, kratki wentylacyjne itp.? Czy przy ścianach masz paroizolacją przyklejoną taśmą butylową.

Na pewno nie spełniłeś tych wszystkich warunków.

Poza tym lekko podgrzane powietrze na stryszku także wędruje ku górze. Czy paroizolacje mas zarówno nad stryszkiem jak i pod stryszkiem?

Zgadza się, masz racje, nie jestem pewien.

Izolacje mam tylko pod płytą GK na suficie. 

Co teraz mam zrobić? Co może się stać? 

Moja wiedza nie jest na tyle duża, żebym mógł z czystym sumieniem udzielać rad. 

Należałoby to skonsultować z kimś od warunków cieplno-wilgotnościowych. 

Zasadniczo takie zastosowanie termoizolacji jest sprzeczne z zasadami cieplno-wilgotnościowymi. Albo ogrzewasz poddasze i w suficie lokujesz 25-30 cm termoizolacji albo ogrzewasz całość i wtedy lokujesz termoizolację w dachu, a nie tu i tu. 

Są to kwestie, które się liczy. Fizyka: 

nexto.pl/upload/sklep/pwn/ebook/fizyka_cieplna_budowli_w_praktyce-andrzej_dylla-pwn/public/fizyka_cieplna_budowli_w_praktyce-pwn-demo.pdf

Edytowane przez Robinson74