kwiatek 6 24.02.2025 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 00:25 Witam. Mam taki dylemat, mianowicie w doborze odpowiedniej wielkości pieca, do domu. Chcemy zamontować piec na ekogroszek. Dom budowany około 1994rok. Ściany 30/40cm grubości, do tego styropian 10cm i elewacja, okna plastikowe 2 szynowe, dom parter, piętro użytkowe, poddasze nieuzytkowe, odcięte na klatce ścianka i drzwiami dobrze zaizolowanymi. Dach niestety jeszcze jest z eternit, ale w tym roku planowana jest wymiana na blachę oraz ocieplenie dachu. Pytanie brzmi, jaka powinien mieć moc kw piec zeby spokojnie ogrzać taki dom, żeby piec nie był za duży ani za mały. Mam możliwość kupienia pieca 15kw w dobrych pieniądzach, używany, ale bardzo dobrze utrzymany, od znajomego, i nie stary, bo z 2018 roku. Wystarczy taki 15 kw na ogrzanie domu około 140/150mkw? W hurtowni hydraicznej powiedzieli mi ze, musze miec piec minimum 17kw max 19kw. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 24.02.2025 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 08:55 8 godzin temu, kwiatek 6 napisał: Witam. Mam taki dylemat, mianowicie w doborze odpowiedniej wielkości pieca, do domu. Chcemy zamontować piec na ekogroszek. Dom budowany około 1994rok. Ściany 30/40cm grubości, do tego styropian 10cm i elewacja, okna plastikowe 2 szynowe, dom parter, piętro użytkowe, poddasze nieuzytkowe, odcięte na klatce ścianka i drzwiami dobrze zaizolowanymi. Dach niestety jeszcze jest z eternit, ale w tym roku planowana jest wymiana na blachę oraz ocieplenie dachu. Pytanie brzmi, jaka powinien mieć moc kw piec zeby spokojnie ogrzać taki dom, żeby piec nie był za duży ani za mały. Mam możliwość kupienia pieca 15kw w dobrych pieniądzach, używany, ale bardzo dobrze utrzymany, od znajomego, i nie stary, bo z 2018 roku. Wystarczy taki 15 kw na ogrzanie domu około 140/150mkw? W hurtowni hydraicznej powiedzieli mi ze, musze miec piec minimum 17kw max 19kw. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Mój szef handluje piecami i do domów bez ocieplenia zaleca 10kW na każde 100m domu. Na razie ta teoria się sprawdza bo ruch w interesie ma spory... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 24.02.2025 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:21 15 kW to max jak dobre pieniądze to sie nie zastanawiaj , jeżeli nowy to max 12kW , https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://cieplo.app/ sprawdź na tej stronie im rzetelniej zrobisz tym dokładniejszy wynik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts