-pw- 25.02.2025 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego Czy można zaimpregnować drewniane grządki podwyższane na warzywa smołą sosnową (dziegciem), czyli czy nie ma w tej substancji trucizn, które skażą ziemię i rośliny, a w konsekwencji ludzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.03.2025 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca Dziegieć prawdziwy jest drogi. Nie skazi gleby, używany jest w kosmetykach, wiec został przebadany. Ale pod tą nazwą sprzedaje się też smołę koksowniczą która zawiera węglowodory wielocykliczne, oleje, smoły i to się łatwo naturalnie rozkładać nie będzie. Może zaimpregnuj metodą shou sugi ban (opalanie + olej lniany, pokost) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-pw- 06.03.2025 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca Sprowadzają ze Szwecji i piszą, że powstaje poprzez podgrzewanie drewna sosnowego, więc to raczej prawdziwy dziegieć. Oferują też wymieszany z olejem lnianym i terpentyną - wtedy nie trzeba na ciepło. Na olej trzeba patrzeć, żeby nie miał suszek (w "spożywczym" zastosowaniu) - zwłaszcza pokost może mieć. Opalanie tańsze, ale mnie kusi, żeby spróbować smołę, bo jeszcze nigdy nie miałem z tym do czynienia i mnie ciekawi. Droga, ale jeszcze nie miałem jednocześnie taniej i dobrej farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.