Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec Viesman Vitodens 100 - palnik wyłącza się mimo iż obieg grzewczy nie osiągnął zadanej temperatury

Recommended Posts

Dzień dobry,

Mój setup to Vitodens 100 + i2 od techa + małe sprzęgło + sterowanie strefowe zarządzane przez home assistanta + 100% podłogówka.

Podgląd do parametrów pieca mam również zrealizowany przez Home Assistant za pośrednictwem API od Viesmana.

Jeżeli to za mało danych aby pomóc to chętnie dopiszę.

Borykam się z problemem taktowania pieca.

Objawia się to w ten sposób, iż piec mimo iż nie osiągnął zadanej temperatury wyłącza na chwile palnik (na około 5 minut) po czym kontynuuje grzanie. Widać to na załączonym obrazku.

Około godziny 5:30 otwierają się wszystkie pętle podłogówki - czyli odbiór jest - sprawdziłem na rotametrach i widać przepływ.

Piec się uruchamia i rozpoczyna grzanie.

Temperatura ustawiona na piecu to 34 stopnie (żółta linia na środkowym wykresie)

Piec pracuje do godziny 5:55 po czym palnik się wyłącza, mimo iż aktualna temperatura to tylko około 27 stopni. 

Piec robi sobie około 5 minut przerwy w grzaniu, po czym ponownie palnik się uruchamia.

Sytuacja powtarza się kilkukrotnie w kolejnych godzinach.

Z rzeczy, które zrobiłem to sprawdziłem filtr magnetyczny na powrocie i jest czysty.

Na piecu mam ograniczoną maksymalną moc do 25% - widać to na dolnym wykresie przedstawiającym modulację mocy.

Czy ktoś może mi podpowiedzieć, czy takie zachowanie jest normalne a jeśli nie, to jak zdiagnozować co jest przyczyną. 

Piec używam dopiero pierwszy sezon.

Będę wdzięczny za wszystkie komentarze.

Pozdrawiam

image.png

5 minut temu, Zoltyyy napisał:

A jak masz tozwiązaną sprawę grzania CWU?

Czy to nie przełączanie kotła na grzanie CWU?

Dziękuję za zainteresowanie.

CWU jest również grzane przez ten sam piec do zasobnika 120l.

Dodałem do górnego wykresu krzywą pokazującą temperaturę wody w zasobniku - wygląda na, że temperatura wody w zasobniku nie ulega zmianie w chwilach wyłączenia grzania.

image.png

Ja właśnie też nie mogę zrozumieć, dlaczego ten piec się wyłącza mimo braku osiągnięcia potrzebnej temperatury. Mam w układzie dwa regulatory pokojowe, które dają znać iż grzania potrzebują, a jednak piec się wyłącza.

Może ktoś zna logikę pracy pieca i podpowie, w jakich sytuacjach palnik w Vitodens 100 się wyłącza. Dodam, iż piec nie zgłasza żadnych błędów.

4 godziny temu, Robinson74 napisał:

Możliwe, że coś więcej namieszałeś w Ustawieniach Serwisowych. Piszesz, że zmieniłeś na 25% mocy. Podejrzewam, że bawiłeś się może też wieloma innymi ustawieniami. 

Zgadza się. 

Zmieniłem jeszcze: 

- B2.4 Maksymalna prędkość obrotowa regulowanej pompy obiegu pierwotnego: 100% 

- B2.6 minimalna moc grzewcza: 7%

- B2.7 Maksymalna moc grzewcza: 25%

- B2.8 Ogranicznie maksymalnej temperatury na zasilaniu obiegu grzewczego 1 na 45 stopni