MagnetoX 02.03.2025 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca Witam wszystkich, Dom, który wybudowałem jest w pełni podpiwniczony. W części piwnicznej mam garaż oraz kilka pomieszczeń. Zastanawiam się teraz czym ocieplić ten sufit od strony piwnicy i jakiej grubości materiału użyć. Piwnica możliwe, że będzie ogrzewana częściowo ale na ten moment nie wiem i wolałbym założyć, że nie będę tam grzał. Stąd, też pytanie odnośnie zastosowanego materiału. Na całkowite zrobienie sufitu chciałbym przeznaczyć max. 12 cm. Stop pomiędzy parterem i piwnicą jest żelbetowy, monolityczny. Przeanalizowałem trochę wariantów: 1. Styropian EPS 100 , grafit - 10 cm , klejony na pianoklej, na to siatka i na końcu gładź. 2. Płyty PIR z GK na ruszcie drewnianym lub stalowym. Tutaj niestety nie znalazłem póki co, żadnych niskoprofilowych rozwiązań aby sam ruszt/stelaż zajął jak najmniej wysokości Które rozwiązanie jest prawidłowe ? A może ktoś z was ma jakiś ciekawszy pomysł ? Zastanawiam się czy pomiędzy PIR a sufitem (ze względu na ruszt i przestrzeń) nie będzie problemu z wilgocią w tej przestrzeni. Czy ten styropian trzeba kołkować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 02.03.2025 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca Raczej zastosuj porządne klejenie. Nie wiem czy "pianoklej" to na tyle solidne rozwiązanie. 10 cm między piwnicą a parterem na pewno wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JasonOgg 02.03.2025 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 5 godzin temu, Robinson74 napisał: Raczej zastosuj porządne klejenie. Nie wiem czy "pianoklej" to na tyle solidne rozwiązanie. 10 cm między piwnicą a parterem na pewno wystarczy. Zależy jaki, Jak dobry to nie ma problemu, jak przyoszczędzisz może być różnie. Mam wszystko łącznie z płytami GK (ściany) klejone na Soudal i zero problemu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts