zkubinski 03.03.2025 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca Stoję przed zakupem rury dwuściennej do komina gazowego. Mam upatrzonego producenta kotła gazowego i mam kilka pytań 1. Producent kotłów gazowych w swojej ofercie ma kotły gazowe które obsługują rury o następujących średnicach 60/100 - problem jest taki, że sprzedawca chce mi sprzedać rury 80/130 twierdząc, że jest bardziej uniwersalny. Czy iść na takie propozycje i kupić taki wkład? 2. Jako, że mam kanał wentylacyjny o szerokości 130x140mm to sprzedawca chce mi sprzedać wkład o średnicy 80/130 - z tym, że największa średnica (130mm) rury wychodzącej z pieca gazowego kończyłaby się na wejściu do kanału wentylacyjnego, a po całej długości komina ponad dach szła by rura o średnicy 80mm, bo sprzedawca twierdzi, że rura zasysająca powietrze będzie je zasycać z kanału wentylacyjnego do którego będzie podpięta - rysunek jak niżej. Czy zgadzać się na takie propozycje? Czy takie rozwiązanie nie ma jakichś wad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoltyyy 04.03.2025 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca Czyli będzie zasysać zewnętrzne zimne powietrze przez cały komin, pięknie wychładzając przylegające ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 04.03.2025 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 21 godzin temu, zkubinski napisał: Stoję przed zakupem rury dwuściennej do komina gazowego. Mam upatrzonego producenta kotła gazowego i mam kilka pytań 1. Producent kotłów gazowych w swojej ofercie ma kotły gazowe które obsługują rury o następujących średnicach 60/100 - problem jest taki, że sprzedawca chce mi sprzedać rury 80/130 twierdząc, że jest bardziej uniwersalny. Czy iść na takie propozycje i kupić taki wkład? 2. Jako, że mam kanał wentylacyjny o szerokości 130x140mm to sprzedawca chce mi sprzedać wkład o średnicy 80/130 - z tym, że największa średnica (130mm) rury wychodzącej z pieca gazowego kończyłaby się na wejściu do kanału wentylacyjnego, a po całej długości komina ponad dach szła by rura o średnicy 80mm, bo sprzedawca twierdzi, że rura zasysająca powietrze będzie je zasycać z kanału wentylacyjnego do którego będzie podpięta - rysunek jak niżej. Czy zgadzać się na takie propozycje? Czy takie rozwiązanie nie ma jakichś wad? Rury kotłów gazowych z zamkniętą komorą spalania są zazwyczaj wymiarów 60 / 100 lub 80 / 125 Jeśli sprzedawca oferuje rurę 80 / 130 to po pierwsze kanał spalinowy będzie pasował natomiast ten powietrzny może wymagać doszczelnienia. Po drugie to jeśli kanał komina ma wymiary 130 x 140 to każda nierówność lub wystająca zaprawa klejowa przyczyni się do trudności w jego montażu. Po trzecie to rura dwuścienna to inaczej dwie rury jedna 80 umieszczona w drugiej o wymiarach 125 / 130 Dlatego ewentualne powietrze potrzebne do spalania wędruje szczeliną pomiędzy rurami 80 a 125. Zatem o żadnym wychłodzeniu nie ma tu mowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoltyyy 04.03.2025 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca Przecież wyraźnie napisał i przedstawił na rysunku: w kominie biegnie tylko 80, 130 kończy się na wejściu do kanału wentylacyjnego. Jestem stary, noszę okulary, ale staram się czytać ze zrozumieniem: W dniu 3.03.2025 o 12:29, zkubinski napisał: to sprzedawca chce mi sprzedać wkład o średnicy 80/130 - z tym, że największa średnica (130mm) rury wychodzącej z pieca gazowego kończyłaby się na wejściu do kanału wentylacyjnego, a po całej długości komina ponad dach szła by rura o średnicy 80mm, bo sprzedawca twierdzi, że rura zasysająca powietrze będzie je zasycać z kanału wentylacyjnego do którego będzie podpięta - rysunek jak niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zkubinski 05.03.2025 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca W dniu 4.03.2025 o 08:42, Zoltyyy napisał: Czyli będzie zasysać zewnętrzne zimne powietrze przez cały komin, pięknie wychładzając przylegające ściany? Czyli wychodzi na to, że gdybym kupił to co proponuje sprzedawca, to mógłbym mieć problem. Wkurza mnie u sprzedawców to, że od siebie dają minimum, a od klienta wyciskają maksimum. Więc szukam innego sprzedawcy po prostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zkubinski 05.03.2025 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 20 godzin temu, Zoltyyy napisał: Przecież wyraźnie napisał i przedstawił na rysunku: w kominie biegnie tylko 80, 130 kończy się na wejściu do kanału wentylacyjnego. Dobrze pan rozumie. Dokładnie to o czym mówię widać na rysunku dlatego go dałem aby nie było niedomówień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoltyyy 05.03.2025 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca Czy to duży problem - czy komin był wcześniej używany przy innym kotle? To pytanie o jego czystość: zasysanie sadzy z powietrzem do spalania itp... Z tym zasysaniem zimnego powietrza - może zdąży się ogrzać od rury spalinowej? Na pewno przed montażem wymaga czyszczenia, a wg buderusa/Boscha wymaga uszczelnienia, żeby pozostałości nie przechodziły do powietrza do spalania. Zaletą to że taki system (z jedną rurą w kominie) jest tańszy. W twoim przypadku (wymiary przekroju) nawet ta wersja 80/125 to raptem 5 mm zapasu. Kotły niektórych producentów mogą pracować z systemem 60/100 - sprawdź w instrukcji montażu kotła - może się uda. Nie dasz rady zrobić poboru powietrza "przez ścianę" (przekuwając się przez zewnętrzną)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zkubinski 05.03.2025 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca (edytowane) 10 godzin temu, Zoltyyy napisał: Czy to duży problem - czy komin był wcześniej używany przy innym kotle? To pytanie o jego czystość: zasysanie sadzy z powietrzem do spalania itp... (..) Nie dasz rady zrobić poboru powietrza "przez ścianę" (przekuwając się przez zewnętrzną)? Ja mam nowy budynek i jestem trakcie murowania kanałów wentylacyjnych do komina gazowego. Zanim zacznę to robić to chcę zrobić to dobrze i wolę się doradzić, bo u siebie na budowie miałem okazję "gościć" różnych "specjalistów" którzy twierdzili "czego to oni zajebistego nie robili"... więc pognałem dziadostwo i próbuję sam Edytowane 5 Marca przez zkubinski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts