Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup rur dwuściennych do kotła gazowego

Recommended Posts

Stoję przed zakupem rury dwuściennej do komina gazowego. Mam upatrzonego producenta kotła gazowego i mam kilka pytań

1. Producent kotłów gazowych w swojej ofercie ma kotły gazowe które obsługują rury o następujących średnicach 60/100 - problem jest taki, że sprzedawca chce mi sprzedać rury 80/130 twierdząc, że jest bardziej uniwersalny. Czy iść na takie propozycje i kupić taki wkład?

2. Jako, że mam kanał wentylacyjny o szerokości 130x140mm to sprzedawca chce mi sprzedać wkład o średnicy 80/130 - z tym, że największa średnica (130mm) rury wychodzącej z pieca gazowego kończyłaby się na wejściu do kanału wentylacyjnego, a po całej długości komina ponad dach szła by rura o średnicy 80mm, bo sprzedawca twierdzi, że rura zasysająca powietrze będzie je zasycać z kanału wentylacyjnego do którego będzie podpięta - rysunek jak niżej. Czy zgadzać się na takie propozycje? Czy takie rozwiązanie nie ma jakichś wad?

image.png

21 godzin temu, zkubinski napisał:

Stoję przed zakupem rury dwuściennej do komina gazowego. Mam upatrzonego producenta kotła gazowego i mam kilka pytań

1. Producent kotłów gazowych w swojej ofercie ma kotły gazowe które obsługują rury o następujących średnicach 60/100 - problem jest taki, że sprzedawca chce mi sprzedać rury 80/130 twierdząc, że jest bardziej uniwersalny. Czy iść na takie propozycje i kupić taki wkład?

2. Jako, że mam kanał wentylacyjny o szerokości 130x140mm to sprzedawca chce mi sprzedać wkład o średnicy 80/130 - z tym, że największa średnica (130mm) rury wychodzącej z pieca gazowego kończyłaby się na wejściu do kanału wentylacyjnego, a po całej długości komina ponad dach szła by rura o średnicy 80mm, bo sprzedawca twierdzi, że rura zasysająca powietrze będzie je zasycać z kanału wentylacyjnego do którego będzie podpięta - rysunek jak niżej. Czy zgadzać się na takie propozycje? Czy takie rozwiązanie nie ma jakichś wad?

Rury kotłów gazowych z zamkniętą komorą spalania są zazwyczaj wymiarów 60 / 100  lub 80 / 125

Jeśli sprzedawca oferuje rurę 80 / 130 to po pierwsze kanał spalinowy będzie pasował natomiast ten powietrzny może wymagać doszczelnienia.

Po drugie to jeśli kanał komina ma wymiary  130 x 140 to każda nierówność lub wystająca zaprawa klejowa przyczyni się do trudności w jego montażu.

Po trzecie to rura dwuścienna to inaczej dwie rury jedna 80 umieszczona w drugiej o wymiarach 125 / 130

Dlatego ewentualne powietrze potrzebne do spalania wędruje szczeliną pomiędzy rurami 80 a 125. Zatem o żadnym wychłodzeniu nie ma tu mowy.

Przecież wyraźnie napisał i przedstawił na rysunku: w kominie biegnie tylko 80, 130 kończy się na wejściu do kanału wentylacyjnego.

Jestem stary, noszę okulary, ale staram się czytać ze zrozumieniem:

W dniu 3.03.2025 o 12:29, zkubinski napisał:

to sprzedawca chce mi sprzedać wkład o średnicy 80/130 - z tym, że największa średnica (130mm) rury wychodzącej z pieca gazowego kończyłaby się na wejściu do kanału wentylacyjnego, a po całej długości komina ponad dach szła by rura o średnicy 80mm, bo sprzedawca twierdzi, że rura zasysająca powietrze będzie je zasycać z kanału wentylacyjnego do którego będzie podpięta - rysunek jak niżej.

W dniu 4.03.2025 o 08:42, Zoltyyy napisał:

Czyli będzie zasysać zewnętrzne zimne powietrze przez cały komin, pięknie  wychładzając przylegające ściany?

Czyli wychodzi na to, że gdybym kupił to co proponuje sprzedawca, to mógłbym mieć problem. Wkurza mnie u sprzedawców to, że od siebie dają minimum, a od klienta wyciskają maksimum. Więc szukam innego sprzedawcy po prostu.

20 godzin temu, Zoltyyy napisał:

Przecież wyraźnie napisał i przedstawił na rysunku: w kominie biegnie tylko 80, 130 kończy się na wejściu do kanału wentylacyjnego.

Dobrze pan rozumie. Dokładnie to o czym mówię widać na rysunku dlatego go dałem aby nie było niedomówień.

Czy to duży problem - czy komin był wcześniej używany przy innym kotle? To pytanie o jego czystość: zasysanie sadzy z powietrzem do spalania itp...

Z tym zasysaniem zimnego powietrza - może zdąży się ogrzać od rury spalinowej?

Na pewno przed montażem wymaga czyszczenia, a wg buderusa/Boscha wymaga uszczelnienia, żeby pozostałości nie przechodziły do powietrza do spalania.

Zaletą to że taki system (z jedną rurą w kominie) jest tańszy.

W twoim przypadku (wymiary przekroju) nawet ta wersja 80/125 to raptem 5 mm zapasu.

Kotły niektórych producentów mogą pracować z systemem 60/100 - sprawdź w instrukcji montażu kotła - może się uda.

Nie dasz rady zrobić poboru powietrza "przez ścianę" (przekuwając się przez zewnętrzną)?

10 godzin temu, Zoltyyy napisał:

Czy to duży problem - czy komin był wcześniej używany przy innym kotle? To pytanie o jego czystość: zasysanie sadzy z powietrzem do spalania itp...

(..)

Nie dasz rady zrobić poboru powietrza "przez ścianę" (przekuwając się przez zewnętrzną)?

Ja mam nowy budynek i jestem trakcie murowania kanałów wentylacyjnych do komina gazowego. Zanim zacznę to robić to chcę zrobić to dobrze i wolę się doradzić, bo u siebie na budowie miałem okazję "gościć" różnych "specjalistów" którzy twierdzili "czego to oni zajebistego nie robili"... więc pognałem dziadostwo i próbuję sam

Edytowane przez zkubinski