Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki jest algorytm pracy PC atlantic extensa?

damiaszek

Recommended Posts

Czy ktoś wie jak wygląda algorytm pracy tej pompy ciepła?

Chciałam wykorzystać tanie godziny w G12 i słońce do podbijania temperatury CWU i wykorzystania podłogówki w celu akumulacji ciepła. Niestety wygląda na to że PC niweczy moje wysiłki swoją logika pracy. Problem widoczny na wykresach poniżej

image.png

Nie mam cyrkulacji CWU. W przedstawionym na wykresach czasie nie było żadnego poboru CWU.

Początek wykresu to grzanie CO, o 14 wyłączyłem CO i włączyłem grzanie CWU (tzn. nie wyłączyłem tylko zmieniłem temperatury docelowe). Ustawiłem sobie wyższą niż zwykle temperaturę CWU 60 C.  PC dogrzała do 55 C i wyłączyła sprężarkę załączając grzałkę 1500W ( to akurat jest ok, jest ustawiony limit na maksymalna temperaturę grzania sprężarką). Moment ten widać na wykresie pobieranej mocy. Wyłączyłem grzanie CWU (ustawiłem temperaturę na 44 C) i podniosłem oczekiwaną temperaturę wewnętrzną na 25. I tu zaczyna się "problem".  PC zaczęła grzanie CO ewidentnie pobierając ciepło ze zbiornika CWU, dopiero jak temperatura CWU spadła do mniej więcej o 10 stopni niższej niż ustawiona (histereza dogrzewania CWU) załączyła sprężarkę, przełączyła zawór i zaczęła grzać CWU. 

Czy jest jakieś ustawienie blokujące pobieranie ciepła z CWU do grzania CO? Zbiornik CWU jest traktowany jak bufor. Rozumiem jak jest potrzeba zrobienia defrostu i ciepło jest pobierane z aktualnie ustawionej pozycji zaworu, ale teraz to PC pobrała energię z CWU i użyła do ogrzewania. A takie działanie uniemożliwia nagrzanie wody na wieczór w G12 pomiędzy 13-15 albo przy wykorzystaniu słońca i PV. Tzn. dać się da wystarczy ustawić w programie obniżenie temp. CO po 15 do wieczora, dom i tak się nie wychłodzi więcej niż 0.1-0.2 C ale nie da się np. trochę zakumulować ciepła w podłodze korzystając z nadmiaru energii w z PV.

Jak działają te algorytmy to nawet polski oddział Atlantic-a nie wie... Za to do maksymalnego wykorzystania taniego prądu na podgrzanie CWU najlepiej jest oszukać czujnik temperatury. Dla eksperymentu wyjmowałem czujnik z zasobnika. Wtedy PC grzeje aż osiągnie maksymalną ustawioną temperaturę zasilania oraz zrównania się temperatur zasilania i powrotu.

Obecnie dołożyłem niezależny czujnik do zbiornika CWU (wskazania pokrywają mi się  +/-1 C) i ustawiłem w homeassitant integrację z cozytouch - można tam z poziomu encji sterować temperaturą CO, CWU, odczytywać temperaturę wewnętrzną ze sterownika i zewnętrzną. Da się też ustawić swój programy. Problemem jest to że jak sobie np. podbije temp. CWU, a później obniżę to PC ochoczo korzysta z nadmiarowej wg. niej energii zgromadzonej w CWU do grzania domu i nici w ten sposób z magazynowania energii, bo w w podłogówce owszem trochę się da zgromadzić, ale po pewny czasie robi się za ciepło. 

Wziąłem wersję DUO ze integrowanym zbiornikiem CWU, a teraz tak sobie myślę że lepiej było brać z mniejszą "lodówką" i niezależnym większym zbiornikiem CWU.