Szymon_T 07.03.2025 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 06:25 Dzień dobry, Dołożyłem w domu jednorodzinnym dwulokalowym wentylację mechaniczną w całym budynku (bez garażu). Wcześniej była tradycyjna wentylacja grawitacyjna przez kominy wentylacyjne wbudowane w ścianę działowa z sąsiadem (ściana pojedyncza z bloczków silikatowych 24cm 56dB). Kominy to kształtki keramzytowe W2 12cmx17cm w kuchni i łazience. Zastanawiam się teraz co zrobić z kominami, zdąża się, że słychać krzyki u sąsiada, ale częściej słyszalne są trzaśnięcie lub bieganie na piętrze. Czy zalanie tych kominów betonem poprawi tłumienie? Czy tylko zamordować otwory w pomieszczeniach, a może jeszcze jakiś inny sposób? Dodam, że do kominów mam dobry dostępem na strychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.03.2025 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 09:31 (edytowane) 3 godziny temu, Szymon_T napisał: Dzień dobry, Dołożyłem w domu jednorodzinnym dwulokalowym wentylację mechaniczną w całym budynku (bez garażu). Wcześniej była tradycyjna wentylacja grawitacyjna przez kominy wentylacyjne wbudowane w ścianę działowa z sąsiadem (ściana pojedyncza z bloczków silikatowych 24cm 56dB). Kominy to kształtki keramzytowe W2 12cmx17cm w kuchni i łazience. Zastanawiam się teraz co zrobić z kominami, zdąża się, że słychać krzyki u sąsiada, ale częściej słyszalne są trzaśnięcie lub bieganie na piętrze. Czy zalanie tych kominów betonem poprawi tłumienie? Czy tylko zamordować otwory w pomieszczeniach, a może jeszcze jakiś inny sposób? Dodam, że do kominów mam dobry dostępem na strychu. Zalewanie betonem to poroniony pomysł rodem z piekła. Raczej ograniczyć się tylko do murowania otworów. Jeżeli kanał jest tylko Twój to ewentualnie rozważył bym dołożenie płyty wełnianej celem wytłumienia hałasów lub zamiast betonu zasypać kanał celulozą ( wdmuchiwaną do ociepleń ) lub zwykłymi chrupkami do wypełnień. Sprawdził bym jednak czy powodem słyszalnych odgłosów jest tylko cienka ścianka dzieląca sąsiednie kanały. Edytowane Piątek o 09:35 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymon_T 07.03.2025 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 12:57 Kanał jest mój obok jest osobny kanał sąsiada. A jak to najlepiej sprawdzić, czy problemem odgłosów jest ścianka kanału wentylacyjnego? Dodatkowo, czy zasypując komin np. celulozą, nie będzie zbierała się w niej wilgoć z zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.03.2025 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 13:43 (edytowane) Kanały wentylacyjne zazwyczaj są zakończone kratką z boku komina a że pomieszczenia są ogrzewane więc poziom wilgoci kanału w ścianie będzie mniejsza niż na zewnątrz. Sama kształtka keramzytowa ciągle oddaje i chłonie wilgoć z zewnątrz więc wsad będzie zachowywał się podobnie. Powodem skraplania jest zazwyczaj nieprawidłowa wentylacja kanału ale jego wypełnienie i ocieplenie nie powinno wyzwalać tych procesów. Z likwidacją kanału wentylacji grawitacyjnej w kuchni z urządzeniami gazowymi może jednak być problem ze względu na przepisy, dlatego zanim cokolwiek zaślepisz radzę najpierw przestudiować odpowiednią literaturę. Edytowane Piątek o 13:50 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts