Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama wjazdowa zainstalowana po drugiej stronie działki.

krzysztoft79

Recommended Posts

Może ktoś z was mi pomoże, bo mieszkam w małej miejscowości i w urzędzie miasta niekoniecznie wiedzą co z tym zrobić (ewentualnie wiedzą, tylko że sąsiad jest burmistrzem i nikt nie chce się tym zająć). Chodzi o to, że lokalizacja działki mojego sąsiada umożliwia mu zainstalowanie dodatkowej bramy bramy wjazdowej z tyłu jego domu, a z przodu mojego.  Mimo, że ma bramę wjazdową przed swoim domem, na swojej ulicy gdzie jest zameldowany to zrobił także bramę z tyłu swojego domu, czyli na mojej ulicy. Wygląda to  tak jak na rysunku:

5.png

1. Mój dom.

2.Moja brama wjazdowa

3. Miejsce lokalizacji bramy wjazdowej sąsiada z jego ogrodu.

5. Droga dojazdowa.

Jak widzicie jego brama  jest styczna z moim wjazdem  i jest to dla mnie bardzo duże utrudnienie. Mój dom jest ostatni na ulicy i aby do mnie wjechać muszę wykonać skręt praktycznie 90 stopni. Jeżeli on postawi samochód w miejscu oznaczonym numerem 4, to praktycznie nie ma możliwości, aby do mnie wjechać ciężkim samochodem z węglem, drewnem czy np. z lodówką. Wszystko zostawiane jest na podjeździe, a co za tym idzie muszę dodatkowo płacić za przewiezienie do domu.  Do tego z tej bramy wybiegają dzieci wprost na ulicę. Sąsiad twierdzi, że mogę go w du... pocałować, ale czy rzeczywiście  tak jest? Czy mogę wnioskować o zamknięcie tej bramy?  Ewentualnie co mogę z tym problemem zrobić?

Edytowane przez krzysztoft79

3 godziny temu, krzysztoft79 napisał:

Może ktoś z was mi pomoże, bo mieszkam w małej miejscowości i w urzędzie miasta niekoniecznie wiedzą co z tym zrobić (ewentualnie wiedzą, tylko że sąsiad jest burmistrzem i nikt nie chce się tym zająć). Chodzi o to, że lokalizacja działki mojego sąsiada umożliwia mu zainstalowanie dodatkowej bramy bramy wjazdowej z tyłu jego domu, a z przodu mojego.  Mimo, że ma bramę wjazdową przed swoim domem, na swojej ulicy gdzie jest zameldowany to zrobił także bramę z tyłu swojego domu, czyli na mojej ulicy. Wygląda to  tak jak na rysunku:

5.png

1. Mój dom.

2.Moja brama wjazdowa

3. Miejsce lokalizacji bramy wjazdowej sąsiada z jego ogrodu.

5. Droga dojazdowa.

Jak widzicie jego brama  jest styczna z moim wjazdem  i jest to dla mnie bardzo duże utrudnienie. Mój dom jest ostatni na ulicy i aby do mnie wjechać muszę wykonać skręt praktycznie 90 stopni. Jeżeli on postawi samochód w miejscu oznaczonym numerem 4, to praktycznie nie ma możliwości, aby do mnie wjechać ciężkim samochodem z węglem, drewnem czy np. z lodówką. Wszystko zostawiane jest na podjeździe, a co za tym idzie muszę dodatkowo płacić za przewiezienie do domu.  Do tego z tej bramy wybiegają dzieci wprost na ulicę. Sąsiad twierdzi, że mogę go w du... pocałować, ale czy rzeczywiście  tak jest? Czy mogę wnioskować o zamknięcie tej bramy?  Ewentualnie co mogę z tym problemem zrobić?

Droga dojazdowa jest drogą czyją? Sąsiada?

6 godzin temu, krzysztoft79 napisał:

To jest droga należąca do miasta.  Dom kupiłem niedawno, ale jak rozmawiałem z sąsiadami od 40 lat była to zamknięta droga i nie było żadnej bramy. W projekcie mamy wrysowane wjazdy i w miejscu, gdzie sąsiad zbudował bramę nie ma wjazdu.

On nie moze parkować na środku drogi publicznej

4 godziny temu, krzysztoft79 napisał:

On samochód stawia w miejscu oznaczonym numerem 4, czyli na końcu drogi, po prawej stronie i na przeciwko mojego wjazdu ( to jest największy problem).  Przepisów ruchu drogowego nie łamie.

Ale to nadal jest droga a nie parking, miejsce parkowania więc jak najbardziej je łamie i skoro to droga publiczna to zgłosić na Policję stanie na środku drogi