Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana grzałki w bojlerze

Recommended Posts

Cześć

Muszę wymienić grzałkę w bojlerze.
Bojler - OEM SOLAR by Winkelmann 200l 2W Pionowy 2-wężownice
Dotychczasowa grzałka - EJK mini 1500 W

W związku z dość częstą koniecznością "resetowania" grzałki (przegrzewała się, nie wiedzieć czemu), chciałbym zamontować inną - Gwarant MW-150, która ma o wiele lepszy sposób na reset (nie trzeba nic demontować, by to zrobić) i jest tańsza. 

Pytania
1. czy przy spuszczaniu wody konieczne jest odcięcie solarów, czy tylko przypilnować by przypadkiem się nie włączyły, bo nie oddadzą ciepła?
2. dotychczasowa grzałka była typu "mini" czyli element grzejny był zagięty w celu zmniejszenia jego długości, czy taka nie-mini będzie pasować?

Pozdro

Najlepiej robić to wieczorem po kąpielach, wyjęcie grzałki nie ma żadnego związku z solarami bo solary przepuszczają swój czynnik przez wężownicę .a co do grzałki to wypadałoby sprawdzić jaka długa może być i czy przypadkiem wężownica nie stoi na drodze bo bojlery robią spawacze a nie inżynierowie więc może to wyglądać ciekawie , zastanawia mnie ten zwrot resetowanie ? masz na myśli załączanie/wyłaczanie ? to raczej normalne jak wodę pobierasz to musi uzupełnić ale wiem że są grzałki które mają taką ala histerezę i aż tak często nie reagują.  na 200 litrów to grzałka minimum 2000wat

23 godziny temu, Kaizen napisał:

Masz zmiękczacz? Może obrosła kamieniem i wystarczy odkamienić. Jak długo jest zamontowana i jaką masz twardość wody?

Zmiękczacza nie mam, twardość nieznana... Może i faktycznie obrosła w kamień, jeszcze nie sprawdzałem, ale ostatnio jak ją rozkręciłem (tzn. to, co sterczy na zewnątrz) to zauważyłem, że w jednym miejscu jest okopcone, jakby przepięcie było, przy okazji rozwaliłem co nie co, więc trzeba wymienić, czy tak czy owak.