Hendryk 18.03.2025 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowane) Dzień dobry, Planuję wykonać dach dwuspadowy w małym domku na działce ROD w konstrukcji krokwiowej opartej na murłacie. Wieniec, na którym będzie opierać się murłata ma wymiary 18x18 cm. Założenia: - kąt nachylenia dachu 35 stopni, - przekrój murłaty 14x14 cm, - rozstaw między zewnętrznymi licami murłat 4,02 m, - przekrój krokwi 8x16 cm, - rozstaw krokwi 0,85 m, - przekrój deski kalenicowej 5x20 cm, - przekrój jętki 8x16 cm, - okap 0,5 m z trzech stron, - okap 2,27 m od frontu - stanowiący zadaszenie tarasu, - przekrój słupów zastrzałów i belki spinającej 14x14 cm, - pokrycie blacha na rąbek stojący, Poniżej zamieściłem rysunki (wymiary w mm): Konstrukcja dachowa Konstrukcja dachowa - przekrój Tutaj nasuwają mi się pytania odnośnie wzmocnienia/odchudzenia konstrukcji dachowej, a mianowicie: 1) Czy w takiej konstrukcji wymagane są spięcia dwóch przeciwległych krokwi w postaci pasów dolnych? Jak na poniższym rysunku oznaczenie "belki stropowe". Zaznaczam, że jako takiego stropu w domku nie ma, planowana jest tylko antresola długości 2 m i szerokości od wieńca do wieńca (3,7 m). Więźba krokwiowa 2) Czy mogę zrezygnować z jętek nad antresolą (ze względu na przestrzeń noclegową)? A może w ogóle jętki są tu niepotrzebne? 3) Czy mogę zrezygnować z deski kalenicowej? 4) Czy takie przekroje belek są w porządku? 5) Czy może w ogóle mój zamysł jest zły i macie może jakieś inne, prostsze, tańsze rozwiązania? 6) Rozumiem, że wiatrownicę też będę musiał dokręcić (jak na powyższym rysunku "Więźba krokwiowa"? Jeżeli tak, to jaki przekrój, długość oraz czy musi spinać wszystkie krokwie? Dodam, że zależy mi na tym, aby wysokość nad antresolą była jak najwyższa (jeżeli musi być tam jętka wychodzi 0,91 m - trochę kiepsko). Jeżeli potrzeba jeszcze jakichś danych, proszę pisać. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Pomóżcie mi bo utknąłem. Pozdrawiam Edytowane 2 godziny temu przez Hendryk Nie napisałem jakie drewno chcę użyć - C24. Dodam jeszcze, że nie chciałbym robić ściany kolankowej, ponieważ nie za bardzo jest już pole manewru ze względu na wysokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts