Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mamy na forum ofgridowców ??

Recommended Posts

2 godziny temu, chcialbympompe napisał:

Pisałem to już ale powtórzę się. Nadal nie widzę sensu offgrida mając ongrid. Sam piszesz, że nadwyżki tracisz bezpowrotnie. Gdybyś miał ongrida z magazynem to całą nadprodukcję byś sprzedawał (niezależnie za ile).

A po co mam im sprzedawać za grosze ?? 8,4kwp mam w ongrid więc to oddają i mnie to boli bo wiem że zakłady energetyczne podobno cierpią :lol2: że im za darmochę oddajemy , kolejne 4,5kwp mam w ofgridzie i z tego korzystam na codzień co jeszcze ? wszystko mam oddać za prawie darmo a kupować po ponad 1 zł za kw ????

3 godziny temu, damiaszek napisał:

Dawałem już ci rozwiązania jak nie oddawać im ani kWh i być online, rozwiązanie eleganckie legalne i nie robiące komplikacji takich jak offgrid, zużywające całość produkcji z PV na swoje potrzeby i nie wysyłające nić do sieci.

Nie ma takiej opcji aby wszystko konsumować bo przecież moje instalacje pv maja ok 13kwp w domu cały dzień nikogo przeważnie nie ma więc te ponad 8kw oddaję jak nie pobieram w tym czasie a ta część 4,kwp idzie w magazyn i bezpośrednią konsumpcję typu pompa ciepła lodówki tv i takie tam. ciekawi mnie rachunek od taurona bo powinien być na dniach .

ps , ciekawe czy ten post tez zostanie zgłoszony, wiecie że jakiś schizofrenik zgłasza w szystkie moje posty do tego całego DSA ????   to tak tylko informacyjnie abyśmy wiedzieli że nie każdy z nas jest w normie.

Edytowane przez prokurator

Nie zrozumiałeś, dajesz licznik dwukierunkowy z MODBUS na wyjściu do tauronu (zaraz za licznikiem tauronowskim), a ten licznik po MODBUS steruje falownikiem tak aby nie produkował więcej niż potrzeba. Instalacja PV to nie wiatrak gdzie trzeba albo oddać energię, albo zużyć na miejscu a sterowanie produkcją jest trudne. Po prostu nadmiar nie zostanie wyprodukowany i nic nie oddasz.

3 godziny temu, damiaszek napisał:

Nie zrozumiałeś, dajesz licznik dwukierunkowy z MODBUS na wyjściu do tauronu (zaraz za licznikiem tauronowskim), a ten licznik po MODBUS steruje falownikiem tak aby nie produkował więcej niż potrzeba. Instalacja PV to nie wiatrak gdzie trzeba albo oddać energię, albo zużyć na miejscu a sterowanie produkcją jest trudne. Po prostu nadmiar nie zostanie wyprodukowany i nic nie oddasz.

No w sumie to dobry pomysł ale to powinien kazdy stosować który jest na nowych zasadach myślę że szybko zmian byśmy doczekali na naszą korzyść , a tak poza tym ciekawi mnie czy tak zwane mrożenie cen będzie dalej przedłużane bo jak by nie mrozili to byśmy mieli prąd o ołowę taniej .