prokurator 14.04.2025 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2 godziny temu, chcialbympompe napisał: Pisałem to już ale powtórzę się. Nadal nie widzę sensu offgrida mając ongrid. Sam piszesz, że nadwyżki tracisz bezpowrotnie. Gdybyś miał ongrida z magazynem to całą nadprodukcję byś sprzedawał (niezależnie za ile). A po co mam im sprzedawać za grosze ?? 8,4kwp mam w ongrid więc to oddają i mnie to boli bo wiem że zakłady energetyczne podobno cierpią że im za darmochę oddajemy , kolejne 4,5kwp mam w ofgridzie i z tego korzystam na codzień co jeszcze ? wszystko mam oddać za prawie darmo a kupować po ponad 1 zł za kw ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 15.04.2025 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia Dawałem już ci rozwiązania jak nie oddawać im ani kWh i być online, rozwiązanie eleganckie legalne i nie robiące komplikacji takich jak offgrid, zużywające całość produkcji z PV na swoje potrzeby i nie wysyłające nić do sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 15.04.2025 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia (edytowane) 3 godziny temu, damiaszek napisał: Dawałem już ci rozwiązania jak nie oddawać im ani kWh i być online, rozwiązanie eleganckie legalne i nie robiące komplikacji takich jak offgrid, zużywające całość produkcji z PV na swoje potrzeby i nie wysyłające nić do sieci. Nie ma takiej opcji aby wszystko konsumować bo przecież moje instalacje pv maja ok 13kwp w domu cały dzień nikogo przeważnie nie ma więc te ponad 8kw oddaję jak nie pobieram w tym czasie a ta część 4,kwp idzie w magazyn i bezpośrednią konsumpcję typu pompa ciepła lodówki tv i takie tam. ciekawi mnie rachunek od taurona bo powinien być na dniach . ps , ciekawe czy ten post tez zostanie zgłoszony, wiecie że jakiś schizofrenik zgłasza w szystkie moje posty do tego całego DSA ???? to tak tylko informacyjnie abyśmy wiedzieli że nie każdy z nas jest w normie. Edytowane 15 Kwietnia przez prokurator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 16.04.2025 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia Nie zrozumiałeś, dajesz licznik dwukierunkowy z MODBUS na wyjściu do tauronu (zaraz za licznikiem tauronowskim), a ten licznik po MODBUS steruje falownikiem tak aby nie produkował więcej niż potrzeba. Instalacja PV to nie wiatrak gdzie trzeba albo oddać energię, albo zużyć na miejscu a sterowanie produkcją jest trudne. Po prostu nadmiar nie zostanie wyprodukowany i nic nie oddasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 16.04.2025 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 3 godziny temu, damiaszek napisał: Nie zrozumiałeś, dajesz licznik dwukierunkowy z MODBUS na wyjściu do tauronu (zaraz za licznikiem tauronowskim), a ten licznik po MODBUS steruje falownikiem tak aby nie produkował więcej niż potrzeba. Instalacja PV to nie wiatrak gdzie trzeba albo oddać energię, albo zużyć na miejscu a sterowanie produkcją jest trudne. Po prostu nadmiar nie zostanie wyprodukowany i nic nie oddasz. No w sumie to dobry pomysł ale to powinien kazdy stosować który jest na nowych zasadach myślę że szybko zmian byśmy doczekali na naszą korzyść , a tak poza tym ciekawi mnie czy tak zwane mrożenie cen będzie dalej przedłużane bo jak by nie mrozili to byśmy mieli prąd o ołowę taniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 17.04.2025 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia W dniu 14.04.2025 o 19:45, firmer napisał: Wiesz, jaką trzeba mieć pojemność magazynu, żeby ominąć "okienko nadprodukcji" i "sprzedać" drożej poza szczytem? Co najmniej: - magazyn (kWh): 3x dzienne zużycie (kWh) - PV (kWp): dzienne zużycie (kWh) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firmer 17.04.2025 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 9 godzin temu, gb987t napisał: Co najmniej: - magazyn (kWh): 3x dzienne zużycie (kWh) - PV (kWp): dzienne zużycie (kWh)no no właśnie... to czyni inwestycję dość wątpliwą w aspekcie kosztów, w porównaniu do prawie 3x tańszego off-grid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts