Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie mieszkania od wewnątrz w starej kamienicy

Adamczyko

Recommended Posts

Cześć!

Rozpocznę temat, który mam wrażenie, że wywołuje ogromne emocje na różnych forach, mianowicie jak ocieplić mieszkanie od środka i czy w ogóle mogę tak zrobić? Zakładam nowy wątek, bo zauważyłem, że powstają coraz to nowsze technologie i możliwości. Chciałbym znaleźć najlepsze rozwiązanie.

Mam mieszkanie rogowe na 2 piętrze w starej, 100 letniej kamienicy, 90m2. Stare ceglane mury mają około 40 cm grubości. Niestety nie mogę ocieplić elewacji od zewnątrz, bo wiadomo - drogo. Wpadłem więc na pomysł, żeby docieplić mieszkanie od środka. Tu pojawia się problem, nie mam doświadczenia w takich pracach więc pytam:
- Czy warto w ogóle to ocieplać, czy może po prostu zagruntować, przykleić płytę GK i mieć święty spokój? 
- Czym ocieplać i ile ocieplenia użyć? Każdy "specjalista" z którym rozmawiam ma swoją teorię - dostawałem pomysły od styropianu po wełnę. Co będzie najlepsze?
- Jak uniknąć zagrzybienia ścian? Słyszałem, że ściana "oddycha"
- Czy płyty klimatyczne lub podobne materiały to temat warty uwagi?

Jeśli to istotne, to mieszkanie będzie ogrzewane gazem (kaloryfery).

Ocieplenie daje sie po stronie zimnej, nie ociepla się od środka. Dlaczego bo nastąpi wykrpalnie pary wodnej. W wyjątkowych sytacjach jak robi się izlocję od środka wykonuje się to dbajac o szczeliny wentylacyjne przegrody, nie tworzy się tego zacierając wszystkiego tynkiem.