Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

464 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      121
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      79
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

Witam wszystkich, stoję przed wyborem dachówki. Mam trzy do wyboru - Creaton Simpla czarny mat, Nelskamp Nibra G10 grafit, ewentualnie Creaton Domino. Co polecacie, chętnie zobaczę Wasze zdjęcia dachu.
  • 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W załączeniu zdjęcia z jednej z moich realizacji dachówka Meyer-Holsen. Pozdrawiam.

Nasza wymarzona i do tego pięknie wykonana!

Czy można wiedzieć jakie rynny i wykończenia z blachy zastosowano?

Rynny i obróbki z blachy firmy Lindab. Bez dachówek skrajnych. Realizacja była wykonana w Tychach. Pozdrawiam.
  • 2 months później...
  • 3 weeks później...

Witam,

wybieram dach własnie i takie mi zaproponowano

- creaton goteborg cementowa grafit

- creaton goteborg cementowa s czarny mat

- nelskamp nibra F8 1/2 kolor 39 (grafit) ceramika

Ogólnie marzy mi sie dach antracytowy natomiast według mnie grafit jest zbyt jasny a czarny zbyt ciemny.

Jak to jest z tymi dachami, który wziąć najlepiej by był antracytowy. Takich dachów pełno wokół i nie wiem jaki kolor ludzie biorą, że na dachu to wygląda jak antracyt

Z góry dzięki za pomoc

Witam,

wybieram dach własnie i takie mi zaproponowano

Ogólnie marzy mi się dach antracytowy

I ten wybór jest najlepszy - ceramika to ceramika a ten kolor jest właśnie antracytowy.

Same zdjęcia z prezentacji jej na dachach mówią za siebie.

I ten wybór jest najlepszy - ceramika to ceramika a ten kolor jest właśnie antracytowy.

Same zdjęcia z prezentacji jej na dachach mówią za siebie.

Ja niestety nie znalazłem zdjęć z nelskampa F8 1/2 kolor 39

Jest jedynie dostępny kolor 32 czarny

Ogólnie marzy mi sie dach antracytowy natomiast według mnie grafit jest zbyt jasny a czarny zbyt ciemny.

A czy kolor nr 39 to nie jest "czarny mat angoba"?

W tym katalogu tak to wygląda:

http://www.tadej.pl/pliki/Nelskamp_BROSZURA_TADEJ_mailing.pdf

Jeśli chodzi o trwałość, to z pewnością lepszą opcją jest dachówka ceramiczna. Łatwo ją można zaimpregnować aby służyła nam jeszcze dłużej. Nie ma sensu oszczędzać na dachu, który po kilku latach może być do wymiany lub gruntownego remontu.

http://www.grupabiotop.pl/

• 2 weeks później...

Gdyby ktoś zamawiał Braas turmalin szary kryształ to radzę zamawiać duużo wcześniej.

Ja czekałem 3miesiące.

Potwierdzam, ja odpuściłem, bo terminy w mojej okolicy na pierwszy kwartał 2020.

Creaton też dało d***. Zamówiłem dachówkę domino, a po dwóch tygodniach mam info od dystrybutora, że anulowali zamówienia na domino w całej Polsce i zostałem w lesie. Po prostu porażka...

Gdybym wiedział, że takie terminy to bym wziął co innego ale finalnie wyczekałem swoje bo dachówka jest tego warta. Koniec końców dobrze się złożyło bo dekarze i tak nie przyszli na czas a ja miałbym kłopot co zrobić z dachówką. Nie wiem czy do Polski tak mało tego przychodzi ale we wrzesniu już mówili że realizacja styczeń 2020 :(
  • 2 weeks później...

WItam forumowych ekspertów :)

Stoimy przed wyborem dachu. Niestety plan narzuca określone kolory, wiec najpopularniejszy antracyt odpada - wybieramy kolory ceglaste albo bordo. Dom to tzw stodoła - 2spadowy dach o powierzchni ponad 300m. Zakładamy dachówkę płaską i przeglądając najpopularniejsze firmy wybór jest raczej w kolorach ceglastych/miedzianych. Pytanie, czy ktoś kojarzy producenta, który robi płaskie dachówki w kolorze bordowym, najlepiej bardzo ciemnym?

Najbardziej zbliżonym będzie dachówka Turmalin w kolorze kasztanowym. Pozdrawiam.

Ładna dachówka i bardzo dobra ale niestety czas oczekiwania długi i jedna z droższych na rynku (około 7zł za sztukę brutto).

Mnie na dach też około 300m2 (trochę skomplikowany) poszło jakieś 3800 sztuk, co z dodatkami i rynnami dało lekko 50tyś zł ale wygląd dachu rekompensuje wszystko ;)

Edytowane przez boconek03
  • 2 weeks później...
Ostatecznie chyba wybierzemy Creaton model Cantus. Kształt nie ten, ale oferta kolorystyczna jednak szersza i bliższa naszym oczekiwaniom.
  • 2 weeks później...
Ostatecznie chyba wybierzemy Creaton model Cantus. Kształt nie ten, ale oferta kolorystyczna jednak szersza i bliższa naszym oczekiwaniom.

Cantus to fajny wybór chociaż kształtem to chyba mi bardziej by odpowiadała Titania.