Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i to są właśnie wybory. Albo podchodzimy racjonalnie rozumiejąc, że dachówka to tylko wypalona glina a dach oglądamy normalnie z odległości kilkunastu metrów, albo jesteśmy ascetami i chcemy mieć prościej niż kafelki w łazience. Nie lubię angob szlachetnych i glazury bo w słońcu trudno doszukać się rzeczywistego koloru. Jestem tradycjonalistą stąd podoba mi się dachówka naturalna, trochę krzywa i przebarwiona a do tego dach powinien być omszały. Ot taka fanaberia ale to oczywiście wszystko rzecz gustu. Pozdrawiam.

No i to są właśnie wybory. Albo podchodzimy racjonalnie rozumiejąc, że dachówka to tylko wypalona glina a dach oglądamy normalnie z odległości kilkunastu metrów, albo jesteśmy ascetami i chcemy mieć prościej niż kafelki w łazience. Nie lubię angob szlachetnych i glazury bo w słońcu trudno doszukać się rzeczywistego koloru. Jestem tradycjonalistą stąd podoba mi się dachówka naturalna, trochę krzywa i przebarwiona a do tego dach powinien być omszały. Ot taka fanaberia ale to oczywiście wszystko rzecz gustu. Pozdrawiam.

Co do dachówek szkliwionych to zgadzam się z Tobą całkowicie. Mnie też nie podoba się dach świecący w słońcu jak element psiej anatomii:D. Ale co do omszałego dachu to już myślę kwestia wyglądu całego domu. Przy nowoczesnej bryle i elewacji taki dach będzie po prostu wyglądał niechlujnie natomiast klasycznemu albo wręcz rustykalnemu designowi doda tego czegoś co kojarzy mi się z domem mojej babci czyli najfajniejszymi wspomnieniami dzieciństwa - takiej ciepłej szlachetności. Ale tak jak mówisz - de gustibus non disputandum est.

Mnie również najbardziej podoba się dachówka naturalna ze względu na jej barwę. Ale już omszała dachówka jest dla mnie nieestetyczna. I pytanie do osób, które mają taką dachówkę dłuższy czas, czy faktycznie po pewnym czasie taka dachówka pokryję się mchem? Czy np. powyżej pewnego kąta dachu prawdopodobieństwo omszenia jest dużo mniejsze bądź omszenie nie wystąpi w ogóle?

Zła wentylacja połaci dachu, północna ekspozycja, zacienienie dachu, sezon o dużej wilgotności, wykonanie krycia wstępnego folią wysokoparoprzepuszczlną to potencjalne ryzyko porastania. Dość skutecznym sposobem walki z tym zjawiskiem jest zastosowanie miedzianej taśmy pod gąsiory oraz innych obróbek miedzianych na dachu np. kominy, okna. Jest jeszcze specjalny miedziany oplot montowany w kalenicy. Można równie okresowo umyć dach specjalnymi środkami i dachówkę zaimpregnować. Pozdrawiam.

Pewnie już o tym było ale nie mogę znaleźć. Dotarła do mnie opinia że dachówka Roben jest mało trwała, często pęka podczas obróbki czy układania tak wiec powstaje dużo odpadów. Czy ktoś ma doświadczenia z ta dachówką ? Planuję zakup Piemont miedziana angobowana. Ceny są atrakcyjne zwłaszcza w porównaniu z Creatonem i Koramikiem no ale czy warto ?:confused:

Zakładałem niedawno - parę miesięcy temu - dachówke Robena i żadnych problemów z obróbką nie było. Układało sie ją też całkiem sympatycznie Nawet teorie co niektórych "panów od dachu" że krzywa, że dużo wadliwej itp sie nie sprawdziły. Raptem fabrycznie uszkodzonych dachówek miałem 15 szt na 2600 zakupionych. Nie znam obecnie cen ale Roben zawsze wychodził taniej..... Jak w każdym przypadku rzecz gustu i zasobności portfela:) i mam szkliwioną i edług mnie wygląda fajnie:D

Jestem tradycjonalistą stąd podoba mi się dachówka naturalna, trochę krzywa i przebarwiona a do tego dach powinien być omszały. Ot taka fanaberia ale to oczywiście wszystko rzecz gustu. Pozdrawiam.

Andrzej, na ile jest to kwestia samej estetyki, czy takie porastanie mchu nie skraca żywotności dachówki?

To jest tak jak z paleniem jednym skraca drugim nie. A częste mycie pokrycia skraca jego żywotność czy nie? Myjką ciśnieniową pewnie tak. Do dziś stoją zabytkowe obiekty kryte dachówką a mają ponad sto lat. Nawet gdy ta żywotność z jakiś powodów ulegnie skróceniu to i tak będzie długa. Natomiast drastycznie skraca żywotność zła wentylacja połaci. Pozdrawiam.

Pewnie już o tym było ale nie mogę znaleźć. Dotarła do mnie opinia że dachówka Roben jest mało trwała, często pęka podczas obróbki czy układania tak wiec powstaje dużo odpadów. Czy ktoś ma doświadczenia z ta dachówką ? Planuję zakup Piemont miedziana angobowana. Ceny są atrakcyjne zwłaszcza w porównaniu z Creatonem i Koramikiem no ale czy warto ?:confused:

I tutaj napiszę, że mam tę dachówkę na dachu, kolor czarno-brązowy, ruben plus i robią sie pajaczki i przy obróbce pęka, dlatego trzeba ostrożnie z nią się obchodzić.

• 1 month później...
Zerknął byś w mój dziennik budowy? tam jest domek, który chcemy i może byś podpowiedział jaka to jest dachówka na dachu? chodzi mi o taką płaską dachówkę, czarną albo ciemnoszarą :)

cześć mycha,

my mamy płąską grafitową dachówkę właśnie z creatona. Jak chcesz zdjęcia, podeślij mi na priva maila, wyślę Ci

pozdr

• 2 weeks później...

Witajcie

chciałbym ostrzec wszystkich zastanawiających się nad wyborem dachówki przed dachówką Braas/(dawne RuppCeramika) Sirius w ciemnych kolorach (ciemny brąz, antracyt).

Każda jedna dachówka ma widoczne wady (według producenta dopuszczalne uszkodzenia) widoczne z poziomu ziemi. Innymi słowy, stojąc przed domem pokrytym tą dachówką w słońcu świecą się brązowe plamki. Sprzedawcy zachwalają, że jest to dachówka barwiona w masie, ale nie dodają przy tym że masa ta jest koloru brązowego (!). W efekcie mamy do czynienia z dachem w kolorze antracytowym... w brązowe plamki. Zdjęcia załączam poniżej.

IMG_6524.jpgIMG_6525.jpg

Dla tych, którzy myślą, że miałem pecha podaję poniżej linki do wątków opisujących analogiczną sytuację innych osób. Dodatkowo polecam dokładnie obejrzeć dachówkę na wystawie przed jej zakupem.

http://www.forumbudowlane.pl/vt/23533/1/dachowka-sirius-13-uszkodzona

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?37608-DACH%C3%93WKA-RUPP-CERAMIKA-w%C4%85tek-zbiorczy-opinie-uwagi-modele-zdj%C4%99cia-dyskusja

http://forum.muratordom.pl/archive/index.php/t-138746.html