Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dylemat wylewki czy tynki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Bo osoby które budują i maja dylemat chętnie poczytają.

Aha. No to powodzenia w wykopkach. Forum istnieje od 2002 roku, wtedy bardzo kulało i całe mnóstwo pytań zostawało bez odpowiedzi, bzdurnych teorii bez stosownego wyśmiania, a dobrych rozwiązań bez poparcia. A ileż straconych okazji do napisania "a ja to zrobiłem tak:" Idź, działaj. Budowlany świat czeka! ;)

Jak cię nie interesuje to po co je czytasz i zaśmiecasz forum swoimi nic nie wnoszącymi uwagami?

Ależ mnie bardzo interesuje. Wręcz każdą wolną chwilę poświęcam ostatnio na lektury forum. I po prostu ze zwykłej ludzkiej ciekawości pytałem, jaki może być cel wygrzebywać ileś wątków sprzed lat tylko po to, żeby w nich dopisać, jak cośtam się samemu zrobiło. Naprawdę sądzisz, że to coś istotnego do tych dyskusji wnosi i absolutnie nie zaśmieca forum?

J.

Jest wiele momentów przy budowaniu domu które można zrobić tak albo inaczej.

Forum właśnie do tego służy żeby dzielić się z innymi dobrymi (i przestrzegać przed nieudanymi) rozwiązaniami i na gorąco je skonfrontować z wiedzą innych.

W gazetach masz "artykuły sponsorowane", majster doradzi najlepsze (dla niego) rozwiązanie, kierbud machnie ręką - kto ci szczerzej powie jak nie inwestor który wydał kupę kasy i jest lub nie jest zadowolony?

Może i jest wiele teorii co powinno być zrobione wcześniej, czy wylewka czy tynk. Co prawda nie jestem specjalistą w tej dziedzinie ale moim zdaniem tak na logikę to chyba wcześniej powinna być zrobiona wylewka, a później tynk. Tak mi się wydaje;)

no zobacz :wink: a moja logika mówi zupełnie odwrotnie: najpierw tynki potem wylewki (przeważnie) :wink:

• 2 weeks później...

skoro tu jest poruszany temat tynki czy wylewki które pierwsze? to jamam pytanie czy konieczne jest wygrzewanie wg tego schematu? (znalezione na forum)

1 dzień - 25 °C

2 dzień - 30 °C

3 dzień - 35 °C

4 dzień - 40 °C

5 dzień - 45 °C

6 – 12 dzień - 45 °C

13 dzień - 40 °C

14 dzień - 35 °C

15 dzień - 30 °C

16 dzień - 25 °C

17 – 23 dzień - 10 °C

24 dzień - 30 °C

25 dzień - 35 °C

26 dzień - 40 °C

27 dzień - 45 °C

28 dzień - 35 °C

29 dzień - 25 °C

• 1 year później...
skoro tu jest poruszany temat tynki czy wylewki które pierwsze? to jamam pytanie czy konieczne jest wygrzewanie wg tego schematu? (znalezione na forum)

1 dzień - 25 °C

2 dzień - 30 °C

3 dzień - 35 °C

4 dzień - 40 °C

5 dzień - 45 °C

6 – 12 dzień - 45 °C

13 dzień - 40 °C

14 dzień - 35 °C

15 dzień - 30 °C

16 dzień - 25 °C

17 – 23 dzień - 10 °C

24 dzień - 30 °C

25 dzień - 35 °C

26 dzień - 40 °C

27 dzień - 45 °C

28 dzień - 35 °C

29 dzień - 25 °C

Hm, przepraszam, to jest harmonogram wczasów w Egipcie? :)

Bo nie rozumiem...

pozdr!

• 7 years później...

Witam

Zeby nie zakładać nowego tematu pytanie do wszystkich którzy mają wiedze w temacie..

Otóż wiemy że tynki robimy do spodu ale jak to jest z tynkami w łazienkach ,kotłowniach czy kuchni ? Wiele osób nie robi tynków w miejscach mebli czy płytek,.

Trochę naleci metrów robiąc całe sciany a mi by zależało bo tynki to też ocieplenie sciany od wewnątrz .A może da sie zarzucić jąkałaś warstwę cieńsza lub bez równania w miejscach płytek i mebli?

Czekam na sensowne odpowiedzi

Nikt kto robi tynki nie będzie robił wygibasów na ścianach aby gdzieś zostawić metr wolnego. A jak będziesz chciał to policzy za takie atrakcje podwójnie. Tynk nie stanowi żadnego ocieplenia.

Tutaj masz sensowną odpowiedź. Za cudownie zapłacisz więcej, rób tynki po całości bez zbędnego kombinowania.

Mozna spokojnie najpierw wylewki a pozniej tynki. Nalezy tylko pilnowac zeby na biezaco sprzatali po sobie i tyle. Ja mialem taka kolejnosc i nie bylo problemu. Wykonawca sprzatal na biezaco i zero sladu -nie liczac plam po tynku, no ale one beda niewidoczne pozniej.

Czym zabezpieczyłeś wylewkę?

Tutaj masz sensowną odpowiedź. Za cudownie zapłacisz więcej, rób tynki po całości bez zbędnego kombinowania.

Dzięki za rade ,na pewno skorzystam.

Ale to nie była do końca sensowna odpowiedz bo tynki to jest jakieś (może nie ocieplenie a uszczelnienie ) .

Po za tym jakie kombinacje ?,w łazience i kuchni miejsca nie zasłonięte przez płytki lub meble to nawet powyżej 75procent. wiec nie mów o wygibasach i zostawianiu 1-metra nie otynkowanego.

Po prostu z kim nie rozmawiam to każdy mówi że łazienki i kuchni się nie tynkuje .Ja jestem za tym by to zrobic dobrze a nie zaoszczędzić parę PLN .

Potrzebowałem porady/poparcia .

Od nikogo nie słyszałem żeby nie tynkował łazienki albo przestrzeni za szafkami. Oszczędności mizerne i o ile jeszcze łazienka po całości bez tynku mogę sobie wyobrazić (choć wszystko zależy od jakości murów, bo później może się okazać że za równanie zapłaci się ekstra) to szafki w kuchni to dla mnie abstrakcja, ile zaoszczędzisz, 200-300zl? A nigdy nie wiadomo czy się układ mebli nie zmieni za te 15-20 lat.