Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czyszczenie kanałów w wentylacji mechanicznej ?

Recommended Posts

Sporo poczytałem na forum (i nie tylko) , o wentylacji mechanicznej i największy kłopot widzę w czyszczeniu kanałów .

Pytania do praktyków co już takową użytkują ,jak sobie z tym tematem radzą ?

Jak mają rozwiązany dostęp do kanałów , jak często trzeba czyścić i ile to kosztuje ?

• Odpowiedzi 121
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W budownictwie jednorodzinnym problem w zasadzie nie występuje z uwagi na brak źródeł zanieczyszczeń. Oczywiście należy dbać o czystość filtrów. Jeżeli jednek zajdzie taka potrzeba to z uwagi na małe przekroje wchodzi w grę jedynie czyszczenie sprężonym powietrzem, nie wymaga to żadnych rewizji w instalacji. Ceny usług nie znam.

W budownictwie jednorodzinnym problem w zasadzie nie występuje z uwagi na brak źródeł zanieczyszczeń. Oczywiście należy dbać o czystość filtrów. Jeżeli jednek zajdzie taka potrzeba to z uwagi na małe przekroje wchodzi w grę jedynie czyszczenie sprężonym powietrzem, nie wymaga to żadnych rewizji w instalacji. Ceny usług nie znam.

Ha ha ha a to dobre problem nie wystepuje :D to jakies żarty chyba. Spręzonym powietrzem to se możesz przedmuchać a nie wyczyścic. Do czyszczenia kanalów sa specjalne maszyny. Wpuszcza się w kanał taką specjalna szczotę wirującą (na kablu). Metoda nadaje się w zasadzie tylko do kanałów blaszanych ocieplanych z zewnatrz. Wszystkie kanały typu flex i te z folii aluminiowej i wełny mineralnej się wymienia bo nie pzrzetrzymują tego zabiegu. Generalnie kanałów nie da się skutecznie wyczyścić wcale :cry: . Niestety smutne to ale prawdziwe. Wszelkie czyszczenia to tylko takie półśrodkim czyli w zasadzie ratowanie nieboszczyka :cry: .

Pozdrawiam

Najlepiej przygotować instalację wentylacji mechanicznej w domu jednorodzinnym tak aby mozna było w czasie remontu generalnego za kilka lat wymienić wszystkie flexy. Nie ma innej metody. W domu jednorodzinnym gdzie są małe przekroje i głównie stosuje się przewody izolowane FLEX a te są praktycznie nie do wyczyszczenia. Oczywiście ważna jest profilaktyka tzn systematyczne czyszczenie filtrów w centrali.

A jak wyglądają kanały FLEX np. po 3 ,4 latach użytkowania i przy dbaniu o filtry ?

Bo jeżeli jakość powietrza nawiewanego jest ok przez 3,4 lata a potem trzeba wymieniać kanały to niezbyt ciekawa perspektywa . Szczególnie w przypadku domu z poddaszem użytkowym , bo w parterówce bez poddasza to wydaje się to o wiele łatwiejsze .

Ja buduję dom z poddaszem użytkowym i wymiana kanałów zbyt często wydaje mi się kłopotliwa no i kosztowna. :(

A tak podoba mi się idea wentylacji mech . nawiew.-wywiew.

znalazłem też coś takiego :

http://www.komfort.com.pl/strona/czyszczenie-wentylacji/praca.html

warto zobaczyć te filmiki.

Zaczynam się "łamać" z tą wentylacją mechaniczną.

A może niepotrzebnie panikuję ?

Ja już dawno se odpuściłem. Jak sobie policzyłem ile to wszystko kosztuje, jak sobie uswiadomiłem ile z tym ceregieli. Jeszcze do tego jestem alergikiem i bym ten cały syf wąchał do tego hałas, brud na suficie przy kratakach. Korzyści praktycznie w domu jednorodzinnym nie ma taka jest niestety prawda. A na wentylację mechaniczna napalony kiedyś strasznie byłem o mały włos abym się w to nie wpakował po same uszy. :-?

Pozdrawiam

Ha ha ha a to dobre problem nie wystepuje :D to jakies żarty chyba. Spręzonym powietrzem to se możesz przedmuchać a nie wyczyścic. Do czyszczenia kanalów sa specjalne maszyny. Wpuszcza się w kanał taką specjalna szczotę wirującą (na kablu). Metoda nadaje się w zasadzie tylko do kanałów blaszanych ocieplanych z zewnatrz. Wszystkie kanały typu flex i te z folii aluminiowej i wełny mineralnej się wymienia bo nie pzrzetrzymują tego zabiegu. Generalnie kanałów nie da się skutecznie wyczyścić wcale :cry: . Niestety smutne to ale prawdziwe. Wszelkie czyszczenia to tylko takie półśrodkim czyli w zasadzie ratowanie nieboszczyka :cry: .

Pozdrawiam

inwestor, jak zwykle w twoich postach, całkowity brak wiedzy okraszony buractwem i malkontenctwem.

Postrzymuję moje zdanie, nie czyści się kanałów wentylacyjnych w domach jednorodzinnych, gdyż z uwagi na małe zanieczyszczenie powietrza nie ma takiej potrzeby. Jeżeli używamy filtrów i dbamy o ich czytość to kanał nawiewny jest czysty jak łza, jedynie kanał wywiewny może być po kilku latach nieco zabrudzony, ale to jest bez znaczenia.

Jeżeli ktoś się uprze to może wyczyścić mechanicznie, albo sprężonym powietrzem, które jest metodą bardzo skuteczną ( można poczytać tutaj http://www.wentylacja.com.pl/technologie/technologie.asp?ID=2822 )

Kanałów typu flex w ogóle się nie czyści bo usługa była by droższa niż koszt kanału, zdecydowanie lepiej jest tan kanał wymienić przy okazji remontu budynku.

Kanałów z folii aluminiowej to niestety nie ma :lol: , natomiast większość kanałów z wełny szklanej jest przystosowana do czyszczenie mechanicznego http://www.bh-res.pl/str/system_climaver_czyszczenie_przewodow.htm

Inwestor sobie odbuścił wentylację bo go nie stać, rozumiem to, nie ma w tym nic wstydliwego, ale po co od razu tak kadzić na forum :-?

Zgadzam sie z Rafalem.Uzytkujemy centrale juz 2 lata i do glowy by nam nie przyszlo by czyscic kanaly. Filtry, owszem co 2-3 miesiece wyciagamy czarne jak smola.Halasu nie ma, koszty instalacji to w sumie 6 tys zl (nie wiem ile by kosztowala went. grawitacyjna), ale jak dotad same plusy. Nie ma zaduchu, nie ma wilgoci, temp. w calym domu wyrownana, wyraznie odczuwalny odzysk ciepla (niewielkie koszty ogrzewania akumulacyjnego). Niestety nie wiem jaki jest okres zwrotu inwestycji, ciezko to obliczyc, ale jak sobie uswiadomie, ze kominami went. ucieka okolo 40%ciepla, to te koszty juz latwo obliczyc!Pozdrawiam

Szczególnie właśnie jak ma się problemy alergiczne, wentylacja mechaniczna ma duży sens. Powietrze jest filtrowane przez filtry przeważnie klasy EU3 EU4 i mamy możliwość zastosowania dodatkowych filtrów np.elektrostatycznych oczyszczających powietrze prawie w 100% dodatkową funkcją jest jonizacja powietrza.

A nie słyszałem o możliwości filtrowania powietrza z wentylacji grawitacyjnej :D

W jednym z ostatnich numerów Ładnego Domu jest cały artykuł na ten temat i zestawienie kosztów. Piszą tam że koszty mechanicznej i grawitacyjnej sa porównywalne.

Planuję zrobić mechaniczną z odzyskiem...

Co do czyszczenia to najlepiej ją tak zaprojektować żeby kanały można było łatwo wymienic za kilka lat.

(...) koszty instalacji to w sumie 6 tys zl

Witaj alex, ja tez zamierzam wyposazyc dom w nawiew-wywiew z reku. Twoja cena jest wprost... niesamowicie korzystna :o. Napisz prosze w ilu pomieszczeniach masz nawiew a w ilu wywiew. Jaki reku? Z czego kanaly i jak prowadzone (w stropach, w sufitach podwieszanych, miedzy sciana kolankowa a extra scianka zakrywajaca kanaly, ...)? Robocizna wlasna czy instalowane przez firme? Z projektem wlasnym, firmy wentylacyjnej, czy calkiem "na wyczucie"?

Z tego co sie dowiadywalem, to zadowolony bylbym z dwukrotnosci Twojej kwoty, niestety :cry:

Aha, a w jakim rejonie Polski jestes u siebie, robocizna robociznie nie rowna...

Pozdrawiam

inwestor, jak zwykle w twoich postach, całkowity brak wiedzy okraszony buractwem i malkontenctwem.

Postrzymuję moje zdanie, nie czyści się kanałów wentylacyjnych w domach jednorodzinnych, gdyż z uwagi na małe zanieczyszczenie powietrza nie ma takiej potrzeby. Jeżeli używamy filtrów i dbamy o ich czytość to kanał nawiewny jest czysty jak łza, jedynie kanał wywiewny może być po kilku latach nieco zabrudzony, ale to jest bez znaczenia.

Jeżeli ktoś się uprze to może wyczyścić mechanicznie, albo sprężonym powietrzem, które jest metodą bardzo skuteczną ( można poczytać tutaj http://www.wentylacja.com.pl/technologie/technologie.asp?ID=2822 )

Kanałów typu flex w ogóle się nie czyści bo usługa była by droższa niż koszt kanału, zdecydowanie lepiej jest tan kanał wymienić przy okazji remontu budynku.

Kanałów z folii aluminiowej to niestety nie ma :lol: , natomiast większość kanałów z wełny szklanej jest przystosowana do czyszczenie mechanicznego http://www.bh-res.pl/str/system_climaver_czyszczenie_przewodow.htm

Inwestor sobie odbuścił wentylację bo go nie stać, rozumiem to, nie ma w tym nic wstydliwego, ale po co od razu tak kadzić na forum :-?

Oj Rafałek Rafałek co cię znowu ugryzło że takie mało kulturalne posty wypisujesz. Popatrz sam na stronie którą sam wskazałeś jest napisane czarno na białym

Dlaczego należy czyścić przewody wentylacyjne? Gdyby były ze szkła nie byłoby takich pytań! Niezaprzeczalnym faktem jest to, że w trakcie lat eksploatacji instalacje wentylacyjne kumulują zanieczyszczenia, które z biegiem czasu stają się niebezpieczne dla zdrowia ludzi przebywających w wentylowanych pomieszczeniach.Z tego względu nieodzownym elementem konserwacji instalacji wentylacyjnych i klimatyzacyjnych jest ich okresowe czyszczenie i ewentualna dezynfekcja.

Może wypowiadaj się bardziej merytorycznie a nie uciekaj się do pokozywania swojej kultury osobistej i pisania obraźliwych słów pod adresem innych. Rozumiem cię doskonale że masz w swoim domu taka wentylację i jest ci przykro że wydałes kupe pieniędzy i nie jest tak różowo jak miało być. Rozumiem bo sam o mały włos nie wpakowałbym się w taki kanał. Ale piszę o tym nie po to aby zrobić tobie przykrość tylko po to aby inni forumowicze przemyśleli sprawę i zobaczyli jak to naprawdę wygląda. Poza tym nie piszę obraźliwych słów na forum pod adresem innych i miałbym goracą prosbę o powstrzymanie się od takich małokulturalnych zachowań pod moim adresem pomimo tego że świadcza one wyłacznie o niskiej kulturze autora. Bardzo prosze o bardziej merytoryczna a mniej osobistą dyskusję.

Pozdrawiam

alex napisał :

... do glowy by nam nie przyszlo by czyscic kanaly ....

Ja uważam ,że trzeba czyścić lub wymieniać , pytanie tylko jak często ?

alex napisał :

Niestety nie wiem jaki jest okres zwrotu inwestycji, ciezko to obliczyc, ale jak sobie uswiadomie, ze kominami went. ucieka okolo 40%ciepla, to te koszty juz latwo obliczyc!

Chyba z tym obliczeniem zwrotu inwestycji nie jest tak źle :) .

Ja mam w projecie wyliczone sezonowe zapotrzebowanie na ciepło, a w tym straty na wentylację grawitacyjną . Można też poszukać programu i sobie policzyć . Był niedawno na forum wątek o tym.

Rożnie to może wyjść z tą opłacalnością, możę się okazać ,że większe uzasadnienie ekonomiczne ma inwestycja w "cieplejsze ściany i okna", bo zwrot kosztu reku będzie długi .

No, ale nie tylko ekonomia decyduje . :)