adam_mk 18.12.2017 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Po co chcesz to czyścić w domu?Malarnię w salonie zrobiłeś?Spawasz tam czy piaskujesz? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.12.2017 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 w sprawie czyszczenia kanałów: jak zrobić instalację żeby się dało wyczyścić kanały samemu? Wydaje mi się że wszelkie urządzenia typu skrzynki, rozdzielacze itp. są absolutnie nie do wyczyszczenia. Gdybym zrobił instalacje w układzie trójnikowym ze sztywnych kanałów o dużym przekroju z 'wyczystkami'/drzwiczkami rewizyjnymi to widzę szansę czyszczenia domowym sposobem. ??? Co ty chcesz w nich czyścić? Zrobić ci test białej rękawiczki? Mój kanał nawiewny po pięciu latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MhUser 18.12.2017 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 twierdzicie że nie trzeba czyścić więc jakie są istotne parametry doboru architektury instalacji? - hałas- cena- co jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.12.2017 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 WIEDZA (znajomość fizyki).WOLA (albo chcesz mieć to, co rozumiesz albo nie)KASA (albo Cię stać, zamawiasz i masz, albo robisz sam, albo rezygnujesz) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MhUser 18.12.2017 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 WIEDZA (znajomość fizyki). WOLA (albo chcesz mieć to, co rozumiesz albo nie) KASA (albo Cię stać, zamawiasz i masz, albo robisz sam, albo rezygnujesz) Adam M. chcę zamówić obawiam się tylko że to co chcą mi sprzedać nie koniecznie jest optymalnym rozwiązaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.12.2017 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Uruchom rozum.Przywołaj znajomość fizyki ze szkoły.Czytaj, myśl, ucz się.ZROZUMIESZ co i po co - nikt Cię w maliny nie wpuści.Będziesz w stanie ocenić to, co gadają, Zwykle - bredzą. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 18.12.2017 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 chcę zamówić obawiam się tylko że to co chcą mi sprzedać nie koniecznie jest optymalnym rozwiązaniem Masz dwa wyjścia. Popytaj kto jest dobry w te klocki, zapłać i ciesz się komfortem w domu. Forum podpowie kto. Albo... . Dużo czytaj, czego nie wiesz pytaj, zawiń rękawy, zapłać mniej, zbuduj sam i ciesz się komfortem w domu. Co jest dla Ciebie optymalne? Wybierz sam. Kto wymyślił to czyszczenie? Co tam czyścić? Kanały tradycyjnej wentylacji, bywają dużo mocniej zabrudzone i nikt ich nie czyści. Kanały WM chronią filtry i fizyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.12.2017 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Kanały tradycyjnej wentylacji, bywają dużo mocniej zabrudzone i nikt ich nie czyści. Kanały WM chronią filtry i fizyka. Ja tam nawiewniki regularnie czyszczę przy każdym myciu okien. Wywiewne mogą sobie być brudne.. Nie ma filtrów doskonałych, to i kanały wentylacji mechanicznej mogą się zabrudzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.12.2017 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 No, nie bardzo...Fizyka nie pozwala... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patryk_Patryk 04.01.2018 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 (edytowane) Ja próbowałem sam wyczyścić wentylację u siebie :/ straciłem tylko czas i nerwy bo dotyczyło to okapu i inst. do wentylatora. Jedyne co mogę polecić to jednak zamówić kogoś kto się zna. Jak coś to na terenie Wrocławia jest taka firma [moderowano]. Ogarnęli temat zeszło im troszkę dłużej czasowo ale zrobili dokładnie. Zawsze można spróbować samemu ... a jak nie wyjdzie to lepiej dać jednak komuś zarobić i mieć święty spokój. Edytowane 4 Stycznia 2018 przez finlandia Proszę zapoznać się z regulaminem forum pkt 5.2.3 i 5.2.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 02.07.2019 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 Witam, wygrzebałem ten temat jako że postanowiłem dzisiaj w hotelu "zbadać" czystość kanału wyciągowego w łazience. Kanał szumi trochę, więc wydawał sie podejrzany... Do teraz byłem raczej sceptyczny co do konieczności czyszczenia kanałów WM wierząc w ich małą podatność na zanieczyszczenia i dzięki ciągłej pracy wentylatorów gwarancję braku możliwości osadzania się kurzu i innych niespodzianek, pleśni itp.- wiele osób tutaj tak twierdzi / twierdziło. A teraz proszę zobaczcie te zdjęcia - przeczą czystości niezaprzeczalnie, ten wyciąg jest wręcz zapchany całkowicie. Co o tym sądzicie ...........? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 02.07.2019 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 Dlatego właśnie nigdy bym nie zdecydował się na WM, pisałem o tym wielokrotnie. Ale niestety niektórzy wierzą jeszcze w marketingowy bełkot typu WM, rekuperacja itd. W drugim rzędzie marketingowego topu są solary i PC, ale to przynajmniej nie szkodzi na zdrowie. Ludzie nauczyli się przyjmować świat bezkrytycznie wierząc w medialny przekaz. I potem jak owieczki jeden za drugim Sam też mam ten problem, jedząc często syf z marketów, pijąc piwo ważone 2h ale przynajmniej tam gdzie mogę staram się na siłę nie truć. Dobrze Kolego, że odgrzewasz takie tematy! Oznacza to, że myślisz i się zastanawiasz. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 02.07.2019 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 Witam, wygrzebałem ten temat jako że postanowiłem dzisiaj w hotelu "zbadać" czystość kanału wyciągowego w łazience. Kanał szumi trochę, więc wydawał sie podejrzany... Do teraz byłem raczej sceptyczny co do konieczności czyszczenia kanałów WM wierząc w ich małą podatność na zanieczyszczenia i dzięki ciągłej pracy wentylatorów gwarancję braku możliwości osadzania się kurzu i innych niespodzianek, pleśni itp.- wiele osób tutaj tak twierdzi / twierdziło. A teraz proszę zobaczcie te zdjęcia - przeczą czystości niezaprzeczalnie, ten wyciąg jest wręcz zapchany całkowicie. Co o tym sądzicie ...........? Niech mnie ktoś poprawi, ale czy do anemostatów wywiewnych nie powinno się używać filtrów stożkowych? W powyższych zdjęciach nie ma niczego szokującego (dla mnie przynajmniej). Gdyby tak wyglądał nawiew - wtedy mógłbym zgodzić się że WM to lipa, na wywiewie oznacza to jedynie ze syf masz Panie który zaciąga się do wentylacji. Zrobię zdjęcie kratki WG znajomego co średnio dba o czystość (samo wc więc nie powinno być źle). Kratka i kanał który jakimś cudem przez nią widać jest w zbliżonym stanie do Twoich wywiewów. Bez obrazy ale WM wymaga dbania o filtry. Tutaj zabrakło wyobraźni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.07.2019 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 A teraz proszę zobaczcie te zdjęcia - przeczą czystości niezaprzeczalnie, ten wyciąg jest wręcz zapchany całkowicie. Co o tym sądzicie ...........? Czemu pokazujesz kanały wywiewne? Myślisz, że grawitacyjne wyglądają lepiej? Tylko jakie to ma znaczenie? A tutaj ktoś zrobił instalację inaczej, niż teraz zazwyczaj się robi w domach jednorodzinnych - czyli rura bakteriostatyczna, skrzynka rozprężna (ewentualnie przedłużka do niej) i anemostat. Można dawać filtry stożkowe jak ktoś ma manię/fobie. Tylko po co? Bez obrazy ale WM wymaga dbania o filtry. Tutaj zabrakło wyobraźni. A jakie zagrożenie widzi Twoja wyobraźnia przy brudnych kanałach wywiewnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 02.07.2019 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 A jakie zagrożenie widzi Twoja wyobraźnia przy brudnych kanałach wywiewnych? To już zależy od perspektywy czasu i głębokości na której powstanie zawał. Jeśli natomiast pytasz o zagrożenia zdrowotne - aż takiej wyobraźni nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 03.07.2019 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2019 Dez, To zdjęcia z hotelu, ja nie ma WM:) Wrzuciłem temat aby generalnie zastanowic sie nad słusznością tezy o niekoniecznym czyszczeniu kanalów WM. OK jest to wywiew i siłą rzeczy musi tam coś z czasem osiadać. Może trzeba mówić że na wywiewie powinien być sztywny kanał spiro który idzie wyczyścić bo gładka ścianka? Nie wiem nie znam się.... Jak takiego flexa teraz czyścić ? piórkiem? Nawet jak byłaby tutaj skrzynka rozprężna to co by to dało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.07.2019 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2019 OK jest to wywiew i siłą rzeczy musi tam coś z czasem osiadać. Nie wiem, czy musi. Ale na pewno nie ma się czym przejmować. Może trzeba mówić że na wywiewie powinien być sztywny kanał spiro który idzie wyczyścić bo gładka ścianka? Normalnie, to daje się peflexa czy podobnego flexa. Wewnątrz gładki, antybakteryjny. Jak ktoś się uprze, to można czyścic. Jak takiego flexa teraz czyścić ? piórkiem? Aluduct nie nadają się do wentylacji. To rozwiązanie dla pseudo oszczędnych. Ma zalety dla wykonawcy (wygodne do ułożenia i tanie). Ja bym sobie tego nie zamontował. Mam kawałki sonoduct. Ale na wierzchu - przy rekuperatorze. Łatwo sprawdzić, jak wyglądają i wymienić, bo próba czyszczenia tego nie ma sensu (wewnętrzna warstwa jest perforowana - i jak syf tam się dostanie, to będzie też w wełnie). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.07.2019 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2019 Przy prawidłowym doborze średnic kanałów puszczenie centrali na MAX wymiata z nich wszystko.To "wszystko" można zobaczyć na filtrach.WM to wbrew pozorom wcale nie jest taki prosty system.Działa ... prosto, ale myśleć przy jego budowaniu trzeba.I wtedy... nie trzeba czyścic kanałów.Filtry się wymienia, jak potrzeba.Tu, na zdjęciach, jest ewidentnie spaprany system. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 30.07.2019 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2019 (edytowane) Witam, wygrzebałem ten temat jako że postanowiłem dzisiaj w hotelu "zbadać" czystość kanału wyciągowego w łazience. Kanał szumi trochę, więc wydawał sie podejrzany... Do teraz byłem raczej sceptyczny co do konieczności czyszczenia kanałów WM wierząc w ich małą podatność na zanieczyszczenia i dzięki ciągłej pracy wentylatorów gwarancję braku możliwości osadzania się kurzu i innych niespodzianek, pleśni itp.- wiele osób tutaj tak twierdzi / twierdziło. A teraz proszę zobaczcie te zdjęcia - przeczą czystości niezaprzeczalnie, ten wyciąg jest wręcz zapchany całkowicie. Co o tym sądzicie ...........? Witam, Dlatego przy montażu kanałów instalacji wentylacji mechanicznej z rekuperatorem warto zainwestować w bardziej trwałe rozwiązanie, jak kanały z tworzyw sztucznych. Wiele inwestorów ogranicza koszt instalacji stosując kanały z przewodu elastycznego, który jest bardzo trudny do czyszczenia. Nieregularna struktura wnętrza kanału elastycznego sprzyja osadzaniu się nieczystości oraz rozwojowi bakterii. moderowano Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Buderus Edytowane 8 Stycznia 2020 przez Tomaszs131 Reklama wykraczająca po za ramy PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghsaga 08.01.2020 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 (edytowane) WitamTakże odświeze trochę temat.Mam pytanie odnośnie montażu WM z reku.Mamy obecnie stan surowy zamknięty, przed nami wszystkie instalacje itp itd.Montaż rekuperacji mamy na za 2 tyg.Czy są jakieś przeciwskazania, aby nie montować teraz reskuperacji? Cała instalacja będzie przez jakiś czas nie używana i temp. wewnątrz będzie oscylowała w granicach tej na zewnątrz.System neoflex. Edytowane 8 Stycznia 2020 przez ghsaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts