Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czyszczenie kanałów w wentylacji mechanicznej ?

Recommended Posts

Wracajac do czyszczenia kanałow went. Podane wyzej cytaty skopiowane sa ze strony firmy, ktora sie tym zajmuje http://www.komfort.com.pl/strona/czyszczenie-wentylacji/index.html

Wydaje mi sie ze jest to marketingowy slogan, nie poparty zadnymi naukowymi badaniami, z ktorych by wynikalo, ze nieczyszczone kanaly w domkach sa zagrozeniem dla zdrowia czlowieka.Zawsze takie hasła wzbudzaja we mnie wewnetrzny sprzeciw. Poza tym niewiele tam rzetelnych informacji na temat przeznaczenia uslug tejze firmy. Pokazanych kilka zdjec z inspekcji kanalow dotyczy prawdopodobnie jakiegos zakladu przemyslowego.I w zasadzie chyba tylko do fabryk skierowane sa powyzsze uslugi.

Znam czlowieka, ktory jako jeden z pierwszych w PL ma reku w domku jednorodzinnym, tj ponad 10lat. Zajmuje sie produkcja central went i jest chyba najlepiej zorientowany w temacie.Wg niego nie ma potrzeby czyszczenia kanalow, ktrore najlepiej powinny byc z PCV!!!!!!

yacekiewicz!

Jestem spod Opola i wygladalo to u nas tak:

centrala firmy PROVENT (najmniejsza w ofercie) 2950 brutto (mysle ze dzis podobnie kosztuje, ale nie wiem, sprawdz w necie)

kanaly, ksztaltki, anemostaty itd 2000brutto (firma JUMAR Opole)

robocizna i projekt we wlasnym zakresie, ale licze 1000zl

Dom ma 150m2 (jest w galerii, zapraszam, Dom Alex), 7 nawiewow, 2 wywiewy w kuchni i 2 w duzej lazience, polaczonej z pralnia.Kanaly mamy jak wiekszosc z folii typu FLEX, ale chyba czesc ze Spiro.Tym tematem zajmowal sie maz, wiec nie znam szczegolow.On tez robil projekt wraz z gosciem od sprzedazy kanalow.Centrala jest umieszczona na strychu nad poddaszem uzytkowym, kanaly ida po sciance kolankowej (sa ladnie obudowane plytami KG, pomiedzy ktorymi zrobie sobie kiedys poleczki), potem lekko zakrzywiaja sie przy stropie(nasz fatalny blad!!! bo powinny prosto wchodzic w strop)i dalej w stropie prosto do anemostatow. Wszystko robilismy przy pomocy ludzi, ktorzy nie mieli o tym bladego pojecia i ktorym maz wszystko pokazywal, co i gdzie. Cale szczescie wszystko jest OK, wentylacja jest bezglosna i sprawuje sie bez zarzutow.Polecam.Da sie to zrobic samemu, trzeba troche poczytac, wszystko jest w necie.Pozdrawiam

• Odpowiedzi 121
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chcialam dodac, ze inwestycja w rekuperator jest w kazdym przypadku zwracalna. Teraz wszystko zalezy od kwoty poczatkowej, izolacji domu i innych czynnikow. My liczymy ze u nas zwroci sie w 5-6, lat.Tak tez zaklada wiekszosc firm sprzedajacych centrale. Jest to optymistyczny scenariusz, u kogos innego, stopa zwrotu moze byc dwukrotnie wieksza. Ale nie to bylo wyznacznikiem zakupu centrali. Chcielismy miec komfortowy dom z nowoczesnymi rozwiazaniami, takimi jakie od wielu lat z powodzeniem stosuje sie na zachodzie.

Alex zgadza się jest w necie . :)

Pytałem też trochę na ubiegłorocznych targach wentylacji w Poznaniu i tam właśnie zwrócono mi uwagę na problem czyszczenia kanałów. I wcale nie z firmy która się tym zajmuje , nie pamiętam kto to był , bo problem był dla mnie odległy. Teraz jestem przed decyzją czy robić kanały wentylacyjne w kominach czy nie . Dlatego "rzuciłem" temat do forumowiczów , bo uważam ,że wcale nie jest taki pomijalny w domkach jednorodzinnych .

A co praktyka to praktyka z forum . :)

Może już ktoś np. Twój znajomy oglądał takie kanały po 10 letnim użytkowaniu ?

Chcialam dodac, ze inwestycja w rekuperator jest w kazdym przypadku zwracalna. Teraz wszystko zalezy od kwoty poczatkowej, izolacji domu i innych czynnikow. My liczymy ze u nas zwroci sie w 5-6, lat.Tak tez zaklada wiekszosc firm sprzedajacych centrale. Jest to optymistyczny scenariusz, u kogos innego, stopa zwrotu moze byc dwukrotnie wieksza. Ale nie to bylo wyznacznikiem zakupu centrali. Chcielismy miec komfortowy dom z nowoczesnymi rozwiazaniami, takimi jakie od wielu lat z powodzeniem stosuje sie na zachodzie.

Alex

Ja należę akurat do tej cześci forumowiczów którzy byli kiedyś strasznie napaleni na wentylację mechaniczną z rekuperatorem i koniec końców z niej zrezygnowali. Biorąc pod uwagę koszty inwestycyjne i eksploatacyjne całości wentylacji a nie samego rekuperatora w moich wyliczeniach nie był on w stanie na siebie zarobić. Czyli nie zwróciłby się nigdy. Jak policzysz koszty prądu do wentylatorów, koszty wymiany filtrów, koszty czyszczenia i dezynfekcji, koszty wymiany instalacji co ileśtam lat, do tego jeszcze upierdliwości związane ze stałymi obowiazkami obsługowymi, hałasy od wentylatorów, rujnację chałupy w trakcie wymiany kanałów itp. to rachunek i rozsądek wskazał mi jednoznacznie rozwiązanie. Tak oczywiście wyszło u mnie u innych może wyjść inaczej bo mają dostęp do tańszych filtrów (np. z przemytu :wink: ) albo pracuja przy tym itp. U mnie zamiast pożytku i oszczędności miałbym tylko kłopot.

Pozdrawiam

Kanałów z folii aluminiowej to niestety nie ma :lol: ,

http://www.alnor.com.pl/oferta/asortyment/flex/images/4.jpg

Wszystkie wykonane są z folii aluminiowo-poliestrowej wzmocnionej spiralnie zwijanym drutem stalowym.

miałem na myśli kanały sztywne ( z blachy, wełny, pianki ) a to jest flex, który jest oczywiście wykonany z folii aliminiwej. Zresztą użycie słowa kanał do flexów jest pewnym nadużyciem, do którego również się przyznaję, należało by mówić o przewodach elastycznych.

inwestor, wybacz ostry ton, ale denerwuje mnie gdy zawzięcie negujesz opinie nie majać do tego wystarczającej wiedzy i wprowadzasz ludzi w błąd.

Przytaczasz teksty reklamowe firm świadcząceych takie usługi, mimo że firmy te kierują swoją ofertę do budynków komercyjnych, w których czyszczenie kanałów jest wskazane, a niekiedy wymagane prawem. Ale to zupełnie inna historia.

W domu czyszczenie kanałów ma taki sam sens jak pompowanie opon samochodowych azotem :D

Jutro specjalnie dla Ciebie zamieszczę zdjęcia wnętrza kanału z mojej 2 letniej instalacji.

inwestor, wybacz ostry ton, ale denerwuje mnie gdy zawzięcie negujesz opinie nie majać do tego wystarczającej wiedzy i wprowadzasz ludzi w błąd.

Rafałek już byś dał spokój i powstrzymał się od swoich personalnych osadów pod moim adresem pisz na temat i tyle ci co czytaja będa rozstrzygać kto sie na czym zna a kto nie. Masz jakąś personalna urazę do mnie czy co ?? A może sprzedaż ci siada jak ludzie dowiaduja sie prawdy :wink: ???

Przytaczasz teksty reklamowe firm świadcząceych takie usługi, mimo że firmy te kierują swoją ofertę do budynków komercyjnych, w których czyszczenie kanałów jest wskazane, a niekiedy wymagane prawem. Ale to zupełnie inna historia.

Ojejku ludzie ale numer Ty chyba nie przeczytałeś do końca tego co napisałem przecież to jest tekst ze strony którą TY SAM poleciłeś :D :D :D . Czytaj najpierw sam te strony do których odsyłasz. :wink: :D To nie jest strona na podstawie której ja opieram swoja wiedzę.

W domu czyszczenie kanałów ma taki sam sens jak pompowanie opon samochodowych azotem :D

Jutro specjalnie dla Ciebie zamieszczę zdjęcia wnętrza kanału z mojej 2 letniej instalacji.

Rafałek nie musisz zamieszczać dla mnie zdjęć. Mam taka pracę że mogę się napatrzec sporo na różne elementy różnych eksploatowanych instalacji nie tylko wentylacyjnych. Ale dzięki za pamiec.

Pozdrawiam

Właściwie jak rozumiem wszyscy tu piszą o pełnej wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła, mając m. in. nadzieję że sie kiedyś zwróci (lub negując szanse na zwrot).

Natomaist w niektórych przypadkach wentylacja mechaniczna jest po prostu konieczna, przynajmniej z niektórych pomieszczeń. Na przykład ma to miejsce w domu parterowym bez użytkowego poddasza: w moim domu z niektórych pomieszczeń ciąg jest b. słaby, i stąd mogłoby to prowadzić do zawilgocenia całego domu. W związku z tym zrobiłem taką wentylację mechaniczną (w 2 łazienkach i qchni): w suficie wentylator, uruchamiany wilgocią, od niego przez strych rura flex, ocieplona wełną, rura ta jest dołączona do systemowej dachówki-kominka wentylacyjnego (Braas) - tzn. w każdym z tych 3 pomieszczeń jest taki sam oddzielny system. Jak na razie działa to dobrze (wilgotność w domu w zimie jest 37-42%), jak na dziś kratki wentylatorów są juz nieco brudne: działa toto wszystko od końca czerwca 2004. Jak mi się wydaje jedyną możliwością jest wymiana rur flex za jakie parę lat, wcześniej nie zamierzam do nich zaglądać, no, chyba że zacznie z nich kapać (przez wentylatorek) jakies-coś niefajnego :)

Rozwiązanie nie daje żadnych oszczędności energii, natomiast jest niedrogie, proste i zapewnia w moim przekonaniu wystarczająco efektywną wentylację. Oczywiście w kilku pomieszczeniach mam też went. grawitacyjną - tam gdzie byłem ją w stanie podłączyć do jedynego komina, jaki mam :)

Uważam jakąś wersję went. mechanicznej w domu parterowym za konieczną (no, chyba że w parterowym domu wybudujemy wysokie kominy, co jest drogie i mało estetyczne): w niektóre mroźne dni tej zimy miałem odwrócony ciąg z kratek wentylacyjnych, gdy wentylatory nie pracowały.

pozdr - Krzysiek

PS Aha zapomniałem - nad qchenka gazową mam okap-wyciąg, podłączony podobnie, jak pozostałe wentylatory

\Rozwiązanie nie daje żadnych oszczędności energii, natomiast jest niedrogie, proste i zapewnia w moim przekonaniu wystarczająco efektywną wentylację.

Racja, ja poszedłem jeszcze dalej i w ogóle nie zbudowałem komina, tylko centralny wentylator kanałowy i wyciągi z pomieszczeń "brudnych". Inwestycyjnie wyszło mi taniej niż budowa kominów, a efektywność wentylacji jest bardzo wysoka.

Aha a co do oszczędności energii to oczywiście nie ma odzysku ciepła, jest natomiast łatwa kontrola czasu działania i np. za pomocą zegara można zaprogramować, że jak nikogo nie ma w domu albo w nocy wentylator nie pracuje lub pracuje z minimalną mocą, jest to spora oszczędność bo pracuje wtedy gdy trzeba.

Dodatkowo za pomocą regulatora obrotów można okresowo zwiększyć skuteczność wentylacji gdy mamy w domu np. tańce i hulanki :)

Wracając do czyszczenie kanałów, to za kilka lat jak będzie trzeba to bez trudu wymienię flexy na nowe, co będzie prostsze, skuteczniejsze i tańsze niż czyszczenie tradycyjnego komina.

a więc:

kanał nadmuchowy po zdemontowaniu kratki nawiewnej

http://www.gamber.pnet.ws/kanal.jpg

kanał powrotny przy piecu:

http://www.gamber.pnet.ws/kanalpowrotny.jpg

kratka nadmuchowa na suficie:

http://www.gamber.pnet.ws/kratka.jpg

Kanały wykonane są z wełny szklanej, stąd czarny kolor z delikatnym odbłyskiem. Instalacja wykonana w marcu 2003, w eskploatacji od czerwca 2003. W układzie jest filtr elektrostatyczny. Przepraszam za nie najwyższą jakość zdjęć ( nie był to proste zadanie ), ale wydaje mi się że widac dobrze że kanały nie są nawet zakurzone, a okolice kratki nadmuchowej są tak samo czyste jak 2 lata temu.

pozdrawiam

Sądziłem że masz bardziej eleganckie wywiewniki a nie takie wielkie kulfony. Fatalnie to wygląda przynajmniej dla mnie. Fotografia jest kiepskiej jakości i nie da się ocenić czy jest w miarę czysta czy nie. Tak samo zresztą jak poprzednie bardzo marnej jakości. Niewiadomo kiedy ta blacha była odkurzana :wink:

Mi się podobają te "kulfony" he he, fotografia nie jest może super, ale nie trudno zauważyć że nie ma tam zwałów kurzu czy innego syfu.

Nie mam zwyczaju odkurzać sufitu :wink: Oczywiście jak ktoś nie chce uwierzyć to choćbym tu zamieścił nie wiadomo jakie zdjęcia to zawsze może powiedzieć że to fotomontaż. :)

Rafałek nic nie widać na tych twoich fotkach trzeba po prostu przeciagnać palcem i sam się przekonasz :wink: :-? . Ale na takich fotkach nie będzie widać. No chyba że faktycznie beda to zwały kurzu. Aczkolwiek po 2 latach jak bardzo pilnujesz filtrów i jest on przyzwoitej klasy to troszeczkę za wcześnie. Trzeba zaczekać 10...15 lat. :wink: Chociaż nie powiem zdarza się że już po 2 latach zaczyna być widać syf.

Pozdrawiam

Inwestorek, nic nie widać bo nic tam nie ma, przeciągałem palcem i się nie pobrudziłem. Oczywiście można powiedzieć że 2 lata to za mało na taki test, ale myślę że daje to pewien obraz sytuacji.

Aby uczciwie podejść to sprawy należy pamiętać że moje kanały wykonane są w wełny szklanej ze specjalnym woalem do którego nic nie przywiera. W przewodach typu flex na wyciągu mogło by być gorzej bo mają one wewnętrzne karbowanie, a w takich zakamarkach kurz może się zatrzymać.

adrianek.. http://www.bh-res.pl/str/system_climaver_opis_systemow.html

Powiedzcie, jaka jest pod tym względem różnica między wentylacją mechaniczną i grawitacyjną? Przecież kanałów wentylacji grawitacyjnej nie czyści się przez dziesiątki a nawet setki lat.

Czy nie jest to przypadkiem lobby tych, którzy chcą zarobić na wymianie przewodów?

Nie wiem, czy wentylacja mechaniczna kiedykolwiek się zwróci. Wiem tylko, że dzięki niej nie skrapla mi się woda na oknach - z wyjątkiem okna w łazience, które po wzięciu prysznica muszę na kilka minut otworzyć.

Innym wyjściem jest rozkręcenie wentylacji na cały regulator.

Ulka