Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykończenie posadzki w garażu

Recommended Posts

Witam, mam następujący dylemat. Na podłodze w garażu mam wylany beton B20 i zastanawiam się w jaki sposób mogę wykończyć posadzkę minimalizując grubość warstw. Płytki z gresu technicznego? wylewka przemysłowa? Są jeszcze jakies inne opcje? Garaż będzie nieogrzewany. Z góry dzięki za sugestie. 

Zależy co rozumiesz pod pojęciem goły beton. Jeśli jest to wylewka z miksokreta inaczej jastrych to tak ale jeśli masz na myśli betonową płytę podłogową ( chudziak ) na ubitym piasku ( pospółce ) to w zależności od równości powierzchni należało by jednak chociaż wykonać hydroizolację lub po niej wyrównać powierzchnię. kształtując spadki itp.

Grubość zaoszczędzisz na samym ociepleniu jednak z uwagi na funkcję pomieszczenia 6cm to minimum

Edytowane przez Mareks77

No właśnie miał być miksokret i spadki do odpływu ale wykonawca zgubił 10cm na otworze bramy i jest 210cm zamiast 220cm dlatego myślę, czy nie zrezygnować z miksokreta i spadków na rzecz wyższej bramy. Wylane mam B20 bo w tym samym czasie laliśmy ściany fundamentowe i szło z jednej gruchy

Edytowane przez cykloza1985
Edycja

W pomieszczeniu poniżej poziomu gruntu raczej unikał bym wszelkich eksperymentów i wykonywał wszystkie warstwy zgodnie z projektem.

Obniżenie światła bramy o owe 10 cm nie wnosi wielkiej różnicy i jakiegokolwiek niebezpieczeństwa.

Taras nad garażem wymaga zachowania warstw zgodnych z technologią i wiedzą raczej na jego stropie