jowik2 06.04.2025 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia Mam 3 kominy, dwa spalinowe i jeden wentylacyjny. W projekcie oczywiście nie napisano jakie wymiary mają mieć wycięte otwory na kratki wentylacyjne. Aktualnie mam wycięty w kominie nr 3 miejsca na wentylacje, dwa otwory 115x115, ale przed nimi stoi niedomurowana ściana, bo nie wiem co z tym zrobić. Podałem na rysunkach wymiary kanałów wentylacyjnych. Komin nr 1, zamieram wyciąć otwór 90x150 z 2 stron, górna część otworu będzie 27 cm od gotowego sufitu. Komin nr 2, zamieram wyciąć otwór 90x150 z 2 stron, górna część otworu będzie 27 cm od gotowego sufitu. Komin nr 3, nie mam koncepcji. Mam blachę po obróbce komina, ale nie mam czym wygiąć, jak to rozwiązać?. Moja koncepcja jest prawidłowa? Niedługo wchodzą tynkarze i w końcu muszę zrobić z tym porządek. Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.04.2025 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia https://www.wentylacja.org.pl/pages-75.html Wielkość otworu dostosuj indywidualnie pod konkretną kratkę. Najlepiej uniwersalny rozmiar 10 x 10 lub 14 x 14 Kanał spalinowy zazwyczaj rura 160 - 200, ewentualnie pod kondensat 80 - 100 Potem zawsze możesz powiększyć a na koniec i tak zawsze jest korekta ze względu na lokalizację budynku, wszelkie ciągi wsteczne komina itp. Dla tynkarzy zapchaj kratki zwiniętym papierem lub dociętym styropianem uprzednio wykonując zdjęcia ich lokalizacji. Kratki są natynkowe więc osadzanie ich przed tynkowaniem jest nieporozumieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowik2 06.04.2025 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia Chciałem powycinać 9x15 cm bo później kupię maskownice o wymiarach 16x16 która to zakryje. A wymiary zewn kratki 14x14 to właśnie 16cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.04.2025 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia Wytnij jak najmniejsze. Resztę po tynkach przed szpachlowaniem. 1 cm zapasu z każdej strony to mało. Poza tym ze względu na ewentualne kołki w narożnikach to większy zapas lub okrągłe otwory w ścianie są odpowiedniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowik2 06.04.2025 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia (edytowane) Jeden z kominów wystaje 30 cm ponad strop, a później będzie doprowadzony kanałem elastycznym do kominka na dachu. Wycinałem w nim otwor 8,5x15 prostokątatny. W kominie który ma z 7,5m wytnę owal wiertnica 80mm w pionie prawie dwa odwierty w sumie 8,5x15, garażu zrobię albo 125 lub tez taki sam owalny, chociaż mam kupione kratki 14x24 z otworem do wycięcia 13x13.. Edytowane 6 Kwietnia przez jowik2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamagth2 10.04.2025 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 0,08" to dolna granica tego, co widziałem. Wszystko sprowadza się do kosztów początkowych (funty kanałów) w porównaniu z kosztem energii (tarcie kanałów). Zawsze będziesz mieć górny limit prędkości ze względu na hałas, ale poza tym rozmiar dla klienta. Deweloperzy obracający budynkami (i niepłacący rachunków za prąd) chcą niskich kosztów początkowych i małych kanałów (0,12"/100'), klienci instytucjonalni chcą niskich rachunków za energię i dużych kanałów (0,08"/100') Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts