Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zdania uczonych są jak zwykle podzielone tzn. użytkownicy je chwalą

a ci co mają zastrzeżenia przeważnie nie mają pojęcia o czym mówią,

i powtarzają stare wyświechtane mity.

Temat niedawno wałkowany.

Przeszukaj wątki pod tym hasłem.

Edytowane przez boguslaw

Grzesiek (13) - widzę, że jesteś w pobliżu.

Obiecana informacja na temat rur Cu z Hutmenu i nie tylko:

Norma europejska EN 1057 dopuszcza pozostałości węgla w rurach inst. na poziomie nie większym niż 0,20mg/dm2- stan miękki i półtwardy.

Dla rur w stanie twardym norma nie przewiduje obecności węgla.

Bada się poziom węgla na powierzchni, ponadto w samej miedzi.

Dlaczego węgiel powierzchniowy jest szkodliwy? Atomy węgla blokują wytworzenie w tym miejscu ochronnego tlenku a zatem jest ono potencjalnym miejscem inicjowania różnych form korozji w tym wżerowej.

Stopień gładkości rur wewnątrz nie ma nic do rzeczy.

Może być rura optycznie gładka jak lustro i zawierać dużo węgla i matowa o jego znacznie mniejszej zawartości.

Hutmen tłumaczy tak: rury wychodzą z tłoczenia gładkie lecz właśnie by pozbawić je węgla resztkowego są zawsze poddane zabiegowi czyszczenia ich wnętrza z C. W urządzeniu Vagu coś tam, przepuszczane jest pneumatycznie prze rurę specjalne ścierniwo, którego zadaniem jest eliminacja węgla powierzchniowego.

Co jeszcze? Hutmen jest takim samym klientem KGHM jak każdy inny,

cenę wsadu dostaje po cenach jak wszyscy, cena finalna zależy od

kosztów przerobu, które szacowane są na poziomie około 7.- PLN/kg wyrobu. Tu na pewno są rezerwy do obniżenia cen zbytu.

Ale to już ich a nie nasz problem.

• 2 years później...

Witam,

prosze was o pomoc w mojej sprawie. Otóż mam grzejniki panelowe Radsona ktore po 12 latach zaczely przeciekac tzn. w 4 szt. grzejników zrobila sie mała dziurka na caliźnie. Dotyczy to na razie 4 szt. zamontowanych na pietrze domu, gdy na parterze jak na razie nie ma żadnych problemów. I teraz moje pytanie. Chce wymienić grzejniki na piętrze, (a na parterze zostawic aktualnie stare) na grzejniki firmy Regulus. Powiedzcie czy to dobre rozwiązanie. Mam piec na węgiel, a czasmai korzystam z gazowego. Nie mam zaworu 3ani4 droznego. Regulus posiada bardzo mało wody i nie wiem jak to wszystko bedzie funkcjonowało. Proszę o pomoc

Tak masz racje, że na forum było dużo o Regulusie. Jednak nie moge dokopać sie żadnej informacji od użytkownika który miał taki sam problem jak ja (oczywiscie nie liczac Bogusława który jest ich goracym zwolennikiem. Zalezalobymi na opinii równiez instalatorów. I pomysleć, ze kończy się zima a ja mam problem z grzejnikami.

Nikt nie komentuje......

Tak dla przyzwoitości...... i żeby się wypisać :)

Pojemność wodna grzejnika nie stanowi problemu przy kotle stałopaliwowym-

( musi być tylko zachowana zasada moc kotła jest mniejsza od sumy mocy grzejników. Wtedy zagotowanie wody nie może wystąpić bo instalacja jest zdolna odebrać temperaturę - energię z wody. Grzejniki niskopojemnościowe nie grzeją płaszczem wodnym tylko radiatorem- tak więc ich zdolność odbioru energii wywodzi się raczej z powierzchni niż z masy. Naturalnie cecha: niska-pojemność niska waga, przyczyni się do lepszej sterowalności kotła, a już szczególnie gazowego. Chociaż myślę że przy węglu także [jeżeli kocioł na 100 l wody a instalacja 100 l to w jednostce czasu pompa przetłoczy wodę jeden raz, jeżeli kocioł na 100 l a instalacja 20 l to pompa w tej samej jednostce czasu przetłoczy tą wodę pięć razy, każde przetłoczenie wody przez instalację to jej schłodzenie.]

I tak myślę sobbie, że warto odpowiedzieć na trzy pytania:

1) dlaczego żeliwo- to chyba archaizm ? :-?

2) dlaczego nie regulus

3) dlaczego pękły grzejniki stalowe: ze starości, ze stali,, ze ...........

KTO ODPOWIE ??????

Witam,

prosze was o pomoc w mojej sprawie. Otóż mam grzejniki panelowe Radsona ktore po 12 latach zaczely przeciekac tzn. w 4 szt. grzejników zrobila sie mała dziurka na caliźnie. Dotyczy to na razie 4 szt. zamontowanych na pietrze domu, gdy na parterze jak na razie nie ma żadnych problemów. I teraz moje pytanie. Chce wymienić grzejniki na piętrze, (a na parterze zostawic aktualnie stare) na grzejniki firmy Regulus. Powiedzcie czy to dobre rozwiązanie. Mam piec na węgiel, a czasmai korzystam z gazowego. Nie mam zaworu 3ani4 droznego. Regulus posiada bardzo mało wody i nie wiem jak to wszystko bedzie funkcjonowało. Proszę o pomoc

Jak rozumiem instalacja była otwarta i pewnie czasami ubywało wody. Myślę że, to był powód wycieków spowodowanych korozją. Kiedyś czytałem kartę gwarancyjną, co prawda innych grzejników stalowych, ale producent ograniczał gwarancję w przypadku pracy w układzie otwartym. Z tego co czytałem na stronie Regulusa - może on pracować w instalacji otwartej. Co do sterowania i pojemności wodnej - myślę że, to zależy od kotła (jego możliwości reagowania na pracę instalacji) i wyregulowania tak żeby cała instalacja pracowała. Na dobra sprawę jeżeli moc grzejników jest większa od mocy kotła, to nie powinno być problemów. Po za tym, o ile sie zmieni pojemność instalacji skoro na parterze pozostaną Radsony.

• 2 years później...

Chciałbym się spytać i uzyskać porady u Was drodzy forumowicze. Z jedną rzeczą mam ( a dokładnie moi rodzice) problem tzn. z grzejnikami regulus.

Ogrzewane pomieszczenie to około 75m2 (parter). Dom jest zbudowany z suporka, pustka powietrzna, cegła. Poddasze jak i strop nieocieplone. Pod spodem piwnica pod całością. Podłogi na parterze ocieplone 10 cm styropianu. Wszystkie okna pcv. Jedno pomieszczenie (wystające z budynku) ocieplone 10 cm styropianu.

Piec gazowy zwykły z zamkniętą komorą spalania (Saunier Duval Semia). Wszystkie grzejniki regulus dolnozasilane.

Jest taki problem, że grzejniki słabą grzeją, a gazu idzie dużo około 12-15 m3 na dzień. W domu jest około 15-17 stopni C.

W porównaniu przez ścianę jest prawie bliźniaczy budynek z tym że nieocieplony wogóle. Posiada standardowe grzejniki stalowe bocznozasilane. Idzie tam mniej gazu tzn. około 9-10 m3, jest nieco mniejsza powierzchnia o około 10m2, ma tylko stropodach zupełnie nieocieplony oraz piec ten sam. Tylko, że tam bez problemu jest utrzymywane 20 stopni C.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Chciałbym się spytać i uzyskać porady u Was drodzy forumowicze. Z jedną rzeczą mam ( a dokładnie moi rodzice) problem tzn. z grzejnikami regulus.

Ogrzewane pomieszczenie to około 75m2 (parter). Dom jest zbudowany z suporka, pustka powietrzna, cegła. Poddasze jak i strop nieocieplone. Pod spodem piwnica pod całością. Podłogi na parterze ocieplone 10 cm styropianu. Wszystkie okna pcv. Jedno pomieszczenie (wystające z budynku) ocieplone 10 cm styropianu.

Piec gazowy zwykły z zamkniętą komorą spalania (Saunier Duval Semia). Wszystkie grzejniki regulus dolnozasilane.

Jest taki problem, że grzejniki słabą grzeją, a gazu idzie dużo około 12-15 m3 na dzień. W domu jest około 15-17 stopni C.

W porównaniu przez ścianę jest prawie bliźniaczy budynek z tym że nieocieplony wogóle. Posiada standardowe grzejniki stalowe bocznozasilane. Idzie tam mniej gazu tzn. około 9-10 m3, jest nieco mniejsza powierzchnia o około 10m2, ma tylko stropodach zupełnie nieocieplony oraz piec ten sam. Tylko, że tam bez problemu jest utrzymywane 20 stopni C.

Pozdrawiam

Witaj, nie jestem hydraulikiem, ale buduję dom do którego chciałem zakupić właśnie regulusy.

Na pewno w pierwszej kolejności powinieneś (rodzice)

sprawdzić czy:

-układ nie jest zapowietrzony

-grzejnik(i) na całej powierzchni jest ciepły

-jaka jest temperatura wody c.o. i temp. grzejnika (przymocuj na nim jakiś termometr elektron. )

-jak są ustawione termostaty grzejników (ew. rozdzielacza)

-czy działa pompa do c.o. (pompa posiada 3 biegi, sprawdź jaki jest ustawiony), na pewno sprawdź jaka jest jej wydajność

i jeszcze jedno, czy dom rodziców jest nowym domem?

Jeśli tak, to przez jakiś czas dom musi być wygrzewany, aby zaczął kumulować energię. Moi sąsiedzi musieli wygrzewać dom przez ok 3mc aby temp. się zaczeła utrzymywać na poziomie 22 stopni C

• 1 year później...

Witam

mam nowy piec kondensacyjny (Saunier Duval Isotwin), nową instalację w miedzi (4lata) i stare grzejniki aluminiowe KFA (ponad 30 letnie). Dom z lat 80. ok. 180 m@, 14 grzejników, tylko kaloryfery - bez podłogówki. Na wiosnę dom będzie docieplony styropianem 10cm.

Chcę wymienić grzejniki. Po głowie chodzi mi Regulus, ze względu na małą pojemność wodną i dobre parametry (wymiar/moc). Naczytałem się jednak, że te regulusy są do niczego... To jaka jest prawda? Można je zastosować w moim przypadku? W odwrocie mam jeszcze Kermi X2, ale w tym przypadku będzie większa pojemność wodna instalacji.

Co robić?