boguslaw 07.03.2011 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Co to jest magazyn buforowy ciepła? Po co i kiedy stosuje się bufor..? http://www.regulus.com.pl/download/regulusy_bufor.pdf Pożytecznej lektury.Bogusław Ps.Jeśli moderatora FM i niektórych doradców drażnią jakiekolwiek teksty dotyczące regulusów i innych konkurencyjnych względem ich ulubionych produktów marek (czytaj "podłogówki"), to pewnie przytoczony tekst ponownie zniknie z FM...Już go w sobotę raz umieściłem w tym wątku... Pożyjemy, zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 07.03.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Z wielką chęcią rozbudowałbym instalację do takich rozmiarów:) Niestety koszty muszę liczyć... Miejsce na bufor mam:) Mam też pomysły na inne podłączenia;) Kocioł stałopalny np podłączyć przez sprzęgło hydrauliczne w obiegu zamkniętym. U mnie słup wody wynosi 7 metrów co daje 0,7 bara ciśnienie w instalacji. Kocioł stałpalny nie będzie specjalnie obciążony pracą w wysokim ciśnieniu:) Oczywiście wszystko zabezpieczone wężownicą schładzającą. Nad sprzęgłem zastanawiałem się z instalatorem i byłoby raczej sporych rozmiarów... wysokość nawet 120 cm rura lub profil 100 mm. Jakieś luźne pomysły... Zobaczymy:) Ewentualny kocioł stałopalny lub na pellet będzie kotłem żeliwnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 12.03.2011 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Z wielką chęcią rozbudowałbym instalację do takich rozmiarów:) Niestety koszty muszę liczyć... Miejsce na bufor mam:) Mam też pomysły na inne podłączenia;) Kocioł stałopalny np podłączyć przez sprzęgło hydrauliczne w obiegu zamkniętym. U mnie słup wody wynosi 7 metrów co daje 0,7 bara ciśnienie w instalacji. Kocioł stałpalny nie będzie specjalnie obciążony pracą w wysokim ciśnieniu:) Oczywiście wszystko zabezpieczone wężownicą schładzającą. Nad sprzęgłem zastanawiałem się z instalatorem i byłoby raczej sporych rozmiarów... wysokość nawet 120 cm rura lub profil 100 mm. Jakieś luźne pomysły... Zobaczymy:) Ewentualny kocioł stałopalny lub na pellet będzie kotłem żeliwnym. Pewien entuzjasta regulusów z Łodzi (opracował ostatnio nowy rodzaj kotła stałopalnego, testuje go w NIemczech), ma w swoim domu dwa nieduże bufory (200 do 300 l). Po załadowaniu pierwszego do żądanej temperatury, automatyka przełącza cyrkulację kotła na drugi bufor.. Kocioł schładza się w całości na rzecz drugiego bufora. W kolejnym cyklu ten podładowany startuje jako pierwszy, schładzanie idzie na poprzedni bufor i tak w kółko.. Testuje różne rodzaje paliwa, brykiety, pellety, węgle itp., i ich zużycie jest naprawdę niezwykle małe.. Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 13.03.2011 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 To jest jakieś wyjście:) Dwa bufory o mniejszej pojemności... Zobaczymy pomysłów mam sporo ale w tej chwili pcham prace instalatorskie do przodu. Wczoraj mieliśmy próbę ciśnieniową na zimnej wodzie i wydaje się, że jest ok. Niestety na zasilaniu grzejników na łączeniu dwóch kolan trafił się mały przeciek. Ujma na honorze instalatora:) Poczuwam się trochę do winy bo czyściłem te kształtki i nie chciały do siebie dobrze pasować porysowała się powierzchnia nypla i mufy. Mimo dokładnego wyczyszczenia podczas lutowania spoiwo nie doszło tam gdzie trzeba i puścił lut:) Mieliśmy małą mgiełkę deszczyku trudną do zlokalizowania. Zostanie rozlutowanie miejsca i zalutowanie nowych elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_1974 26.03.2011 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Tomek_1974. Przyjdź do siedziby firmy w Bielsku-Białej na Dworkową 2. Powiedz, że jesteś z FM. Z całą pewnością dostaniesz dobry rabat.. Forumowicze z FM mają tam specjalne względy.. Pozdrawiam Bogusław Witam zgodnie z sugestią byłem dzisiaj na Dworkowej. Zostawiłem specyfikację i liczę na dobrą ofertę Pzodrawiam, Tomek_1974 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 26.03.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Istnieje duży opór u niektórrych doradców na FM do lansowania takiego właśnie rozwiązania. Że drogo, że miejsce itd. itp. Dlaczego? Metr sześcienny czy teą więcej zawsze się wygospodaruje.. Choćby pod schodami... Nie jest to inwestycja powalająca ceną, natomiast korzyści z niej są wieloaspektowe, szczególnie przy korzystaniu z wielu zróżnicowanych i niestabilnych źródeł ciepła w tym zarówno wysoko jak i niskotemperaturowych. Bogusław, a ty masz bufor w swojej instalacji ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 26.03.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Witam zgodnie z sugestią byłem dzisiaj na Dworkowej. Zostawiłem specyfikację i liczę na dobrą ofertę Pzodrawiam, Tomek_1974 Aaa... Siemens... Będzie dobrze.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 26.03.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Bogusław, a ty masz bufor w swojej instalacji ?? Wszędzie grzeję gazem, lecz przy wielu źródłach ciepła lub przy kotłach stałopaliwowych jestem gorącym zwolennikiem dobrych buforów w myśl mojej doktryny: W rozważaniach co do konfiguracji instalacji c.o. należy rozdzielić proces grzania na trzy elementy: 1/. optymalna produkcja ciepła 2/. optymalne magazynowanie ciepła 3/. optymalna dystrybucja ciepła Na każdym z tych etapów może dojść do nieuzasadnionego marnotrawienia energii.. Kiedy stosować zbiornik - zbiorczy magazyn ciepła lub zbiornik - bufor optymalizujący odbiór ciepła z jego źródła przy niestabilnych, zmiennych potrzebach cieplnych ? Podałem powyżej link.... Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 26.03.2011 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Wszędzie grzeję gazem, lecz przy wielu źródłach ciepła lub przy kotłach stałopaliwowych jestem gorącym zwolennikiem dobrych buforów w myśl mojej doktryny: W rozważaniach co do konfiguracji instalacji c.o. należy rozdzielić proces grzania na trzy elementy: 1/. optymalna produkcja ciepła 2/. optymalne magazynowanie ciepła 3/. optymalna dystrybucja ciepła Na każdym z tych etapów może dojść do nieuzasadnionego marnotrawienia energii.. Kiedy stosować zbiornik - zbiorczy magazyn ciepła lub zbiornik - bufor optymalizujący odbiór ciepła z jego źródła przy niestabilnych, zmiennych potrzebach cieplnych ? Podałem powyżej link.... Pozdrawiam Bogusław To masz u siebie ten bufor czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 27.03.2011 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 To masz u siebie ten bufor czy nie A jak sobie pomyślałaś czytając to zdanie: cyt:" Wszędzie grzeję gazem, lecz przy wielu źródłach ciepła lub przy kotłach stałopaliwowych jestem gorącym zwolennikiem dobrych buforów w myśl mojej doktryny:" koniec cyt. ? Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_1974 27.03.2011 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Aaa... Siemens... Będzie dobrze.. Pozdrawiam Proszę też doliczyć zawory termostatyczne. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 27.03.2011 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 A jak sobie pomyślałaś czytając to zdanie: cyt:" Wszędzie grzeję gazem, lecz przy wielu źródłach ciepła lub przy kotłach stałopaliwowych jestem gorącym zwolennikiem dobrych buforów w myśl mojej doktryny:" koniec cyt. ? Pozdrawiam Bogusław Pomyślałam sobie, że jesteś zwolennikiem dobrych buforów i tyle. Z Twoich słów nie wynika, że je masz Ja jestem bardzo gorącą zwolenniczką/fanką/miłośniczką Q7. :wave: Niestety osobiście nie posiadam tego cacka , choć bardzo bym chciała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 28.03.2011 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 (edytowane) (...) Nie wszystko dla każdego. Wszystko zależy od konkretnej sytuacji.. bo przecież nie od pieniędzy? Na dobry zbiornik ciepła stać każdego, kogo stać na budowę własnego domu, tylko nie zawsze jest on potrzebny.. Kiedy zbiornik ciepła jest potrzebny? Między innymi - vide przywoływany link.. Pozdrawiam Bogusław Edytowane 5 Kwietnia 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 28.03.2011 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 A widzisz.. Jednak odległą analogię znalazłaś Sąsiadko miła. Nie wszystko i nie dla każdego. Wszystko zależy od konkretnej sytuacji.. bo przecież nie od pieniędzy? Na dobry zbiornik ciepła stać każdego, kogo stać na budowę własnego domu, tylko nie zawsze jest on potrzebny.. Kiedy zbiornik ciepła jest potrzebny? Między innymi - vide przywoływany link.. Pozdrawiam Bogusław W przypadku mojego "obiektu pożądania" () czyli rzeczonego Q7 - tylko od pieniędzy Co prawda, ów obiekt nie jest mi do życia niezbędny i bez niego prowadzę szczęśliwe życie, ale mógłby być miłym dodatkiem Ps. Nadal nie odpowiedziałeś konkretnie i wprost na moje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 29.03.2011 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Odpowiem Ci tak cieszynianko: W rozważaniach co do konfiguracji instalacji c.o. proces grzania należy rozdzielić na trzy elementy:1/. optymalna produkcja ciepła2/. optymalne magazynowanie ciepła3/. optymalna dystrybucja ciepła Na każdym z tych etapów może dojść do nieuzasadnionego marnotrawienia energii..Kiedy stosować zbiornik - zbiorczy magazyn ciepła lub zbiornik - bufor optymalizujący odbiór ciepła z jego źródła przy niestabilnych, zmiennych potrzebach cieplnych ? http://www.regulus.com.pl/download/regulusy_bufor.pdf PozdrawiamBogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.03.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Chyba trzeba Ci podesłać test gdzie będą 2 odpowiedzi.Postawisz krzyżyk gdzie trzeba a My wkleimy tu skan.Wtedy odpowiesz na powyższe pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 29.03.2011 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Chyba trzeba Ci podesłać test gdzie będą 2 odpowiedzi. Postawisz krzyżyk gdzie trzeba a My wkleimy tu skan. Wtedy odpowiesz na powyższe pytanie. Prześlij mi taką ankietę.. Kim są ci "My" Piczman? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.03.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Ja i Cieszynianka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 29.03.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 (edytowane) Ja i Cieszynianka . Może jednak cieszynianka i ja? Pojawiłeś się w tym wątku ni z gruszki ni z pietruszki... Ty jesteś z cieszynianką? Nie wiedziałem, ze razem śledzicie wątki na FM... Miło mi to słyszeć (widzieć).... Najlepszego Wam! Pozdrawiam gorąco! Ps. Co z tą ankietą? Edytowane 29 Marca 2011 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.03.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Zawsze znajdzie się na forum takie jedno stworzenie które odczuwa komfort cieplny zupełnie inaczej niż inni .Potem się ciągną te bezsensowne dyskusje na poziomie piaskownicy z domieszką wiedzy największych mędrców tego Świata . One wszystkie powinny trafić do jednego worka ( wątku ), tego o pyskówce.Niektórzy sobie czasem lubią poczytać nigdy niekończące się przepychanki . Bogusławie uważaj na swoją psychikę bo właśnie Ci się zaczęło zdawać że Ja i Cieszynianka jesteśmy razem i do tego serdecznie Nas pozdrowiłeś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts