boguslaw 29.03.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 (edytowane) W rozważaniach co do konfiguracji instalacji c.o. proces grzania należy rozdzielić na trzy elementy:1/. optymalna produkcja ciepła2/. optymalne magazynowanie ciepła3/. optymalna dystrybucja ciepła Na każdym z tych etapów może dojść do nieuzasadnionego marnotrawienia energii..Kiedy stosować zbiornik - zbiorczy magazyn ciepła lub zbiornik - bufor optymalizujący odbiór ciepła z jego źródła przy niestabilnych, zmiennych potrzebach cieplnych ? http://www.regulus.com.pl/download/regulusy_bufor.pdf PozdrawiamBogusław Ps. O czym Ty właściwie piszesz Piczmanie? "O co Ci się rozchodzi? O czym Ty do mnie (do nas) rozmawiasz?" Skąd w Tobie tyle żalu do świata? Naprawdę chcesz, by funkcjonował wg Twoich akurat reguł? Wielki Cenzor chcesz być? To se ne da.. Twoje żale raczej wstaw do innego wątku... Albo może do wszystkich.. Edytowane 29 Marca 2011 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.03.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Zwykle bufor stoi wewnątrz ogrzewanego domu, nawet jeśli ma straty to dobrze zaizolowany nie wpłynie na temp. pomieszczenia w którym stoi.Wiem z doświadczenia .Swoje wywody możesz wciskać komuś kto tylko czytał o buforach. IMHO taki zbiornik pracuje najlepiej z podłogówką zasilana max temp. 30 C . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 29.03.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Ty masz tak a inni mają inaczej.. Może nawet lepiej od Ciebie?Nie przyszło Ci to do głowy? Mają wiele źródeł ciepła.Mają inne zwyczaje od Ciebie.Mają inne potrzeby co do komfortu cieplnego od Ciebie.Mają inną wizję co do przyszłości swojej instalacji c.o. od Ciebie. http://www.regulus.com.pl/download/regulusy_bufor.pdf PozdrawiamBogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.03.2011 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Przynajmniej się zgadzasz ze bufor i podłogówka wodna to świetne połączenie .No chyba że to wyjątek w Twoim rozumowaniu ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 29.03.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Przynajmniej się zgadzasz ze bufor i podłogówka wodna to świetne połączenie . No chyba że to wyjątek w Twoim rozumowaniu ,,, Jeśli bufor (magazyn ciepła) w instalacji c.o. to jeden.. Tak rozumuję ja.. Jestem przeciwnikiem łączenia dwóch dużych, niejednorodnych układów magazynujących ciepło w jednej instalacji. Przerzucanie z jednego dużego magazynu produktu ( jakim jest wytworzone ciepło) do drugiego dużego magazynu nie zawsze jest rozwiązaniem zasadnym. Jest to jedynie próba ratowania podstawowej wady ogrzewań płaszczyznowych, które cechuje gigantyczna masa własna. Potrzeby grzewcze obiektu i zmienność tych potrzeb jest znaczna. W połączeniu z optymalną dla żywotności kotła stałopaliwowego temperaturą powrotu czynnika grzejnego oraz zmiennej podaży energii cieplnej wytworzonej dla różnych zastosowanych paliw jest to jednakże jakieś wyjście... Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.03.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Moja podłogówka nie jest buforem, nie miałem jeszcze sytuacji kiedy musiał bym gwałtownie zacząć nią chłodzić zamiast grzać, utrzymuję w domu jednakową temp. całą dobę przez cały okres grzewczy.U mnie ona jest buforem kiedy tego chcę a jak nie chcę to nim po prostu nie jest . W tym roku średnia temp. zasilania to +25 C, stąd brak problemów z przegrzewaniem w słoneczne dni itp. U mnie nie jest jakimś tam rozwiązaniem, u mnie jest to rozwiązanie idealne .Spełnia moje potrzeby . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 29.03.2011 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 (edytowane) Moja podłogówka nie jest buforem, nie miałem jeszcze sytuacji kiedy musiał bym gwałtownie zacząć nią chłodzić zamiast grzać, utrzymuję w domu jednakową temp. całą dobę przez cały okres grzewczy. U mnie ona jest buforem kiedy tego chcę a jak nie chcę to nim po prostu nie jest . W tym roku średnia temp. zasilania to +25 C, stąd brak problemów z przegrzewaniem w słoneczne dni itp. U mnie nie jest jakimś tam rozwiązaniem, u mnie jest to rozwiązanie idealne . Spełnia moje potrzeby . No właśnie. Spełnia Twoje potrzeby.. Ty masz takie, inni mają inne.. Każdemu według potrzeb. Jeśli jeszcze wszyscy Twoi domownicy maja takie same potrzeby jak Ty, to masz super.. Nie wszyscy jednak lubią to samo. I nie zawsze. Bywa rozmaicie. Pozdrawiam Bogusław Ps. A co robisz wówczas, gdy gwałtownie i mocno zaczyna grzać słoneczko? Edytowane 29 Marca 2011 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 29.03.2011 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 :jawdrop: Piczman, nie miałam o tym pojęcia, że jesteśmy razem Podejrzewam, że Ty też nie Boguś, do mnie przemawiają jasne i klarowne odpowiedzi, bez "jasełek". Jakoś tak mam, że konkretna jestem i wykręcania kota ogonem nie lubię. Dlatego jeśli: a) masz w swojej instalacji bufor, odpowiedz: TAK b) nie masz w swojej instalacji bufora, odpowiedz: NIE Myślę, że bardziej jasno nie da się zapytać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 30.03.2011 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 (edytowane) Bogusław, a ty masz bufor w swojej instalacji ?? fenix. Czy masz jakiś problem ze zrozumieniem mojej odpowiedzi na Twoje pytanie? Mniemam, że nie, gdyż nie dopytujesz się więcej.. Wszak "mądrej głowie dość dwie słowie"... Grzeję gazem. Pozdrawiam Bogusław Edytowane 30 Marca 2011 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 30.03.2011 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Piczman pisze: cyt." Postawisz krzyżyk gdzie trzeba a My wkleimy tu skan. " koniec cyt. Kim są ci "My" Piczman? Ja i Cieszynianka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 30.03.2011 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 (edytowane) Bogusław nie ma buforu ciepła:) Kiedyś czytałem ciekawy artykuł na temat jego domu:) Nawet jakąś nagrodę dostał... Przy gazie nie ma żadnych przesłanek do tego aby magazynować ciepło:) Kocioł gazowy uruchamia się wówczas kiedy ma być źródłem ciepła:) W przypadku kotłów stałopalnych, pomp ciepła, solarów nie ma takiej możliwości:) W kotłach stałopalnych występują w mojej ocenie chyba najczęściej nadwyżki ciepła ale to również zależy od konfiguracji instalacji więc nie musi to być regułą. Odnalazłem link:) http://budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,11543/Itemid,193/ Kociołek napędzający to coś takiego: http://www.termet.com.pl/pl/produkty/gazowe_zeliwne_kotly_co/dwufunkcyjne/TermoComfort_PAB_4V/ Edytowane 30 Marca 2011 przez sadm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_1974 31.03.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Może wrócimy do sedna tematu.... Dostałem ofertę, bardzo dziękuję. Czekam na koniec sezonu grzewczego i biorę się za wymianę grzejników. Mam nadzieję, że oferta będzie aktualna także za kilka tygodni Nie mam gdzie składować towaru. No i po instalacji oczywiście podzielę się spostrzeżeniami/doświadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 31.03.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Może wrócimy do sedna tematu.... Dostałem ofertę, bardzo dziękuję. Czekam na koniec sezonu grzewczego i biorę się za wymianę grzejników. Mam nadzieję, że oferta będzie aktualna także za kilka tygodni Nie mam gdzie składować towaru. No i po instalacji oczywiście podzielę się spostrzeżeniami/doświadczeniami. Jestem za.. OK. Utrzymamy ofertę dla Ciebie do końca czerwca. Liczę na podzielenie się obserwacjami z użytkowania regulusów po sezonie grzewczym lub jeszcze w trakcie.. Są tacy, którym nie w smak wysokie notowania Regulusa na rynku... Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 31.03.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Piczman pisze: cyt." Postawisz krzyżyk gdzie trzeba a My wkleimy tu skan. " koniec cyt. Kim są ci "My" Piczman? Ja i Cieszynianka . Boguś, w jaki sposób należy zadać Ci pytanie, żebyś odpowiedział w myśl zasad logiki zdaniem? Dlaczego masz obawy przed udzielaniem konkretnych, rozstrzygających odpowiedzi na zadane pytania? To znaczy takich, w których używa się słów "TAK" lub "NIE". (Można jeszcze dołożyć opcję "NIE WIEM") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 31.03.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 (edytowane) Marudzisz cieszynianko...Nie czuję się zobowiązany odpowiadać na jakiekolwiek Twoje pytania..Przeczytaj uważnie jeszcze raz wątek i sama sobie odpowiedz.. PozdrawiamBogusław Edytowane 31 Marca 2011 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 01.04.2011 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Nie czuję się zobowiązany odpowiadać na jakiekolwiek Twoje pytania.. Pozdrawiam Bogusław Przyklej sobie do profilu, unikniemy bezsensownych starań dyskusji z Tobą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 01.04.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Przyklej sobie do profilu, unikniemy bezsensownych starań dyskusji z Tobą . Dwa w jednym? Dyskusji? Toż to zwykłe czepiactwo i zawracanie głowy... Nikt Wam nie każe "dyskutować" ze mną. Dajcie sobie spokój i unikajcie zadawania mi pytań. Wy macie swoje rozwiązania i poglądy, ja mam swoje. Ani Wy mnie nie przekonacie do swoich wyborów ani ja nie zamierzam Was przekonywać do swoich.. Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 01.04.2011 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Toż to zwykłe czepiactwo i zawracanie głowy... I sposób na zwrócenie uwagi na markę produktu który promujesz . Stawiasz grzejniki ponad swoją osobę, to już tak źle jest ze sprzedażą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 01.04.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 I sposób na zwrócenie uwagi na markę produktu który promujesz . Stawiasz grzejniki ponad swoją osobę, to już tak źle jest ze sprzedażą ? Tu Cię boli! Pokręć się po terenie, popytaj, będziesz wiedział coś więcej o pozycji regulusów na rynku. Pozdrawiam Bogusław Ps. Szukasz pracy? Przyślij mi CV.. Podumam. Rynek jest bardzo dynamiczny, każda otwarta głowa jest mile widziana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 01.04.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Mnie nic nie boli.Grzejnik to grzejnik, dzisiaj liczy się cena, dostępność i to co poleci pan "Kaziu" .Mam podłogowe, nigdy nie interesowałem się ogrzewaniem dynamicznym bo akurat uwalnia to we mnie bardzo nieprzyjemny katar sienny i swędzenie w nosie .Tak reaguje na zmianę temperatur .W związku z powyższym polecam podłogówkę w całym domu, która daje maksimum komfortu. PS. Propozycje na PRIV przyjmuję, jeszcze jestem do wzięcia.I tylko konkretne propozycje bez pier ... marketingowego i obietnic !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts