Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z rozdzielaczem :(

Recommended Posts

Witam serdecznie. Bardzo proszę o informacje czy ten rozdzielacz można wykorzystać do ogrzewania C.O. a nie podłogówki ? Przed zakupem pytałem sprzedawcę czy można...otrzymałem zapewnienie ze TAK ! Teraz hydraulik go zobaczył i mówi ze NIE ! Rozdzielacz kupiłem w zeszłym roku i już go nie mogę zwrócić :( Ktoś cos podpowie ?

Zrzut ekranu_12-4-2025_114418_nordic-sklep.pl.jpeg

3 godziny temu, LeszekWR napisał:

Witam serdecznie. Bardzo proszę o informacje czy ten rozdzielacz można wykorzystać do ogrzewania C.O. a nie podłogówki ? Przed zakupem pytałem sprzedawcę czy można...otrzymałem zapewnienie ze TAK ! Teraz hydraulik go zobaczył i mówi ze NIE ! Rozdzielacz kupiłem w zeszłym roku i już go nie mogę zwrócić :( Ktoś cos podpowie ?

Skoro ten co ma to montować mowi ze nie, jak ktoś napisze ze sie da co to zmieni? Sprawa druga pisze do podłogówki..... wiec nie rozumiem pytania. Nie znam budowy poszczególnych elelementów rozdzielacza ale przepływomierze ograniczaja ilośc wody/cieczy a to az tak w przypadku grzejnikow nie jest wymagane, wrecz moze być problemem. 

45 minut temu, jajmar napisał:

Skoro ten co ma to montować mowi ze nie, jak ktoś napisze ze sie da co to zmieni? Sprawa druga pisze do podłogówki..... wiec nie rozumiem pytania. Nie znam budowy poszczególnych elelementów rozdzielacza ale przepływomierze ograniczaja ilośc wody/cieczy a to az tak w przypadku grzejnikow nie jest wymagane, wrecz moze być problemem. 

Zgadza się tak pisze lecz gdy podczas zakupu pytałem sprzedawcę to zapewnił mnie że będzie pasował ponieważ to jest wszystko to samo ! Mam więc teraz zabrać roździelacz pod pachę jechać prawie 200 kilometrów do sprzedawcy i mu prz.....zapytać czemu mnie okłamał ? Ja nie jestem hydraulikiem i nie mam o tym pojęcia więc jeżeli mi ktoś mówi że będzie to rozumiem że będzie. A pytam dlatego że może jest możliwość podpiąć jednak ten roździelacza w taki sposób aby go wykorzystać a nie kupować nowy ? Jeżeli nie da się to trudno ale może akurat...ktoś znajdzie sposób...

Chyba można skoro producent pisze, że można. Dlaczego nie zadzwonisz do producenta i zapytasz o swój model?

Rozdzielacz CO do grzejników i podłogówki

Rozdzielacz CO jest niezbędnym elementem w systemach centralnego ogrzewania. Obecność rotametrów sprawia, że najczęstszym zastosowaniem jest ogrzewanie podłogowe, jednak w praktyce można je stosować także z grzejnikami. Rozdzielacz umożliwia równomierne dystrybuowanie ciepła w całym pomieszczeniu, co przyczynia się do komfortowego i efektywnego ogrzewania. Dodatkowo rotametry umożliwiają kontrolę ilości przepływającej wody, co ułatwia regulację temperatury w danym obszarze. Dzięki temu mieszkańcy lub użytkownicy budynku publicznego mają możliwość indywidualnego dostosowywania temperatury w poszczególnych pomieszczeniach. System ten jest nie tylko energooszczędny, ale także estetyczny, ponieważ nie wymaga instalowania dodatkowych rur czy grzejników. Rozdzielacz CO do grzejników i podłogówki to idealne rozwiązanie dla osób poszukujących kompleksowego systemu ogrzewania. 

https://nordic-sklep.pl/pl/136-rozdzielacze-ogrzewania

Rozdzielacze CO do ogrzewania podłogowego lub do grzejników

W tej kategorii znajdziesz klasyczne rozdzielacze do podłogówki i grzejników, zawierające rotametry, kurki dla każdej pętli grzewczej oraz zawory odpowietrzająco-spustowe dla każdej z belek. Jest to zestaw gotowy do montażu, możliwy do rozbudowania jedynie o akcesoria, w miarę zapotrzebowania (np. o zawory odcinające, które można dokupić u nas opcjonalnie).

Każdy nasz rozdzielacz do ogrzewania podłogowego i grzejników można zamówić także ze złączkami PEX - Eurokonus 3/4x16, przygotowanymi pod rurkę 16 mm.

https://nordic-sklep.pl/pl/249-rozdzielacze-centralnego-ogrzewania-z-przeplywomierzami-i-odpowietrznikaami

W dniu 13.04.2025 o 10:02, LeszekWR napisał:

A może jest opcja wykręcenia rotometrów i zastosowanie zaślepki ? Czy wtedy taki rozdzielacz może funkcjonować z grzejnikami ?

Tak, zamiast rotametrów możesz wkręcić korki półcala i ominiesz w ten sposób ewentualne ograniczenie przepływu.

Choć tak naprawdę i tak możesz śmiało użyć tego rozdzielacza do zasilania grzejników.