Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy ktoś z Was mógłby fachowo doradzić mi, jakiego producenta głowicę sterującą warto zastosować do zmiękczacza z żywicą jonowymienną. Po rozmowach z kilkoma tzw. specjalistami dysponuję kilkoma sprzecznymi opiniami na temat głowic: Autotrol, Fleck, Clack (mam nadzieję, że tak się pisze te nazwy). Chodzi mi przede wszystkim o opinie na temat awaryjności, wydajności itp. Może są jeszcze inne firmy warte uwagi.
https://forum.murator.pl/topic/28857-g%C5%82owica-w-zmi%C4%99kczaczu-z-%C5%BCywic%C4%85-jonowymienn%C4%85/

Głowica tak naprawde nie ma znaczenia, wszystkie spełniaja te same funkcje, jedne chronometryczne, inne cyfrowe.Ważne aby stacja zmiekczająca była renomowanej firmy.
Czy ktoś z Was mógłby fachowo doradzić mi, jakiego producenta głowicę sterującą warto zastosować do zmiękczacza z żywicą jonowymienną. Po rozmowach z kilkoma tzw. specjalistami dysponuję kilkoma sprzecznymi opiniami na temat głowic: Autotrol, Fleck, Clack (mam nadzieję, że tak się pisze te nazwy). Chodzi mi przede wszystkim o opinie na temat awaryjności, wydajności itp. Może są jeszcze inne firmy warte uwagi.

Mam głowice Fleck na zmiekczaczu. Taka najprostsza alektromechaniczna. Bez bajerów i wodotrysków myslę że spełnia swoja funkcje bardzo dobrze. Głowica steruje cyklami regeneracji żywicy. To znaczy co ile dni ma nastapić regeneracja, oraz samą regeneracją to znaczy ile soli ile płukania itp. (bardzo podobnie do pralki automatycznej) Myślę że kupowanie głowicy drogiej z wodotryskami nie ma sensu. Namawiali mnie na drogie głowice. Teraz widzę że byłoby to wywalanie kasy. Szkoda na to pieniędzy. Powinieneś tylko zwrócić uwagę na sposób inicjowania cyklu regeneracji. Są dwa sposoby jeden czasowy czyli ustawiasz co ile dni ma się regenerować. W mojej głowicy jest to nie najlepiej pomyślane bo można ustawić regenerację co 12, 6, 4,3,2,1 ( brakuje nastawy np. 9,10 itp) Powinno być moim zdaniem ustawianie co 1 dzień w zakrecie do 20 dni. U mnie akurat wypada regeneracja co 12 dni i jest akurat OK. Drugi sposób to sterowanie objętościowe. Czyli jak wiesz ile m3 wody jest w stanie zmiękczyć żywica i bez wzgledu na czas głowica mierzy przepływ po którym następuje regeneracja. Jeśli zużycie wody jest w miarę stałe (stała liczba mieszkańców) to całkowicie wystarcza regeneracja czasowa.

Acha jeszcze jedno najważniejsza sprawa to aby żywica miała atest higieniczny dopuszczający do wody pitnej. Trzeba uważać aby nie dostać żywicy do instalacji kotłowej. Na pewno Flecka możesz kupować. To renomowana firma. Podobno głowice sa nie do zdarcia szczególnie te chronometryczne. Nie bardzi jes się w nich co popsuć. Takie informacje mam od róznych fachowców w tej dziedzinie.

Pozdrawiam

inwestor dzięki za odpowiedź, problem w tym, że z tego co piszesz jesteś użytkownikiem, a ja ciekaw jestem zdania instalatorów i serwisantów, ale tych bezstronnych - które z urządzeń są niezawodne. U Ciebie jeden konkretny zmiękczacz pracuje na 102, ale wiem że różnie to bywa, nie do końca jest tak, że nie ma się co w nich popsuć. Przykłady jakie słyszałem to np. uszkodzenie zaworu w Autotrolu niczym się nie objawiające poza tym, że urządzenie cały czas działało na obejściu czyli nie zmiękczało lub co gorsze w nocy uszkodził się układ przełączający i przelała się woda w zbiorniku - zalane mieszkanie - ten drugi przykład chyba dotyczył mechanizmu Fleck'a. Dlatego ciekaw jestem opinii kogoś kto ma styczność z wieloma urządzeniami np. właśnie je serwisując.

...

Przykłady jakie słyszałem to np. uszkodzenie zaworu w Autotrolu niczym się nie objawiające poza tym, że urządzenie cały czas działało na obejściu czyli nie zmiękczało lub co gorsze w nocy uszkodził się układ przełączający i przelała się woda w zbiorniku - zalane mieszkanie - ten drugi przykład chyba dotyczył mechanizmu Fleck'a.

To jakieś bzdury jakto się przelała woda ??? z czego ??? Przecież przelewy w zmiekczaczu i zbiorniku solanki podłaczone są do kanalizacji ??? to jak mogło pójść na pokój ?? To chyba jakiś partacz podłączał. Owszem wszystko może się popsuć. Nie wiem czy ktoś ci odpowie na twoje pytanie co jest dobre a co słabe. Dobre jest zawsze to co akurat zalega w magazynie u instalatora :wink: Ja uważam tylko tyle że droga głowica nie jest warta wydatku bo nic kompletnie z tych wydanych pieniędzy nie ma a jak się popsuje to naprawa dużo drozsza. Naprawdę znaczenie to ma rodzaj zywicy i jej ilość. Ale fakt zawsze lepiej popytać się i sprawdzić może ktoś będzie znał jakieś szczegóły.

Pozdrawiam