Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe samemu

jowik2

Recommended Posts

Czy potrzebuję jakiś zaswiadczeń przy oddaniu do użytkowania odnośnie podlogówk? Chcę wykonać instalację podłogową sam. Do pompy ciepła wezmę firmę bo oczywiście nie posiadam uprawnień fgaz 😀. Firmy średnio za rozłożenie styropianu, folię grzewczą, rurki, rozdzielacz, sprawdzenie szczelności chcą ok. 120 zł za m2 z materiałem.

Edytowane przez jowik2

Z 8% VAT. Sprawdziłem bardzo pobieżnie 3000 zł brutto rurki 1200m 16mm, tacker że zszywkani 400-500, rozdzielnica z wyposażeniem 2000, rozwijak używany 400 zł., skrzynka rozdzielaczowa 250, folia pod rurki 500 czyli bardzo wstępnie 6750, czyli ponad 2x mniej, ale moglem coś pominąć.

Edytowane przez jowik2

9 godzin temu, jowik2 napisał:

Czy potrzebuję jakiś zaswiadczeń przy oddaniu do użytkowania odnośnie podlogówk? Chcę wykonać instalację podłogową sam. Do pompy ciepła wezmę firmę bo oczywiście nie posiadam uprawnień fgaz 😀. Firmy średnio za rozłożenie styropianu, folię grzewczą, rurki, rozdzielacz, sprawdzenie szczelności chcą ok. 120 zł za m2 z materiałem.

Nic trudnego też sam robiłem ,sam zrobisz lepiej dokładniej , nie wiem czy pompa to split czy monoblok ale monobloka sam też zamontujesz to najmniejszy problem tylko wezwiesz serwis do pierwszego uruchomienia jeśli zależy ci na gwarancji ,to nie są zbyt skomplikowane sprawy dasz radę a kasa zaoszczędzona przeda się na np dodatkowe panele czy magazyn prądu.