Elfir 01.07.2025 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca W dniu 29.06.2025 o 22:56, tommmi napisał: Czy sprzedawca powinien przekazać mi projekt budowy,pozwolenie,protokoły itd. czy nie ma to już znaczenia jeśli odbiór jest zrobiony i można zamieszkać? Świadectwo energetyczne ma i na pewno przekaże,ale z projektem będzie ciężko bo sam wspominał,że pozmieniali ilość/miejsce kontaktów-akurat tutaj zastrzeżeń nie mam bo zrobił to z głową. Projekt budowlany i inne powiązane z budową dokumenty musi przekazać, bo właściciel nieruchomości na obowiązek przechowywać przez cały okres istnienia obiektu budowlanego szeroko rozumianej dokumentacji budowy, w tym dokumentów i decyzji dotyczących obiektu (art 63 Prawo Budowlane). Brak dokumentacji może skutkować grzywną. Zamiana kontaktów powinna była zostać wpisana do DB jeśli były naniesione w projekcie budowlanym - dlatego ja robiłam projekt budowlany z opisową elektryką (i innymi instalacjami, poza wentylacyjną), bez rysunków wykonawczych, aby się nikt nie czepiał że coś się różni. Poza tym warto domagać się wszelkich gwarancji i instrukcji obsługi zamontowanych urządzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/288733-zamieszkanie-w-domustan-deweloperski/page/2/#findComment-9160857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommmi 02.07.2025 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca @d7d @Elfir Poprosiłem go o dokumenty i w sumie bez większego marudzenia przesłał część. Z takich ważniejszych co ma jeszcze przesłać to projekt (niby ma),dziennik budowy (jest u kier budowy) i w sumie jeszcze poproszę go o pozwolenie na budowę. Otrzymałem wyrysy/mapy planowanej inwestycji wraz z mediami.Protokoły odbioru (i pomiaru) gaz,prąd,wentylacja.Decyzje o podziale działki.Decyzje o nadaniu adresu.Zaświadczenie o zakończeniu budowy wraz z pozwoleniem na użytkowanie,ale tutaj mam pytanie. W zaświadczeniu widnieje,że jest to dom parterowy i w sumie może tak jest bo piętro w każym pokoju ma delikatne skosy,więc może jest to podciągnięte jako dom parterowy z poddaszem użytkowym i wtedy w decyzji wpisuje się samo "parterowy"? 8 godzin temu, Elfir napisał: Zamiana kontaktów powinna była zostać wpisana do DB jeśli były naniesione w projekcie budowlanym Tego nie wiem. Wiem jedynie,że on robił elektrykę i zrobione jest to z głową. 8 godzin temu, Elfir napisał: Poza tym warto domagać się wszelkich gwarancji i instrukcji obsługi zamontowanych urządzeń A tutaj to nie wiem jak to działa.On sam mówił,że mam rękojmie 5lat a o instrukcji to w sumie nic nie wiem😉 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/288733-zamieszkanie-w-domustan-deweloperski/page/2/#findComment-9160876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts