Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W dniu 29.06.2025 o 22:56, tommmi napisał:

Czy sprzedawca powinien przekazać mi projekt budowy,pozwolenie,protokoły itd. czy nie ma to już znaczenia jeśli odbiór jest zrobiony i można zamieszkać?

Świadectwo energetyczne ma i na pewno przekaże,ale z projektem będzie ciężko bo sam wspominał,że pozmieniali ilość/miejsce kontaktów-akurat tutaj zastrzeżeń nie mam bo zrobił to z głową.

Projekt budowlany i inne powiązane z budową dokumenty musi przekazać, bo właściciel nieruchomości na obowiązek przechowywać przez cały okres istnienia obiektu budowlanego szeroko rozumianej dokumentacji budowy, w tym dokumentów i decyzji dotyczących obiektu (art 63 Prawo Budowlane). Brak dokumentacji może skutkować grzywną.
Zamiana kontaktów powinna była zostać wpisana do DB jeśli były naniesione w projekcie budowlanym - dlatego ja robiłam projekt budowlany z opisową elektryką (i innymi instalacjami, poza wentylacyjną), bez rysunków wykonawczych, aby się nikt nie czepiał że coś się różni.

Poza tym warto domagać się wszelkich gwarancji i instrukcji obsługi zamontowanych urządzeń. 

https://forum.murator.pl/topic/288733-zamieszkanie-w-domustan-deweloperski/page/2/#findComment-9160857

@d7d

@Elfir

Poprosiłem go o dokumenty i w sumie bez większego marudzenia przesłał część.

Z takich ważniejszych co ma jeszcze przesłać to projekt (niby ma),dziennik budowy (jest u kier budowy) i w sumie jeszcze poproszę go o pozwolenie na budowę.

Otrzymałem wyrysy/mapy planowanej inwestycji wraz z mediami.Protokoły odbioru (i pomiaru) gaz,prąd,wentylacja.Decyzje o podziale działki.Decyzje o nadaniu adresu.Zaświadczenie o zakończeniu budowy wraz z pozwoleniem na użytkowanie,ale tutaj mam pytanie.

W zaświadczeniu widnieje,że jest to dom parterowy i w sumie może tak jest bo piętro w każym pokoju ma delikatne skosy,więc może jest to podciągnięte jako dom parterowy z poddaszem użytkowym i wtedy w decyzji wpisuje się samo "parterowy"?

8 godzin temu, Elfir napisał:

Zamiana kontaktów powinna była zostać wpisana do DB jeśli były naniesione w projekcie budowlanym

Tego nie wiem.

Wiem jedynie,że on robił elektrykę i zrobione jest to z głową.

8 godzin temu, Elfir napisał:

Poza tym warto domagać się wszelkich gwarancji i instrukcji obsługi zamontowanych urządzeń

A tutaj to nie wiem jak to działa.On sam mówił,że mam rękojmie 5lat a o instrukcji to w sumie nic nie wiem😉

https://forum.murator.pl/topic/288733-zamieszkanie-w-domustan-deweloperski/page/2/#findComment-9160876