Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szczyty kiczu i kuriozum

zone

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://raider55.blox.pl/resource/papa1_1.jpg

jakoś poznać nie mogę :oops: ten papież to ten nasz? :roll: 8)

i bardzo podoba mi się jego prawa dłoń 8) :lol: :wink:

i czy aby na "wlazie" do szamba nie stoi ,albo innej studzienki ??

Niby taki kamuflaż ? :o

• 3 weeks później...
Śmiejcie się, śmiejcie... ale ja takiego kogucika będę musiała podziwiać z tarasu :roll: Sąsiad zapewnił mi cudny widok.

moja droga ja z przerazeniem ogladam rosnocy dom mojego sasiada.... :cry:

teraz pozostaje mi jedno - nadzieja ze chociaz kolor tego cuda bedzie nie rzucajacy sie w oczy.. chociaz patrzac na ksztalty to juz sama nie wiem czego sie spodziewac..

buuu

Kogucik na dachu jest tak samo śmieszny jak wrzucanie grosza do zalewanych fundamentów, wieszanie kołatki na drzwiach, wiechy na więźbie czy stawianie choinki na święta.

Idąc dalej tym tropem, śmieszne się wydać zatem muszą również wnętrza rustykalne, rzygacze, elementy wodne ogrodu, kolumny w domach na ganku i cała masa gadżetów , które nie tylko na zewnątrz ale i w domu wielu krytykujących tego koguta może nawet posiada - być może to krzyż nad drzwiami, który zazwyczaj jakoś większości nie śmieszy. :)

Dobrze byłoby zapoznać się z historią architektury i dowiedzieć czemu akurat kogut , czemu na dachu i dlaczego się obraca ?

Ciekawsze jeszcze jest dlaczego na Słowacji jest częściej widziany niż w Polsce, chociaż w zachodniej części jest elementem dosyć częstym a w Europie (poza Skandynawią) niemal powszechnym.

Mnie bardziej od tradycyjnego i do niedawna użytecznego dachowego kurka śmieszą pierdoły poustawiane nad kominkiem,kominki ze spadzistymi okapami i obrazkami na nich itd. - te nie mają ani uzasadnienia, ani historycznej tradycji :D