gumis107 17.03.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 (edytowane) http://www.garnek.pl/kavka64/2506248/lichen-najwieksza-bazylika-w nie wiem czy bylo,ale jezeli nie to Lichen wymiata ,srodek tez niezly http://www.marypages.com/LichenPolish.htm .Cala budowla wyglada jakby komus kasy zabraklo i jej niedokonczyl i kojarzy sie raczej z meczetem niz kosciolem.A architekt za taki kicz powienien miec dozywotnio odebrane uprawnienia. Maja tez tam piekny obraz M.B w ubraniu Dody urzekajcy swa uroda http://lubaszowa.tuchow.pl/galeria/lichen/IMG_7459 Edytowane 17 Marca 2011 przez gumis107 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lady in red 17.03.2011 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 http://www.garnek.pl/kavka64/2506248/lichen-najwieksza-bazylika-w nie wiem czy bylo,ale jezeli nie to Lichen wymiata ,srodek tez niezly http://www.marypages.com/LichenPolish.htm .Cala budowla wyglada jakby komus kasy zabraklo i jej niedokonczyl i kojarzy sie raczej z meczetem niz kosciolem.A architekt za taki kicz powienien miec dozywotnio odebrane uprawnienia. Maja tez tam piekny obraz M.B w ubraniu Dody urzekajcy swa uroda http://lubaszowa.tuchow.pl/galeria/lichen/IMG_7459 Nie szydziłabym i nie nazwałabym tej budowli kiczem-raczej bym uważała na słowa aby nie być posądzonym o nieuszanowanie uczuć religijnych Polaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 17.03.2011 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 etam za obraze uczuc religijnych to raczej powinni byc oskarzeni ludzie umieszcajacy takie cuda produkowane chyba przez producentow krasnali ogrodowych w kosciolach : -) , tu nastepna wersja dodopodobna http://blackpudding.blog.onet.pl/kobieta-w-ktorej-zakochal-sie-,2,ID218858087,n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrBUD 17.03.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Nie wiem czy było, ale warte odświeżenia: http://wiadomosci.wp.pl/gid,11614635,title,Pomniki-niegodne-papieza,galeria.html no i dla przeciwwagi domu warte obejrzenia:http://wyborcza.pl/51,75475,7263785.html?i=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkala2 17.03.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Rzeczywiście: ale kurnik !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikusia 17.03.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Byłam kiedyś w Licheniu i szczerze mówiąc bardzo mi się podobało:) Może dlatego, że była awaria prądu i wszędzie chodziliśmy ze świeczkami. Co do tematu niby śmieszny i fajny ale czasem część użytkowników zapomina, że budują się nie tylko ludzie bogaci z super gustem. Ja jestem pewna, że moje przyszłe wnętrza prędzej znajdą się tutaj niż w wątkach gdzie przedstawiane są inspiracje:) no i trudno. Już dziś wiem, że mój tarasik będzie właśnie z tą nieszczęsną przezroczystą falistą płytą i o ile ten temat będzie jeszcze istniał to może go tu wkleję ciesząc się jak głupia, że w ogóle go mam:D Ostatecznie nie takie wpadki zaliczyłam:D Od wielkiej miłości do granatu ( skutkiem czego był granatowy koszmarek pokojowy) po prześcieradła zamiast zasłon na nowo kupionym mieszkaniu, ohydne zielone ściany pomalowane zdobyczną farbą i podłogi w 4 rodzajach również zdobycznych płytek. Sama się z tego śmiałam bo co mi pozostało jak mieć po prostu do tego dystans (na granat nie mogę patrzeć do dziś). Ale to chyba jest drobna różnica śmiać się z własnego niż czyjegoś- tego wyczekanego, wykochanego miejsca na ziemi. Rozumiem, że takie tematy spełniają swoją funkcję (można popatrzeć czego większość radzi nie robić) ale czasem to przesadzacie, nie ? Co innego wytknąć kulturalnie błędy a co innego w mało subtelny sposób wyśmiać niedociągnięcia podyktowane brakami finansowymi (a i takie wypowiedzi tu się zdarzają). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 17.03.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Kuba Wojewódzki często wytyka nam narodowy brak dystansu do siebie i coraz częściej zauważam, że ma rację. Są takie sytuacje w życiu, że krew zalewa i człowiek chciałby wykrzyknąć 'Boże!! Litości!! Szczyt kiczu!!', ale nie, trzeba kurna ą ę kulturalnie i ostrożnie oraz wybitnie dyplomatycznie nadmienić, że coś nie ten tego. Sorry, kicz jest kiczem i jest po to, żeby go bezczelnie po całości i bandzie obśmiać! I skromne fundusze nie są elementem łagodzącym, bo - again - stan konta nie jest wyznacznikiem. Czego Licheń przykładem. Straszny, okropny, fatalny i poza kategorią kiczu. Poza wszelką kategorią. Z okazji zbliżającego się sezonu ogrodniczego: kolumna na kwiatek. PLASTIKOWA....http://www.form-plastic.com.pl/images/vangarden/Kolumna.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 17.03.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 tak sobie pomyślałam,że małe dziewczynki maja różowe pokoje a ich mamy, które im urządzają te pokoje, maja różowe kuchnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 17.03.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 aporpo skromnych funduszy.Budowa koszmarka z Lichenia wygladajaca jak krzyzowka Palacu Kulutury z minartetem Bialym Domem po bombarowaniu kosztowal wtedy ok 200mln zl ,porownujac ceny budowlanki wtedy i dzis ,to realna wartosc budowy w/g dziesiejszych cen to ponad POL MILIRDA PLN!a zrobiono takie g..,wygladajce jak willa noworysza z Rosji lub dom krola cyganow . kryte do tego blacha falista jak najtanszy barak budowlany.Warto tez zobaczyc jak cudnie zrobiono w Licheniu czesc zielona.Tamtejsze ogrody to po prostu kwintesencja kiczu ,jakies krasnale ze skrzydlami jakies ryby lejace woda,fontanny bedace marzeniem fryzjera z aspiracjami ,cuda po prostu .To chyba najbardziej kiczowate cos zrobione za najwieksza kase , no moze w krajach arabskich albo w Rosji znajdzie sie jakies cos bardziej kiczowate zrobione za wieksze pieniadze.Jezeli ktosma zdjecie czegos rownie kiczowatego zrobionego za wieksza kase to niech zapoda ,bo nie moge znalesc.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikusia 17.03.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 wiesz..jakby ci to ....wykrzykują co im ślina na język przyniesie to osoby z zespołem toureutta. Kultura wymaga jednak zbliżyć się do tego "ąę" w publicznej wypowiedzi i nie tylko dlatego , że tak wypada ale również dlatego, żeby kogoś publicznie nie urazić - ot tak z czystej empatii. A najlepiej to obśmiewać swoje błędy wtedy każdy będzie zadowolony:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 17.03.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Koszmarek. Ja bym wywaliła z tego domu prawie wszystko,łącznie z podłogami, kominkiem, schodami. W takim wnętrzu z miejsca dostałabym rozstroju żołądka. i nawet ogród spierniczyli krasnalami Wrrrrrrrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 17.03.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Różowy akcent : http://img1.classistatic.com/cps/kj/110207/842r7/2825lh1_20.jpeg wanienka jak basenik ogrodowy dla dzieci:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 17.03.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Byłam kiedyś w Licheniu i szczerze mówiąc bardzo mi się podobało:) Może dlatego, że była awaria prądu i wszędzie chodziliśmy ze świeczkami. Co do tematu niby śmieszny i fajny ale czasem część użytkowników zapomina, że budują się nie tylko ludzie bogaci z super gustem. Ja jestem pewna, że moje przyszłe wnętrza prędzej znajdą się tutaj niż w wątkach gdzie przedstawiane są inspiracje:) no i trudno. Już dziś wiem, że mój tarasik będzie właśnie z tą nieszczęsną przezroczystą falistą płytą i o ile ten temat będzie jeszcze istniał to może go tu wkleję ciesząc się jak głupia, że w ogóle go mam:D Ostatecznie nie takie wpadki zaliczyłam:D Od wielkiej miłości do granatu ( skutkiem czego był granatowy koszmarek pokojowy) po prześcieradła zamiast zasłon na nowo kupionym mieszkaniu, ohydne zielone ściany pomalowane zdobyczną farbą i podłogi w 4 rodzajach również zdobycznych płytek. Sama się z tego śmiałam bo co mi pozostało jak mieć po prostu do tego dystans (na granat nie mogę patrzeć do dziś). Ale to chyba jest drobna różnica śmiać się z własnego niż czyjegoś- tego wyczekanego, wykochanego miejsca na ziemi. Rozumiem, że takie tematy spełniają swoją funkcję (można popatrzeć czego większość radzi nie robić) ale czasem to przesadzacie, nie ? Co innego wytknąć kulturalnie błędy a co innego w mało subtelny sposób wyśmiać niedociągnięcia podyktowane brakami finansowymi (a i takie wypowiedzi tu się zdarzają). nic nie przesadzamy,mozna sie budowac bez pieniedzy ,ale z gustem ,a mozna miec kupe kasy i zrobic wielki kicz co widac na tym forum.Przeciez wiekszosc koszmarkow zrobiono za gruba kase iw/g wlasciceli tych koszmarkow wlasnie tak mialy wygladac .To tak jakbys mowila :'smiejecie sie bo jezdze tanim autem",tu nikt sie nie smieje z tego ze ktos jedzic tanim autem ,ale ze jedzi autem po wiejskim tuningu i tu jest roznica.Stosujac analogie go motoryzacji na forach o wiejskim tuningu nie laduja tanie auta tylko kiczoawte ,bardzo czesto zrobione duzym nakladem srodkow i pracy Zeby nie bylo ,mnie dom kosztowal mniej wiecej 1/10 cen rynkowych i wiem ,ze da sie zrobic cos bez kasy do tego z "dusza' tylko trzeba myslec i miec swoj gust Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 17.03.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 wanienka jak basenik ogrodowy dla dzieci:) he,he akurat to zdjecie na eksklusiff dodal moj najmlodszy syn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikusia 17.03.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Tak:) tylko nie każdy urodził się z wyjątkowo wysublimowanym gustem:) tak jak nie każdy urodził się z super słuchem i jak zafałszuje to .......a pośpiewać czasem każdy chce:) Rozumiem wymianę zdań ale wklejanie cudzych wnętrz i publiczne obśmiewanie jest bardziej niesmaczne niż te -niektóre mocno nieudane- wnętrza:) no ale każdy bawi się jak umie... już w zabawie nie przeszkadzam i proszę nie brać do siebie mojej szczerej wypowiedzi o poczynaniach niektórych:) ostatecznie na tym wątku wyjątkowo ceni się przede wszystkim szczerość no i dystans (rozumiem, że ów dystans dotyczy wszystkich wypowiedzi ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 17.03.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 ale tu ie o gust idzie...ktoś podpisał się pod projektem, ktoś go zatwierdził i ten ktoś ma inż. arch przed nazwiskiem..a zatem wracając do Twojego zdania, nie każdy ma super głos, ale co innego pośpiewać przy ognisku a co innego w operze czy filharmonii i kazać komuś za słuchanie tego płacić...Co do wnętrz wykonywanych już zazwyczaj bez pomocy architekta to uważam, że oczywiście są różne gusta i guściki, ale śmieszne i zdumiewające przykłady kiczu należy jak najbardziej wyśmiewać, bo niestety, ale brak gustu ludzie przenoszą do przestrzeni publicznej głosując za kolorowym wykończeniem bloków - bo tak będzie ładnie czy za gargamelicznym kościołem i atakują garstkę ludzi mających ciut gustu i zdrowego rozsądku, próbujących powstrzymać plagę gargameli...dla miłośników piętnowania szkarad, także w przestrzeni publicznej polecam:http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=967926o dziwo Licheń też się tam znalazł i to nie raz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 17.03.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 (edytowane) nie chodzi i bardzo wysublimowany gust ,chodzi jakikolwiek gust a ,nie bezguscie.Skoro poruszylas sprawe muzyki to ok niech bedzie mozna sluchac rocka ,mozna muzyke powazna,jazz itd ,ale jezeli ktos publicznie twierdzi ze najlepsze jest np;slaskie disco-polo to ludzie maja prawo sie z nim nie zgadzac i to obsmiac.Tak samo jest z domami,wnetrzami ,autami ubiorami itp Jezeli naprawde podobobaja Ci sie takie rzeczy http://blackpudding.blog.onet.pl/Lichen-polski-Disneyland,2,ID236234206,n to Twoja sprawa,ale nie dziw sie ze wiekszosc ludzi uwaza to za chore . smieszne i kiczowate .Pzdr Edytowane 17 Marca 2011 przez gumis107 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikusia 17.03.2011 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 dobrze odpowiem żeby nie było niedomówień " bo niestety, ale brak gustu ludzie przenoszą do przestrzeni publicznej głosując za kolorowym wykończeniem bloków - bo tak będzie ładnie czy za gargamelicznym kościołem" no a gdzie ten dystans? mi nie przeszkadzają absolutnie żadne gargamele i oczojebne kolorki może inaczej, nie tyle nie przeszkadzają, co nie zawracam sobie nimi głowy. Chcą mieć ludzie kolorowe bloki a niech mają ! przecież to tylko ściana. Skoro komuś się podoba to przecież to jego sprawa. Jakoś nie przekonuje mnie, że takie obśmiewanie ma mieć działalność misyjną- nie w ten sposób:) i co do Lichenia:) Chyba ktoś nie zrozumiał mojego żartu. Chyba jasnym jest, że przy świeczkach to widzieliśmy z tego Lichenia absolutnie nic - no przynajmniej niewiele dlatego właśnie mi się podobał dobranoc "musisz zrozumiec,ze niektorzy pozadaja krytyki i chca byc krytykowani" Nie zauważyłam, żeby te wszystkie fotki wstawiali właściciele omawianych wnętrz i prosili o krytykę Gdyby tak było miałbyś rację i teraz serio się żegnam bo wam rozwalę top Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 17.03.2011 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Pewnie ze nie chca byc krytykowani ,ale zawsze beda, bo sami i sie pchaja ma dywanik epatujac otoczenie swoimi pomyslami architektoniczymi i wykonczeniem mieszkan.Kiczem moze byc wszystko przeciez wiekszosc wlascieli tych autek http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&biw=1024&bih=574&q=wiejski+tuning&btnG=Szukaj+w+Google&aq=f&aqi=g1g-s1g8&aql=&oq=wiejski+tuning&fp=53d1fbd279f42b42 wlozyla swoj trud,pieniadze czas ,po to by wzrocic uwage otoczenia i poniekad im sie to udalo ,tylko moze nie tak jak chcieli, bo zamisat zachwytow nad ich inwencja sa obsmiewani .Kiczem moze byc prawie wszystko ,nawet rzeczy zrobione z gustem jezeli sie zestawione w nielogcznym ukladzie ,np: antyczne meble i plastykowa boazeria.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 18.03.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 no a gdzie ten dystans? mi nie przeszkadzają absolutnie żadne gargamele i oczojebne kolorki może inaczej, nie tyle nie przeszkadzają, co nie zawracam sobie nimi głowy. Chcą mieć ludzie kolorowe bloki a niech mają ! przecież to tylko ściana. Skoro komuś się podoba to przecież to jego sprawa. Jakoś nie przekonuje mnie, że takie obśmiewanie ma mieć działalność misyjną- nie w ten sposób:) I w ten właśnie sposób dochodzimy do totalnej degradacji przestrzeni publicznej w miastach.... nie przeszkadzają nam kolorki wesołe, nie zawracamy sobie głowy tym, że detale modernistycznej kamienicy znkają pod różowiutkim styropianem-w końcu to tylko ściana... Do tego nie przeszkadza nam, że na 3/4 szerokości chodnika stoją auta..w końcu ja się przecisne, a matka z dzieckiem, niepełnosprawni..co tam...nie zadzwonię na SM..śmieci leżą na ulicy spoko to tylko chodnik nic wielkiego."ktoś" może sprzątnie... prawda jest taka, że 90% społeczeństwa dba tylko o to co "ich" czyli to co kupili, a wspólna przestrzeń spada do rangi przestrzeni niczyjej..w końcu nie płacimy za kupno ławek, zasadzenie drzewa....czyżby? a podatki na co idą? To tyle w temacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts